1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2014 Entune Rear camera/ After market replacement?

Discussion in 'Audio & Video' started by Ole Shawn, Nov 21, 2013.

  1. Feb 12, 2014 at 9:20 AM
    #21
    DougDeBonet

    DougDeBonet Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2013
    Member:
    #117105
    Messages:
    1,942
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Long Island, NY
    Vehicle:
    2014 TRD Off Road
    None yet ;)
  2. Feb 20, 2014 at 2:39 PM
    #22
    AEmedic

    AEmedic Well-Known Member

    Joined:
    Oct 7, 2013
    Member:
    #114034
    Messages:
    664
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Patrick AFB, FL
    Vehicle:
    2014 DCLB 4X4 TRD Sport Supercharged
    TRD Supercharger, Toytec Adj. Coil-Overs, Biliistein 5100's, JL Audio system w/Kenwood DNX9980HD HU
    This is the latest response from the eBay seller:

    "I'm having a bit of a tough time locating the female side of this so it may
    be a bit for a plug in option.....the only other suggestion I could make is
    to hardwire it .....Let me know your thoughts"

    I guess I could hardwire it if I knew the proper connections...I'm not in a hurry to cut the harness though!
     
  3. Feb 20, 2014 at 3:21 PM
    #23
    DougDeBonet

    DougDeBonet Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2013
    Member:
    #117105
    Messages:
    1,942
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Long Island, NY
    Vehicle:
    2014 TRD Off Road
    None yet ;)

    Ouch. That kinda blows lol.
     
  4. Feb 21, 2014 at 4:04 AM
    #24
    Ernyp22

    Ernyp22 Member

    Joined:
    Feb 8, 2014
    Member:
    #122607
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    First Name:
    Erny
    Winnipeg, Canada
    Vehicle:
    2014 Tacoma TRD
    Roof Rack, Mud Tires, Step Bars, 2x 10"JL w1's
    I am at the point where I would hardwire mine, if I knew what the right wires were.

    Anyone who knows?
     
  5. Mar 3, 2014 at 6:50 PM
    #25
    shawusmc04

    shawusmc04 Member

    Joined:
    Feb 28, 2014
    Member:
    #124261
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    Georgia
    Vehicle:
    2014 Trd sport dc 4X4
    Tint 20% front and back. Plasti dip badges. Removed Toyota and V6 badge from tailgate. All my badges are only TACOMA. Door sill protectors. Rubber bed mat. Future mods= audio: Alpine ine-z928hd with perfect fit, 2 jl audio 12tw3 with jl hd750/1 under passenger seat. Fatmat sound deadener back wall and inner doors. Not sure on door speakers yet. Suspension= 3 inch spacer lift with 2 inch rear blocks. New bump stops, rear shocks. toyo open country at2 xtreme 285/65/18 on xd monster.
    I need an adapter from my factory camera harness on my 2014 for an alpine ine-z928hd. Does anybody know where I can find one of these or how to hard wire it.

    I saw another thread that showed splicing a RCA with pins and pluging it into wire harness under driver side kick panel? but that was for 2012 and 2013 to get the camera display in Head unit. Will this work for 2014. Sucks not having camera working. :confused::confused:
     
  6. Mar 3, 2014 at 8:03 PM
    #26
    DougDeBonet

    DougDeBonet Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2013
    Member:
    #117105
    Messages:
    1,942
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Long Island, NY
    Vehicle:
    2014 TRD Off Road
    None yet ;)

    Only thing I can think of is running a new camera to it at the moment. Currently the harness for the 14 HU is completely different.
     
  7. Mar 6, 2014 at 7:51 PM
    #27
    morrisminor

    morrisminor Member

    Joined:
    Jun 8, 2012
    Member:
    #80329
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Mountain View, CA
    Vehicle:
    2012 Tacoma Pre-Runner
    Camer shell, front bumper guard
    I am surprised nobody has brought this up, but my radio display and back up camera monitor in my 2014 Tacoma are impossible to see in daylight. The monitor in my 2012 Tacoma was on the rear view mirror and was much better. Has anybody devised a shade for the radio display?
    Mike
     
  8. Mar 6, 2014 at 10:39 PM
    #28
    DougDeBonet

    DougDeBonet Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2013
    Member:
    #117105
    Messages:
    1,942
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Long Island, NY
    Vehicle:
    2014 TRD Off Road
    None yet ;)

    Umm. Turn the parking lights off, keep it on DRL or off to see it, otherwise turn on daylight mode from the settings.
     
  9. Mar 15, 2014 at 9:40 AM
    #29
    morrisminor

    morrisminor Member

    Joined:
    Jun 8, 2012
    Member:
    #80329
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Mountain View, CA
    Vehicle:
    2012 Tacoma Pre-Runner
    Camer shell, front bumper guard
    Thank you Doug. That has pretty much corrected the problem of not being able to read the radio or back-up camera in the daylight. It's still hard to see with polarized sunglasses, but my old Ray Bans solved that problem.
    Mike
     
  10. Mar 15, 2014 at 10:02 AM
    #30
    DougDeBonet

    DougDeBonet Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2013
    Member:
    #117105
    Messages:
    1,942
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Long Island, NY
    Vehicle:
    2014 TRD Off Road
    None yet ;)

    No problem, kinda figured that might be the problem, I'm used to turning my lights on while driving and that made it annoying so I just drive with DRL until it gets darker lol.
     
  11. May 17, 2014 at 1:19 PM
    #31
    csjumper2003

    csjumper2003 Jumper's Leds Vendor

    Joined:
    Apr 8, 2011
    Member:
    #54596
    Messages:
    4,634
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    San Diego, Poway
    Vehicle:
    2014 SSM Trd Off Road 4x4 Auto
    Ok so I've been at the audio ship all day with my new 14. There is an issue with the 14 that wasn't an issue with the 13 or lower. The 14 is a 6volt camera and with the aftermarket head unit ie kenwood double din it isn't working. Had anyone still not figured this out? Or should I just say the hell with it and buy an aftermarket camera that fits pretty good in the oem spot?
     
  12. May 17, 2014 at 5:21 PM
    #32
    AiNoFaKNKeA

    AiNoFaKNKeA Well-Known Member

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Member:
    #109790
    Messages:
    177
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Hawaii
    Vehicle:
    '14 TRD Sport DCSB
    885's w/ 1/2" spacers on OME Sport Nitros OME Dakars w/ Sport Nitros (D29XL pending) LED Interior and Exterior 6K HID Headlamps and Fogs 6K LED DRL Switchbacks Pop and Lock Codeable Smart Lock Tailgate Handle Debadged Wet Okole's Front and Rear Weathertech Digital Fit Floor Liners Husky Liners Custom Molded Mud Guards Tint AMP Research Bed Step AMP Research Bed Extender ImMrYo Rear-View Mirror Lift Bracket
    sub'd...does anyone have the wiring diagrams for the head unit harnesses and rear camera system for the '14? or can anyone confirm if they're the same as the '13s?

    want to determine if it's worth replacing the head unit, as the stock isn't that bad, though could be a lot better, and want to do the rear camera anytime mod
     
  13. May 17, 2014 at 11:55 PM
    #33
    je3169

    je3169 Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2014
    Member:
    #129816
    Messages:
    113
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Cincinnati OH
    Vehicle:
    2014 Access Cab TRD Sport
    2" Front, 2" Back, Opti-Coat Pro, Toyo Running Boards, Kenwood DNX891HD
  14. May 18, 2014 at 1:31 AM
    #34
    csjumper2003

    csjumper2003 Jumper's Leds Vendor

    Joined:
    Apr 8, 2011
    Member:
    #54596
    Messages:
    4,634
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    San Diego, Poway
    Vehicle:
    2014 SSM Trd Off Road 4x4 Auto
    They are different than the 13s
     
  15. May 18, 2014 at 9:18 AM
    #35
    je3169

    je3169 Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2014
    Member:
    #129816
    Messages:
    113
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Cincinnati OH
    Vehicle:
    2014 Access Cab TRD Sport
    2" Front, 2" Back, Opti-Coat Pro, Toyo Running Boards, Kenwood DNX891HD
    Does anybody know what is different about the setup on a 14 is it just the 6volts that run the camera or is there something else.

    Thanks John
     
  16. May 18, 2014 at 12:24 PM
    #36
    csjumper2003

    csjumper2003 Jumper's Leds Vendor

    Joined:
    Apr 8, 2011
    Member:
    #54596
    Messages:
    4,634
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    San Diego, Poway
    Vehicle:
    2014 SSM Trd Off Road 4x4 Auto
    What I understood was if you cut the 12v coming out of aftermarket radio to 6volts and have the 2013 adapter it will work. I tried using resisters to cut the volts down but didn't work. I have an aftermarket camera from my 11 but really wanted to use the oem one. This issue is definetely a pita.
     
  17. May 18, 2014 at 12:37 PM
    #37
    je3169

    je3169 Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2014
    Member:
    #129816
    Messages:
    113
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Cincinnati OH
    Vehicle:
    2014 Access Cab TRD Sport
    2" Front, 2" Back, Opti-Coat Pro, Toyo Running Boards, Kenwood DNX891HD
    Ok thanks so we to get 6 volts and the 2013 adapter will work.

    Thanks John
     
  18. May 18, 2014 at 2:31 PM
    #38
    je3169

    je3169 Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2014
    Member:
    #129816
    Messages:
    113
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Cincinnati OH
    Vehicle:
    2014 Access Cab TRD Sport
    2" Front, 2" Back, Opti-Coat Pro, Toyo Running Boards, Kenwood DNX891HD
    From another post "Now the camera requires 6v , which comes directly from the Gentex mirror/monitor via the harness that I don’t have. But if you’re like me and don’t have the monitor, let alone harness that goes there, it’s perfectly fine to use 12v (other members have also done this and having no problems). I tapped into the passenger reverse light, that way the camera will only be powered on by going into reverse."

    http://www.tacomaworld.com/forum/2n...em-tailgate-camera-pre-09-taco-lots-pics.html

    John
     
    Last edited: May 18, 2014
  19. May 18, 2014 at 3:09 PM
    #39
    DaBigDogg

    DaBigDogg "The Professional"

    Joined:
    Mar 15, 2014
    Member:
    #125364
    Messages:
    239
    Gender:
    Male
    First Name:
    J
    Mid-Suffolk, LINY
    Vehicle:
    '14 Blue Ribbon DCLB

    Looks like since this post was back in 12/13, the website has changed. Now they offer the PL5400 Here.

    It looks like it costs a bit through them, but it seems like a solution to wanting to keep a backup camera on an aftermarket radio...
     
  20. May 18, 2014 at 6:25 PM
    #40
    DougDeBonet

    DougDeBonet Well-Known Member

    Joined:
    Nov 23, 2013
    Member:
    #117105
    Messages:
    1,942
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Long Island, NY
    Vehicle:
    2014 TRD Off Road
    None yet ;)

    That's actually a pretty sweet way to get around this
     
To Top