1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2600 RPM at start up at 80 F

Discussion in '4 Cylinder' started by Gambit13, Jan 31, 2013.

  1. Jan 31, 2013 at 5:34 PM
    #1
    Gambit13

    Gambit13 [OP] New Member

    Joined:
    Jan 31, 2013
    Member:
    #96557
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    New Orleans
    Vehicle:
    06 Tacoma Pre-runner 2.7L
    none
    Hello all! I hope everone is doing well. My question is: Why my tacoma revs up to 2600 rpms at start up in 80F weather or really any temp. I live in New Orleans so it doesnt get cold here...lol. It does idle back down after a min or so. When I bought it 2 1/2 yrs ago it didnt do this. Max on start up was 1200 rpms. Now, i have to wait to pull off or I have to ride the clutch or Ill spin the tires. Anyone got any Ideas?
     
  2. Jan 31, 2013 at 5:38 PM
    #2
    05taco2.7

    05taco2.7 Well-Known Member

    Joined:
    May 6, 2012
    Member:
    #78300
    Messages:
    276
    Gender:
    Male
    First Name:
    JIMSTER
    omaha nebraska
    Vehicle:
    my truck
    Bilstein 5100s, ome coils ,Toytec aal, fj cruiser wheels, 33s, 14inch led light bar, kc highlites,
    my 2.7 does something similar at start up it will spike to 2000 then down to 1500 then back up. will do tis for a couple minutes then idle normal.

    pretty sure its normal for these engines. im at 75000 and its always done it
     
  3. Feb 1, 2013 at 9:59 AM
    #3
    ecoterragaia

    ecoterragaia Well-Known Member

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Member:
    #49786
    Messages:
    528
    Gender:
    Male
    Bumpass, VA
    Vehicle:
    '06 Regular Cab, 4X4, 2.7L
    Mines revs kinda high too, about 2100 rpms on startup. If you turn the steering wheel ever so slightly during this time it will rev even higher. It usually comes down to 1500 rpms about 10 seconds later, then slowly comes down to warm idle speed (~700 rpms) over the next 4 minutes or so.

    And yeah, I also have to wait ~30 seconds before I can drive off, which I don't mind because I let it warm up for about 2-3 minutes before regular driving anyway. But those times I start it cold to move it into the garage, if I don't wait at least 10 seconds for the air pump to turn off the rpms will fluctuate wildly and sometimes it will backfire.

    I've got 43,000 miles now, it's done this since I bought 2 years ago with 17,000 miles.
     
  4. Feb 2, 2013 at 8:32 AM
    #4
    Gambit13

    Gambit13 [OP] New Member

    Joined:
    Jan 31, 2013
    Member:
    #96557
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    New Orleans
    Vehicle:
    06 Tacoma Pre-runner 2.7L
    none
    Yes it backfired yestarday for the first time. This cant be normal. Theres got to be something wrong.

    What temp is it out side when your trucks idle high or it doesnt matter. Mine it could be 98 F and still do the same thing.
     
  5. Feb 2, 2013 at 10:47 AM
    #5
    Who Dat Popcorn

    Who Dat Popcorn Dafuq

    Joined:
    Feb 28, 2008
    Member:
    #4992
    Messages:
    1,472
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ricky
    Richmond, VA
    Vehicle:
    Sold :/
    SOLD
    My truck back fires all the time. Search and you will find plenty of threads on back firing and idling high on start up ;)
     
  6. Feb 3, 2013 at 9:13 AM
    #6
    Gambit13

    Gambit13 [OP] New Member

    Joined:
    Jan 31, 2013
    Member:
    #96557
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    New Orleans
    Vehicle:
    06 Tacoma Pre-runner 2.7L
    none
    Well I guess no one has figured out the high idle or backfire problem at start up. :(
    There has to be an adjustment that can be made some where on this truck to stop this. I have no more warranty so Im willing to take the chance. Its so annoying...lol
     
  7. Feb 3, 2013 at 9:15 AM
    #7
    Gambit13

    Gambit13 [OP] New Member

    Joined:
    Jan 31, 2013
    Member:
    #96557
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    New Orleans
    Vehicle:
    06 Tacoma Pre-runner 2.7L
    none
    Also does anyone have a sqeaking sound when they push in there clutch. Sounds like its near the trans.
     
  8. Feb 5, 2013 at 12:44 PM
    #8
    FALlover

    FALlover Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2013
    Member:
    #96628
    Messages:
    76
    Gender:
    Male
    luziana
    Vehicle:
    98 tacoma SR5, camo paint
    trail gear bumbers, warn 9000
    maybe this will help...maybe not

    clean the throttle body

    my dakota would do that when the throttle body needed a cleaning (I know different truck but i thought I'd at least throw something out there for you) i think the sensors were gummed up or it was sticking open just a bit

    btw, i'm in metry
     
To Top