1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

4wd does not work

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by trd7, Apr 20, 2011.

  1. Apr 20, 2011 at 11:28 AM
    #1
    trd7

    trd7 [OP] 4wd tacoma

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Member:
    #38931
    Messages:
    899
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tyler
    Columbia, SC
    Vehicle:
    95.5 Tacoma 4x4 4cyl auto
    AEM air intake
    I went mudding the other day and it was working fine at first and now it does not. The green 4wd light does not come on in the gauge cluster and 4wd does not engage. Any thoughts on what's going on?

    Also my cv axle is leaking. Should i replace the whole cv axle or can I just replace the boot? Thanks. :)

    [​IMG]
     
  2. Apr 20, 2011 at 11:31 AM
    #2
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    1990 Chevy Siveraydo
    245k+ miles, rust, working AC, bald eagles
  3. Apr 20, 2011 at 11:33 AM
    #3
    trd7

    trd7 [OP] 4wd tacoma

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Member:
    #38931
    Messages:
    899
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tyler
    Columbia, SC
    Vehicle:
    95.5 Tacoma 4x4 4cyl auto
    AEM air intake
    yes there is mud everywhere under my truck

    but when i was in some mud i was spinning the wheels in 4wd and i switched gears to reverse and it made a loud clank noise. idk if i screwed something up or what
     
  4. Apr 20, 2011 at 11:35 AM
    #4
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    1990 Chevy Siveraydo
    245k+ miles, rust, working AC, bald eagles
    first of all go to a self service car wash and clean everything.

    Did you let off the gas when you shifted, or at least let the tires stop before shifting?
     
  5. Apr 20, 2011 at 11:36 AM
    #5
    trd7

    trd7 [OP] 4wd tacoma

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Member:
    #38931
    Messages:
    899
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tyler
    Columbia, SC
    Vehicle:
    95.5 Tacoma 4x4 4cyl auto
    AEM air intake
    okay.

    I left off the gas, but did not let the tires stop
     
  6. Apr 20, 2011 at 11:37 AM
    #6
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    1990 Chevy Siveraydo
    245k+ miles, rust, working AC, bald eagles
    You may have damaged the hubs then, but def check the fuses like whippersnapper said.
     
  7. Apr 20, 2011 at 11:37 AM
    #7
    trd7

    trd7 [OP] 4wd tacoma

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Member:
    #38931
    Messages:
    899
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tyler
    Columbia, SC
    Vehicle:
    95.5 Tacoma 4x4 4cyl auto
    AEM air intake
    i checked one of the fuses and it was good. is there another one under the hood?

    Yes they were still spinning.
     
  8. Apr 20, 2011 at 11:38 AM
    #8
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    1990 Chevy Siveraydo
    245k+ miles, rust, working AC, bald eagles
    not sure if there is a 4wd fuse under the hood but there are a lot of them there. All the fuses are labeled under the lid of the fuse box.
     
  9. Apr 20, 2011 at 11:38 AM
    #9
    trd7

    trd7 [OP] 4wd tacoma

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Member:
    #38931
    Messages:
    899
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tyler
    Columbia, SC
    Vehicle:
    95.5 Tacoma 4x4 4cyl auto
    AEM air intake
    yeah that makes since i was in a hole and did not want to get stuck lol
     
  10. Apr 20, 2011 at 11:39 AM
    #10
    trd7

    trd7 [OP] 4wd tacoma

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Member:
    #38931
    Messages:
    899
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tyler
    Columbia, SC
    Vehicle:
    95.5 Tacoma 4x4 4cyl auto
    AEM air intake
    Alright thanks, I will go check and let yall know.
     
  11. Apr 20, 2011 at 12:20 PM
    #11
    Rippin101

    Rippin101 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2008
    Member:
    #7412
    Messages:
    1,970
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Jax Beach, FL
    Vehicle:
    2014 TRD Sport 4x4
    -Nitto G2 265/70/17 -Level 8 MK6 Wheels -Katzkin Leather Black on Black -BHLM -Weathertech -Extang Solid Fold -Bedlight LEDs -TRD Skid
    Yikes! I can imagine the noise.
     
To Top