1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

4 wheel drive light blinking

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by dwgill11, Jun 7, 2010.

  1. Jun 7, 2010 at 11:56 AM
    #1
    dwgill11

    dwgill11 [OP] New Member

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Member:
    #31878
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    First Name:
    Danon
    Dickinson, TX
    Vehicle:
    06 double cab 4x4 on 33s
    3 in suspension lift, grill and badges painted, 7 in touch screen, 8in woofers x 4, 300 x 1 kicker amps x 2, 20 in black XD hosss wheels, 33x12 nitto terra grapplers
    I have a 2006 4 door longbed 4x4 obviously. Here is my question hope you guys can help me out.

    A few weeks ago my dad borrowed my truck for the ranch and engaged 4 hi while the wheels were spinning in the mud. he said it engaged but it made a nasty sound. I was able to disengage it back to 2wheel but now my indicator light wont stop blinking nor will the truck engage. I really dont have the money to get it fixed at the moment but i dont drive my truck because i have a company vehicle. Is there a way to get the light to stop blinking by pulling a fuse? or a trick like how you get the maint light to turn off after an oil change? Has anyone else had this issue? any help would be awesome. I know there are quite a few posts about this stuff, but none seem to be my exact situation.
     
  2. Jun 7, 2010 at 12:06 PM
    #2
    Zombie Runner

    Zombie Runner Are these black helicopters for me?

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5246
    Messages:
    15,036
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    Wichita Falls, TX
    Vehicle:
    Tundra, double cab.
    LED interior lights, stubby antenna, Pioneer in dash screen, good driver mod.
    welcome to TW. Hopefully someone will chime in with help soon
     
  3. Oct 12, 2010 at 3:41 PM
    #3
    Mi Vida Taco

    Mi Vida Taco Well-Known Member

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Member:
    #29032
    Messages:
    77
    Gender:
    Male
    Texas
    Vehicle:
    2010 taco
    I just had the same exact thing happen to me last night. i was out mudding/offroading and a few times i engaged and then dis-engaged the 4hi depending on the trails. at some point in the trip the indicator just stayed blinking and it didnt feel like i was in 4wd anymore. i was hoping that someone already had a solution to this problem. I also remember hearing a horrible noise about the time the light just stayed blinking. Ive tried disconnecting the battery, driving backwards and putting it back into 4hi. nothing is working
     
  4. Oct 12, 2010 at 3:45 PM
    #4
    HBMurphy

    HBMurphy Ban Pending

    Joined:
    Jun 27, 2009
    Member:
    #18993
    Messages:
    6,090
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    So California Coast
    Vehicle:
    09 Off Road Delete Model
    None
    Okay a couple of things...

    You can go from 2 hi to 4 hi while driving but not to 4lo - have to be in neutral. If you really have a problem. PM me, I will give you my number and walk you through it. It could be a couple of things but you will be okay.
     
  5. Oct 12, 2010 at 3:55 PM
    #5
    badguybuster

    badguybuster Well-Known Member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Member:
    #14475
    Messages:
    2,437
    Gender:
    Male
    West (by GOD) Virginia
    Vehicle:
    2008 Tundra Off Road SR5
    6000K HID Headlights 6000k HID Fog Lights Window visors (all 4) Tri-Fold Tonno Bedlined Rockers Bedlined Bumpers Bilstein 5100 Toytec 1/2" spacers 3" TSB Leafs and AAL's (Toytec) Differential 1" Drop Sway Bar Relocators BHLM Mod Debadged Pro Comp 7089s Hankook Dynapro 35" M/T's Billett Grill 55 watt fog lights in grill 55 watt fog lights on Pre-Runner Light Bar Rear Bilstein 5100's Flowmaster Super 10's Yellow Fog Light Mod Titanium Burl Wood Grain Dash Mod Leather Arm Rest Mod TRD Steering wheel Mod Painted Engine Cover Painted Fuse Box TRD Seat Belt Covers Bed Light Mod Extended/Braided Brake Lines Back up light mod
    Come on!! WE HAVE TO KNOW!!!
     
  6. Oct 12, 2010 at 3:57 PM
    #6
    achirdo

    achirdo I Weld!

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Member:
    #34819
    Messages:
    10,266
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    North DFW
    Vehicle:
    06 dodge ram 3500 5.9 cummins
    he probably isnt active any more. thread created in june and that was his only post
     
  7. Oct 12, 2010 at 4:03 PM
    #7
    HBMurphy

    HBMurphy Ban Pending

    Joined:
    Jun 27, 2009
    Member:
    #18993
    Messages:
    6,090
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    So California Coast
    Vehicle:
    09 Off Road Delete Model
    None
    Looks like I will be talking with him in a couple of minutes... different guy.
     
  8. Oct 12, 2010 at 4:25 PM
    #8
    MrGrimm

    MrGrimm Mall Crawler

    Joined:
    Oct 19, 2009
    Member:
    #24568
    Messages:
    2,732
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dean
    Wisconsin
    Vehicle:
    2006 Toyota Tacoma 4WD w/TRD Sport Package
    See build page
    Sounds similar to what happened to me last year after I returned home from deployment. My 4wd actuator went out on the beach, in the sand. what a PITA! Anyways, Toyota covered it under warranty, even with all the modifications done to my truck :D
     
  9. Oct 12, 2010 at 5:42 PM
    #9
    Mi Vida Taco

    Mi Vida Taco Well-Known Member

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Member:
    #29032
    Messages:
    77
    Gender:
    Male
    Texas
    Vehicle:
    2010 taco
    well thanks to a lot of help from and good advice, sounds like that just might be the issue, but it sure puts me at ease knowing it isnt worse and im not stuck in 4wd!!!
     
  10. Oct 12, 2010 at 8:30 PM
    #10
    Simon's Mom

    Simon's Mom Wag More Bark Less

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1297
    Messages:
    9,320
    Gender:
    Female
    First Name:
    Judy or Jude :)
    SBurl Vermont
    Vehicle:
    13 TRD OR DC MGM
    Stock for now
    Mine did the same thing @ 16k outta nowhere & up on the mountain.
    Dealer covered under warranty too.
     
  11. Oct 12, 2010 at 9:10 PM
    #11
    HBMurphy

    HBMurphy Ban Pending

    Joined:
    Jun 27, 2009
    Member:
    #18993
    Messages:
    6,090
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    So California Coast
    Vehicle:
    09 Off Road Delete Model
    None
    Let us know what happens... :)
     
  12. Oct 12, 2010 at 9:54 PM
    #12
    BlueT

    BlueT Well-Known Member

    Joined:
    Mar 30, 2009
    Member:
    #15341
    Messages:
    5,645
    Gender:
    Male
    NorthEast
    Vehicle:
    07 Dbl Cab LB with LSD
    I moded 1999 Taco so much it had turned to Land Cruiser
    Never is easier said then done, :)
    Had same thing happen I was trying to make a turn up the hill and found myself on the iced road, with rear wheels spining. Had to get off before somebody would plow into me so turned knob while rear was spinning. It was massive clunk from the front but truck held its own. That actually seemed to help 4wd now it engages in a matter of second with no noise whatsoever . I guess it likes it rough :D
     
  13. Oct 13, 2010 at 4:53 AM
    #13
    dwgill11

    dwgill11 [OP] New Member

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Member:
    #31878
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    First Name:
    Danon
    Dickinson, TX
    Vehicle:
    06 double cab 4x4 on 33s
    3 in suspension lift, grill and badges painted, 7 in touch screen, 8in woofers x 4, 300 x 1 kicker amps x 2, 20 in black XD hosss wheels, 33x12 nitto terra grapplers
    Thanks a lot yall. I still haven't got it fixed, but I only drive it once a week to the corner store and its about three quaters of a mile round trip. I got a pm about it possibly being the actuator valve. Any thoughts?
     
  14. Oct 13, 2010 at 5:27 AM
    #14
    Simon's Mom

    Simon's Mom Wag More Bark Less

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1297
    Messages:
    9,320
    Gender:
    Female
    First Name:
    Judy or Jude :)
    SBurl Vermont
    Vehicle:
    13 TRD OR DC MGM
    Stock for now
    yes.
    Like Mr. Grimm, my 4wd just stopped working like you described minus the spinning and noise. I went to switch on the fly at a low speed & the light kept blinking & would no longer go into 4wd hi or low no matter what I did. In all my 4wd drive toyotas this was a first.
    Took it into the dealer & they covered under warranty. The RO showed the front acuator part @ around 350 plus all the labor/diag the dealer charges Toyota claims.
    Truck now has 50k with no 4WD issues since repair.
     
  15. Oct 13, 2010 at 5:30 AM
    #15
    Namyo

    Namyo -

    Joined:
    Apr 28, 2010
    Member:
    #36165
    Messages:
    14,142
    Gender:
    Male
    Hope it ante that..

    Mine only blinks on 4w lo and rear diff lock...that just means I didn't do it right....gotta stop, break in, clutch in, deep breath, then it engages or disengages. Never had a problem with 4w hi (knocks on wood) Always throw it in on the fly...but in neutral with clutch in.
     
  16. Oct 13, 2010 at 8:39 AM
    #16
    HBMurphy

    HBMurphy Ban Pending

    Joined:
    Jun 27, 2009
    Member:
    #18993
    Messages:
    6,090
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    So California Coast
    Vehicle:
    09 Off Road Delete Model
    None
    Could very well be... They are susceptible to water damage!???????? I personally know guys that have had them fail more than once! WTF? Water damage to a 4wd transfer case actuator? Damn, I wish I had a shift lever!!! :)
     
  17. Oct 14, 2010 at 7:48 PM
    #17
    Mi Vida Taco

    Mi Vida Taco Well-Known Member

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Member:
    #29032
    Messages:
    77
    Gender:
    Male
    Texas
    Vehicle:
    2010 taco
    Well after 1 more day of it blinking it just stopped!!!! i then checked to see if i could engage the 4wd and it did and when i turned it off it took about another day of it blinking again. today had to go back out to the trails it all happened at and it went into 4wd and out like it should!!! so it very well could be water causing it? but i have driven in deeper and pretty often, but all i know is that im very relieved its working again. and many thanks for all the advice and help from you guys, its one of the biggest reasons i love my taco! the support from other taco owners!!!!
     
  18. Oct 14, 2010 at 9:41 PM
    #18
    HBMurphy

    HBMurphy Ban Pending

    Joined:
    Jun 27, 2009
    Member:
    #18993
    Messages:
    6,090
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    So California Coast
    Vehicle:
    09 Off Road Delete Model
    None
    Good news!
     
  19. Oct 15, 2010 at 3:00 AM
    #19
    TACOMA TRD

    TACOMA TRD Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Member:
    #34897
    Messages:
    2,207
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    PA
    Vehicle:
    2011 MGM SPORT DC 4x4
    Alpine HU, Apline 6.5 3 way Speakers, Access Cover.
    Dam....I didnt want to hear this, this was one of the reasons I dumped my Dakota because it failed. I hope this is only a sporadic issue. Yes...a 4wd shift lever is the way to go.
     
  20. Oct 15, 2010 at 7:11 AM
    #20
    HBMurphy

    HBMurphy Ban Pending

    Joined:
    Jun 27, 2009
    Member:
    #18993
    Messages:
    6,090
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    So California Coast
    Vehicle:
    09 Off Road Delete Model
    None
    Just get a FJ xfer case!!! :D - Oh if it was just easier!!! :)
     
To Top