1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

4 wheel drive grind sound

Discussion in 'Off-Roading & Trails' started by wilsonpj, Jan 13, 2012.

  1. Jan 13, 2012 at 4:20 PM
    #1
    wilsonpj

    wilsonpj [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Member:
    #15922
    Messages:
    491
    Gender:
    Male
    First Name:
    Pete
    Boulder, CO
    Vehicle:
    2006 DC, SB, Off Road Package
    TRD Cat back exhaust. TRD CAI. All-Pro armor, Brush Guard, LR UCA's, OME 3in lift, 16x8 KMC Enduros and 285x75x16 Goodyear Dura Tracs
    Did a quick search but didn't find what i was looking for, pretty sure this is the best place for the topic.

    I am having a grinding sound when switching into 4x4, only happens if I'm going below 35 or so and does not happen when switching back to 2 wheel drive. Sounds like the gears grind a tad when they start to engage.

    Would this be due to low fluid level? I have 68k and did my 60k full maintenance at 59k.

    Lifted the vehicle at 58k but sound didn't occur last winter, only started this winter.

    Thinking about having it topped off/changed during my next oil change.

    Any thoughts/suggestions, anyone else have this going on? Don't want it to get out of hand and have to replace the differential gears etc....
     
  2. Jan 16, 2012 at 3:58 PM
    #2
    wilsonpj

    wilsonpj [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Member:
    #15922
    Messages:
    491
    Gender:
    Male
    First Name:
    Pete
    Boulder, CO
    Vehicle:
    2006 DC, SB, Off Road Package
    TRD Cat back exhaust. TRD CAI. All-Pro armor, Brush Guard, LR UCA's, OME 3in lift, 16x8 KMC Enduros and 285x75x16 Goodyear Dura Tracs
    anybody else have this issue, or any thoughts....?

    bump.
     
  3. Jan 16, 2012 at 4:39 PM
    #3
    Mxpatriot

    Mxpatriot Arctic Prerunner

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Member:
    #26163
    Messages:
    3,212
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chase
    North Pole, Alaska
    Vehicle:
    '06 4x4 AP LT and Locked
    Money pit.
    Well that sounds like an issue with the transfer case not the differential.
     
  4. Jan 16, 2012 at 4:43 PM
    #4
    BlueTaco07

    BlueTaco07 Super Mod!

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Member:
    #48598
    Messages:
    2,417
    Gender:
    Male
    First Name:
    Cody
    Panama city, Florida
    Vehicle:
    Looking
    Sounds close to my friends but he had a cracked cv boot and sand/mud got in it...
     
To Top