1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2014 Navigation Unit in 2013

Discussion in 'Audio & Video' started by yogster, Nov 22, 2013.

  1. Dec 1, 2013 at 9:08 AM
    #21
    yogster

    yogster [OP] merkwürdigliebe

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Member:
    #111814
    Messages:
    114
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Massachusetts
    Vehicle:
    13 Black DCLB SR5
    DCLB Black 4WD Illumination dial from 4runner, Flyzeyes LED. Hardwire GPS and Valentine1 with BlendMount mirror mount, TRD shift knob, tube steps, swapped out for signal lamp mirrors. Garmin Eco-Route HD for Bluetooth ODBII Diagnostics, 2014 Entune Plus w Navigation, Leer 100XL dome light wired to dome circuit, pop&lock tailgate and cap locks.


    Yes, absolutely ridiculous!!!


    My net cost after selling my 2013 unit was $225!!!


    Keep an eye out on the forums. Somebody will sell theirs sooner or later.
     
  2. Dec 1, 2013 at 9:22 AM
    #22
    yogster

    yogster [OP] merkwürdigliebe

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Member:
    #111814
    Messages:
    114
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Massachusetts
    Vehicle:
    13 Black DCLB SR5
    DCLB Black 4WD Illumination dial from 4runner, Flyzeyes LED. Hardwire GPS and Valentine1 with BlendMount mirror mount, TRD shift knob, tube steps, swapped out for signal lamp mirrors. Garmin Eco-Route HD for Bluetooth ODBII Diagnostics, 2014 Entune Plus w Navigation, Leer 100XL dome light wired to dome circuit, pop&lock tailgate and cap locks.

    I think the Sat tuner should plug in fine, and the antenna plugs into that, so no worries there. The shark fin will not have the GPS antenna, though. Different antennas that receive (optimally) different frequencies.
    The GPS antenna is not a big deal. There are always some for sale on ebay - Toyota specific. As I mentioned before most Toyota's (Camry, Corolla, etc) mount the GPS antenna behind the radio up high in the dash. This works 100% for me in the Tacoma.




    The JBL amp connections I'm not sure, though. I do not know if non-externally amplified radios have non-amplified signals on other pins. They may. Unused pins are not described in the wiring diagrams. I never really looked at pre-2013 models on TIS, so I cannot really say for sure.


    Also, and this is for all, REMEMBER if you want the full Entune functionality you must have the following:


    1. First and foremost an Entune Plus audio or Nav unit. This will have the additional entune features (but not until YOU, the owner take specific actions).


    2. You must have an Entune account!!!


    3. You cannot create an Entune account without a VALID VIN from a vehicle.


    4. You MAY need a VIN from a vehicle with the exact model of radio you have - not 100% sure on this.


    5. Once you register with Entune online, add an appropriate VIN, and connect to your Entune Plus radio via Bluetooth, it should then download the full Entune suite....


    This means if you merely install an Entune Plus radio in your non Entune plus equipped truck, Entune will not work!!!!
     
    Last edited: Dec 1, 2013
  3. Dec 1, 2013 at 9:36 AM
    #23
    yogster

    yogster [OP] merkwürdigliebe

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Member:
    #111814
    Messages:
    114
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Massachusetts
    Vehicle:
    13 Black DCLB SR5
    DCLB Black 4WD Illumination dial from 4runner, Flyzeyes LED. Hardwire GPS and Valentine1 with BlendMount mirror mount, TRD shift knob, tube steps, swapped out for signal lamp mirrors. Garmin Eco-Route HD for Bluetooth ODBII Diagnostics, 2014 Entune Plus w Navigation, Leer 100XL dome light wired to dome circuit, pop&lock tailgate and cap locks.

    You know, I couldn't find any technical information like that readily on TIS. I think if I looked through the "repair manual" section, there might be some diagnostics that state those values. Not sure.

    RMS - That's Root Mean Square for us non-technical types.[​IMG]
     
  4. Dec 1, 2013 at 12:43 PM
    #24
    adio

    adio Do. Or do not. There is no try. -Master Yoda

    Joined:
    Sep 11, 2008
    Member:
    #9165
    Messages:
    1,747
    Gender:
    Male
    EWA BEACH, HI
    Vehicle:
    2015 INFERNO TRD PRO
    Bought, not built:-P
  5. Dec 16, 2013 at 5:47 AM
    #25
    TacoDaTugBoat

    TacoDaTugBoat Well-Known Member

    Joined:
    Mar 24, 2009
    Member:
    #15090
    Messages:
    1,117
    Gender:
    Male
    Goshen, Ct
    Vehicle:
    13 DCLB TRD Sport
    Can you post some links to the threads on moving your backup cam from the mirror to the display on a 2013?

    Can other video feeds be piped through the display?
     
  6. Dec 16, 2013 at 7:18 AM
    #26
    ramonortiz55

    ramonortiz55 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Member:
    #92013
    Messages:
    2,765
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Texas
    Vehicle:
    2013 Tacoma Pre-runner
    Hitch, Weathertech Mats, Always on power outlet, Turn off door chime, Wet Okole seat covers and OEM fog lights.
    This is just what I needed.
     
  7. Dec 23, 2013 at 7:58 AM
    #27
    itdiestoday

    itdiestoday clutch

    Joined:
    Sep 28, 2013
    Member:
    #113408
    Messages:
    26
    Gender:
    Male
    Maryland
    Vehicle:
    13 White TRD Sport
    Excellent information Yog. Doesnt look like I'll really need anything for this upgrade.
     
  8. Dec 23, 2013 at 6:02 PM
    #28
    uncrx2003

    uncrx2003 Active Member

    Joined:
    Sep 30, 2013
    Member:
    #113574
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    First Name:
    Minh
    NC
    Vehicle:
    '13 4x4 TRD Offroad
    Yog,

    Did you mount the antenna under or on top of the dash? Got the radio in today and will try to swap it out tomorrow.
     
  9. Dec 26, 2013 at 8:48 PM
    #29
    tacotacoburrito

    tacotacoburrito Well-Known Member

    Joined:
    May 22, 2013
    Member:
    #104694
    Messages:
    62
    Gender:
    Male
    I just swapped mine in today. I used some double sided foam tape and stuck it to the inside of the dash. If you look behind where the radio sits you'll see two air ducts Y-ing away from each other. I stuck it to the underside of the dash about half way up.

    Seriously it's stupid easy. I haven't done a radio swap before and I had this knocked out in less than 30 mins.
     
  10. Dec 27, 2013 at 9:39 AM
    #30
    yogster

    yogster [OP] merkwürdigliebe

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Member:
    #111814
    Messages:
    114
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Massachusetts
    Vehicle:
    13 Black DCLB SR5
    DCLB Black 4WD Illumination dial from 4runner, Flyzeyes LED. Hardwire GPS and Valentine1 with BlendMount mirror mount, TRD shift knob, tube steps, swapped out for signal lamp mirrors. Garmin Eco-Route HD for Bluetooth ODBII Diagnostics, 2014 Entune Plus w Navigation, Leer 100XL dome light wired to dome circuit, pop&lock tailgate and cap locks.
    Yes, exactly as Tacotacoburrito described. You will have no reception problems.
     
  11. Dec 30, 2013 at 10:45 AM
    #31
    uncrx2003

    uncrx2003 Active Member

    Joined:
    Sep 30, 2013
    Member:
    #113574
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    First Name:
    Minh
    NC
    Vehicle:
    '13 4x4 TRD Offroad
    Thanks fellas. Got it installed today. Pretty easy like you said. Only thing I didn't like about it was the plastic cover piece is not as secured as the old one but once it's snapped in place, everything was good. Even got all the premium apps to work.

    [​IMG]
     
    Last edited: Dec 30, 2013
  12. Dec 31, 2013 at 5:58 AM
    #32
    peto48

    peto48 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 15, 2010
    Member:
    #44738
    Messages:
    389
    Gender:
    Male
    Central NY
    Vehicle:
    2014 Tacoma DCSB TRD SPORT
    rear view mirror lift bracket, Gentex autodim/homelink/compass mirror, Center console and glovebox organizers, 2014 entune audio premium with app suite and navigation, Weather tech front and rear digital floor liners, OEM black tube steps, Cooper AT3's 265/65/17's, TRD PRO 4runner wheels, Bak industries fibermax hard folding tonneau, Antennax 14 inch billet antenna

    Did you have to enter your vin to get the premium apps to work?
     
  13. Dec 31, 2013 at 6:12 AM
    #33
    knine00

    knine00 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2011
    Member:
    #66179
    Messages:
    1,327
    Gender:
    Male
    Pikeville, NC
    Vehicle:
    12 PreRunner DC TRD Sport
    Stock for now
    I am trying to get my hands on one of these head units. I want to try this swap!
     
  14. Dec 31, 2013 at 6:16 AM
    #34
    itdiestoday

    itdiestoday clutch

    Joined:
    Sep 28, 2013
    Member:
    #113408
    Messages:
    26
    Gender:
    Male
    Maryland
    Vehicle:
    13 White TRD Sport
    Its safe to say that we are all wanting this swap!
     
  15. Dec 31, 2013 at 6:36 AM
    #35
    uncrx2003

    uncrx2003 Active Member

    Joined:
    Sep 30, 2013
    Member:
    #113574
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    First Name:
    Minh
    NC
    Vehicle:
    '13 4x4 TRD Offroad
    Yes, you have to have a valid VIN to register for the account. Hint: Google is your friend. I tried all the VIN from the local dealerships and none of them work. Lol

    Out of curiosity, I asked my local stealership to see the cost of this unit. They quoted me a bit lower than the quote above but still ridiculous. ($3100)
     
  16. Dec 31, 2013 at 6:39 AM
    #36
    ramonortiz55

    ramonortiz55 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Member:
    #92013
    Messages:
    2,765
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Texas
    Vehicle:
    2013 Tacoma Pre-runner
    Hitch, Weathertech Mats, Always on power outlet, Turn off door chime, Wet Okole seat covers and OEM fog lights.
    So I am guessing you googled and used the VIN from a dealership NOT in your area?
     
  17. Dec 31, 2013 at 10:31 AM
    #37
    uncrx2003

    uncrx2003 Active Member

    Joined:
    Sep 30, 2013
    Member:
    #113574
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    First Name:
    Minh
    NC
    Vehicle:
    '13 4x4 TRD Offroad
    ^^yes! Anyone knows what I need to get to activate sirius?
     
    Last edited: Dec 31, 2013
  18. Dec 31, 2013 at 6:01 PM
    #38
    yogster

    yogster [OP] merkwürdigliebe

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Member:
    #111814
    Messages:
    114
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Massachusetts
    Vehicle:
    13 Black DCLB SR5
    DCLB Black 4WD Illumination dial from 4runner, Flyzeyes LED. Hardwire GPS and Valentine1 with BlendMount mirror mount, TRD shift knob, tube steps, swapped out for signal lamp mirrors. Garmin Eco-Route HD for Bluetooth ODBII Diagnostics, 2014 Entune Plus w Navigation, Leer 100XL dome light wired to dome circuit, pop&lock tailgate and cap locks.
    Check online salvage sites...


    A vin from any Toyota with equipped with a similar radio will work. I got a bunch of VINs off salvage sites. I had to go through several to find ones that worked. I added them all to my account. The salvage sites with pictures of the interiors are most helpful.


    I believe a VIN can be used up to 5 times. So say five people drove your Toyota, each of them could have a separate entune account/email/phone....


    Making the app-registration VIN specific is kind of pointless. It's not like the radio talks to the truck... It's "dumb", doesn't know or care truck it is in. It is in no way tapped into the truck's data bus.


    Toyota should be like: "You want to stick an entune premium radio in a non-entune truck, go for it!" They could be concerned about theft, but I doubt it. How many factory radios ever get stolen?
     
  19. Jan 1, 2014 at 8:34 AM
    #39
    yogster

    yogster [OP] merkwürdigliebe

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Member:
    #111814
    Messages:
    114
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Massachusetts
    Vehicle:
    13 Black DCLB SR5
    DCLB Black 4WD Illumination dial from 4runner, Flyzeyes LED. Hardwire GPS and Valentine1 with BlendMount mirror mount, TRD shift knob, tube steps, swapped out for signal lamp mirrors. Garmin Eco-Route HD for Bluetooth ODBII Diagnostics, 2014 Entune Plus w Navigation, Leer 100XL dome light wired to dome circuit, pop&lock tailgate and cap locks.
    You will need:


    1. a Sirius tuner. The unit supports one, but it not included internal to the unit.
    2. an antenna. One of my other posts indicated options for tuners and antennas.
    3. Once connected, SAT will be an option on the AUDIO screen. Tune to channel 0, get the tuner id.
    4. Go to SiriusXM website and register unit, choose plan.


    You don't need a VIN for this.
     
  20. Jan 4, 2014 at 4:53 PM
    #40
    uncrx2003

    uncrx2003 Active Member

    Joined:
    Sep 30, 2013
    Member:
    #113574
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    First Name:
    Minh
    NC
    Vehicle:
    '13 4x4 TRD Offroad
    ^^thanks for the info. I've been experiencing some screen freezes for some reason. Wondering if you have any of that issues. Like after a while it doesn't respond when you want to change source of the audio. It seems like it only does with with either the pandora or iheartradio app.
     
    Last edited: Jan 4, 2014
To Top