1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

4wd stuck on

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by tacomarty, Feb 1, 2010.

  1. Feb 1, 2010 at 4:40 PM
    #1
    tacomarty

    tacomarty [OP] Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26706
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    new-brunswick canada
    Vehicle:
    05 reg cab 4wd lifted
    toyo open country,3'' revtech lift, procomp 1079 alloy
    hello! not sure if anyone can help me.For the first time today, when putting my truck on 4wd while runnin(around 20mph), the 4wd light would start flashing and truck woud stay in 4 hi even with switch turned off. after turnint truck off for a while,it will unlock itself and light would shut off. any suggestion anyone? thanks in advance..
     
  2. Feb 1, 2010 at 4:42 PM
    #2
    PB65stang

    PB65stang Well-Known Member

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Member:
    #26900
    Messages:
    1,636
    Gender:
    Male
    First Name:
    Patrick
    Kansas City
    Vehicle:
    2006 Infiniti M35x
    I think if the truck still senses a load on the transfer case, it won't shift out of 4WD. Did you try taking your foot off the gas and coasting? That always makes it quicker for mine. If that doesn't help, it may be your actuator or sensor?
     
  3. Feb 1, 2010 at 4:48 PM
    #3
    tacomarty

    tacomarty [OP] Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26706
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    new-brunswick canada
    Vehicle:
    05 reg cab 4wd lifted
    toyo open country,3'' revtech lift, procomp 1079 alloy
    yup, i have tried this without succes.
     
  4. Feb 1, 2010 at 9:43 PM
    #4
    hammerdog

    hammerdog Well-Known Member

    Joined:
    Jun 30, 2007
    Member:
    #1967
    Messages:
    63
    My 08 Tacoma did the same thing last month during freezing cold weather. I fixed it by leaving it in the driveway running for about 30 minutes. Once it warmed up on the asphalt, it shifted back into 2WD without any problem.
     
  5. Feb 2, 2010 at 7:36 AM
    #5
    09sportowner

    09sportowner Well-Known Member

    Joined:
    Jul 25, 2009
    Member:
    #20160
    Messages:
    82
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Texas
    Vehicle:
    09 Sport
    Can I guys imagine the amount of problems you'll have later on if you're having problems with a new ride. Sure glad I got a prerunner!!!
     
  6. Feb 2, 2010 at 8:44 AM
    #6
    tacoma89

    tacoma89 Money Pit

    Joined:
    Feb 24, 2009
    Member:
    #14010
    Messages:
    1,112
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chase
    Richmond, Va
    Vehicle:
    08 sport dc lb
    Check build in sig.
    was it the first time in 4 wheel drive? it smooths out the more you use it i have found out.



    no problems with my 4x4 and glad i had it cause i would have been stuck a bounch with a prerunner in the past couple of snow storms:D
     
  7. Feb 2, 2010 at 9:15 AM
    #7
    Krazie Sj

    Krazie Sj Resident Jackass

    Joined:
    Oct 9, 2008
    Member:
    #9849
    Messages:
    13,686
    Gender:
    Male
    First Name:
    Power Serge
    LV-426 (Acheron)
    Vehicle:
    07 TRD Off Road 4x4
    Borla Catback Exhaust, Airaid Short Ram Intake, 285x75R16 Mickey Thompson MTZs, 16" Konig Countersteer rims, ARB Bumper, All Pro LT w/Walker Evan Shocks front and back, All Pro expedition leaf pack, 10,000lb Superwinch, Intake Manifold Spacer, Bed Rack with ARB RTT, Rotopack and Hi Lift mounted, Husky Liner mats and an air freshener from 1995.
    No problems here in Canukistan. -35ºC, never had an issue with it sticking ever.

    Sure glad I didn't get a PreRunner!
     
  8. Feb 2, 2010 at 9:27 AM
    #8
    BlueT

    BlueT Well-Known Member

    Joined:
    Mar 30, 2009
    Member:
    #15341
    Messages:
    5,645
    Gender:
    Male
    NorthEast
    Vehicle:
    07 Dbl Cab LB with LSD
    I moded 1999 Taco so much it had turned to Land Cruiser
    Whats the milage on the truck and when was the last time 4wd was used? Plus when was the last time oil was replaced in transfer case in front diff.

    If 4wd is not used for long time it tends to stick a little. Usually finding straight gravel road and driving truck while turning 4h on and then off will get things moving again. If problem persists you can always unbolt 4wd switch and either grease up or replace.
     
  9. Feb 2, 2010 at 12:53 PM
    #9
    tacomarty

    tacomarty [OP] Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26706
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    new-brunswick canada
    Vehicle:
    05 reg cab 4wd lifted
    toyo open country,3'' revtech lift, procomp 1079 alloy
    i use my 4wd all the time, as we have lots of snow around here..altough, i got to work this morning and everything was back to normal, tried it several time, and everything's fine. was about -35 celcius last night so u prbly right hammerdog.
     
  10. Feb 3, 2010 at 5:33 PM
    #10
    Krazie Sj

    Krazie Sj Resident Jackass

    Joined:
    Oct 9, 2008
    Member:
    #9849
    Messages:
    13,686
    Gender:
    Male
    First Name:
    Power Serge
    LV-426 (Acheron)
    Vehicle:
    07 TRD Off Road 4x4
    Borla Catback Exhaust, Airaid Short Ram Intake, 285x75R16 Mickey Thompson MTZs, 16" Konig Countersteer rims, ARB Bumper, All Pro LT w/Walker Evan Shocks front and back, All Pro expedition leaf pack, 10,000lb Superwinch, Intake Manifold Spacer, Bed Rack with ARB RTT, Rotopack and Hi Lift mounted, Husky Liner mats and an air freshener from 1995.

    -6ºC and super foggy all round.

    Pretty much a set up for Silent Hill.
     
  11. Mar 28, 2010 at 4:51 PM
    #11
    tacomarty

    tacomarty [OP] Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26706
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    new-brunswick canada
    Vehicle:
    05 reg cab 4wd lifted
    toyo open country,3'' revtech lift, procomp 1079 alloy
    here we go...my truck started acting again last night, could not get it in 4wd at all..temperatur was below freezing point...today in warmer weather, worked just fine.
     
  12. Mar 28, 2010 at 4:57 PM
    #12
    Brunes

    Brunes abides.

    Joined:
    May 31, 2008
    Member:
    #7011
    Messages:
    17,641
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rotorhead
    DC or New Jersey - Depends on the day....
    Vehicle:
    08 Red/Graphite and Satin Black
    Inside: Tint, Wet Okole 1/2 Piped Red/Black Covers, Black Weathertech Digital Fit Mats, URD Short Throw w/ TWM Weighted Knob, USA Spec iPod adapter. Outside: 4300K Retro w/ Angel Eyes and Red Shrouds, 5000K Blazer Fog Light Retrofit, Debadge, Bed Locking Handle, Satin Black Rims Performance: TRD/Steigmeier Blower w/ 2.7 Pulley. 668 Injectors and 320 LPH AEM Fuel pump. URD UCON and 7th Injector. DTLT Headers, URD Y-Pipe, Wicked Flow Muffler. Suspension: Both: OME Shocks Front: 886X's and TC UCAs Rear: Dakars Armor: Relentless Front Bumper Relentless High Clearance Rear w/ Tire/Rotopax Swing Out Relentless Front, Mid, and TCase skids BAMF Diff Skid Recovery and Spares: Fullsize Spare Tire 2x2 gal Rotopax 1x1 gal Rotopax 1x1 gal Water Rotopax Warn 9.5XP-S Winch Hi-Lift Extreme 60" Ironman Off-Road Recovery Kit

    This might be a semantics thing- but

    Order of Events:
    Turn Knob
    Light Flashes
    Turn Knob Back
    Light keeps flashing

    Am I getting that right??
     
  13. Mar 28, 2010 at 5:04 PM
    #13
    tacomarty

    tacomarty [OP] Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26706
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    new-brunswick canada
    Vehicle:
    05 reg cab 4wd lifted
    toyo open country,3'' revtech lift, procomp 1079 alloy
    yup! that's right
     
  14. Mar 28, 2010 at 5:12 PM
    #14
    Brunes

    Brunes abides.

    Joined:
    May 31, 2008
    Member:
    #7011
    Messages:
    17,641
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rotorhead
    DC or New Jersey - Depends on the day....
    Vehicle:
    08 Red/Graphite and Satin Black
    Inside: Tint, Wet Okole 1/2 Piped Red/Black Covers, Black Weathertech Digital Fit Mats, URD Short Throw w/ TWM Weighted Knob, USA Spec iPod adapter. Outside: 4300K Retro w/ Angel Eyes and Red Shrouds, 5000K Blazer Fog Light Retrofit, Debadge, Bed Locking Handle, Satin Black Rims Performance: TRD/Steigmeier Blower w/ 2.7 Pulley. 668 Injectors and 320 LPH AEM Fuel pump. URD UCON and 7th Injector. DTLT Headers, URD Y-Pipe, Wicked Flow Muffler. Suspension: Both: OME Shocks Front: 886X's and TC UCAs Rear: Dakars Armor: Relentless Front Bumper Relentless High Clearance Rear w/ Tire/Rotopax Swing Out Relentless Front, Mid, and TCase skids BAMF Diff Skid Recovery and Spares: Fullsize Spare Tire 2x2 gal Rotopax 1x1 gal Rotopax 1x1 gal Water Rotopax Warn 9.5XP-S Winch Hi-Lift Extreme 60" Ironman Off-Road Recovery Kit
    Well...If the light never went solid-Then 4Hi was never engaged....That's the first issue.

    Figure that out and then go from there....
     
  15. Mar 28, 2010 at 5:19 PM
    #15
    tacomarty

    tacomarty [OP] Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26706
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    new-brunswick canada
    Vehicle:
    05 reg cab 4wd lifted
    toyo open country,3'' revtech lift, procomp 1079 alloy
    i know..that's a new problem.originally it wouldn't dissengage, last night, it didnt want to engage at all
     
  16. Nov 27, 2012 at 5:51 PM
    #16
    SGT Taco

    SGT Taco Disco Disco...

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Member:
    #41503
    Messages:
    1,103
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Rio Rancho Nm.
    Vehicle:
    R.I.P. 2007 TRD... Now a Land Rover Disco II
    Wife rolled it 3x mod...
    FYI: was doing some wheeling today and when I tried to switch out of 4lo it just beeped at me... tried everything I could think of, ended up driving it all the way home in 4lo.

    Also, I could not get it out of park without pushing in the little button, the gear selector indicator on the dash was not showing anything, and my turn signals were not working.

    As it turns out the IG1 fuse under the dash(#32) blew. It is for the Back-up lights, air conditioning system, passenger airbag manual on-off switch, and SHIFT LOCK SYSTEM.

    What happened is I must have shorted out the back-up light circuit at the already broken trailer harness when I dragged it on a nice drop-off.

    I hope this helps someone out of a jam... Driving home in 4LO for 10 miles sucked!
     
  17. Nov 27, 2012 at 5:58 PM
    #17
    bamma

    bamma Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5974
    Messages:
    271
    Vehicle:
    07 silver acc cab trd OR 4x4
    Back the truck up.
     
  18. Nov 27, 2012 at 6:00 PM
    #18
    707tothe907

    707tothe907 Superior Member

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Member:
    #45372
    Messages:
    2,694
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Chico NorCal
    Vehicle:
    05 DCSB Off Road
    What size fuse is it? For people's further knowledge.
     
  19. Nov 27, 2012 at 9:00 PM
    #19
    SGT Taco

    SGT Taco Disco Disco...

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Member:
    #41503
    Messages:
    1,103
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Rio Rancho Nm.
    Vehicle:
    R.I.P. 2007 TRD... Now a Land Rover Disco II
    Wife rolled it 3x mod...

    It's a 10A fuse...there are a couple spare fuses in the engine compartment fuse box, or else you can always pull a fuse from a circuit that you don't quite need to get home like the #29 PWR OUTLET, #35 WSR (wiper/washer), or any of the power window fuses (#30, #33, #34, #36) make sure if you put a fuse of a different rating you go up in amperage not down but by no more than 50% for fast blow fuses to reduce the chance of damage to the electrical system and make sure to replace any and all fuses to there originals rating.
     
  20. Nov 27, 2012 at 9:05 PM
    #20
    Alderleet

    Alderleet Ace of Spades

    Joined:
    Oct 16, 2011
    Member:
    #65324
    Messages:
    1,128
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Salty Hell
    Vehicle:
    '00 Acc Cab TRD 4x4
    Fuckin truth.

    My buddies 4hi got stuck and we freaked out trying to get it to unfuck itself (2 hours from anything resembling a town).

    Sure enough, some random forum online said that a stuck 4wd will disengage if put in reverse. (thank god for Verizon and smartphones)
     
To Top