1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

3VZ-FE Running lean "P0171"

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Greensystemsgo, Jun 21, 2011.

  1. Jun 21, 2011 at 2:18 PM
    #1
    Greensystemsgo

    Greensystemsgo [OP] Clean 1 owner with low miles.

    Joined:
    Jun 13, 2011
    Member:
    #58216
    Messages:
    2,991
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nickers
    Peoria, AZ
    Vehicle:
    99' 4x4
    Suspension/bumpers/lights/sound/wheels and tires/old man tan camper
    Bought truck and was getting 3rd cyl misfire and running to lean, changed all plugs so they matched and after a decent length drive (~25 miles) the check engine light comes up, but just running to lean. I thought it was 3rd cyl again as I thought i was gonna have to change original iginition coils.

    Autozone said

    lean bank 1
    -Low Fuel Pressure
    Faulty MAF/VAF sensor
    Cylinder misfire condition (couldnt specify as he said it was a generic problem, not related to any specific cylinder)
    Faulty H02s/AF sensor
    Large Vacuum leak


    wondering your guys thoughts?

    truck is at ~174,4xx miles right now.
     
  2. Jun 21, 2011 at 2:23 PM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,192
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Fuel filter? Also clean the MAF, and check for leaks in the air intake.
     
  3. Jun 21, 2011 at 4:00 PM
    #3
    Greensystemsgo

    Greensystemsgo [OP] Clean 1 owner with low miles.

    Joined:
    Jun 13, 2011
    Member:
    #58216
    Messages:
    2,991
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nickers
    Peoria, AZ
    Vehicle:
    99' 4x4
    Suspension/bumpers/lights/sound/wheels and tires/old man tan camper
    id be inclined to check the ricer injen air intake that was put on, its lacking the air damn too.
     
  4. Jul 28, 2011 at 5:58 PM
    #4
    Honey badger

    Honey badger Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    I just had the same code come up on my 2002 3.4L I cleaned the MAF and the code came up again. Tomorrow I will replace the fuel filter if that does not work I guess it is on to the O2 sensers :confused:
     
To Top