1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

4x4 fail?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by taco06, Jun 21, 2009.

  1. Jun 21, 2009 at 5:06 PM
    #1
    taco06

    taco06 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Member:
    #13903
    Messages:
    533
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    West Covina ,California
    Vehicle:
    06 sprt
    Hey guys,1st thread.I had my truck for about 6months. Its an 06 extended cab v6 manual 4x4. Took it today off roading for the first time.When I would put in on 4low it would make a griding noise. Not every time but it did it a couple of times then 4L would kick in. Some times the dash would beep to let me know its on 4low but at times when it was on 4low it wouldnt beep.Is this normal?Before i put it into 4h or 4l i would make sure im in a complete stop and clutch in.Is this right?
     
  2. Jun 21, 2009 at 5:09 PM
    #2
    Brunes

    Brunes abides.

    Joined:
    May 31, 2008
    Member:
    #7011
    Messages:
    17,641
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rotorhead
    DC or New Jersey - Depends on the day....
    Vehicle:
    08 Red/Graphite and Satin Black
    Inside: Tint, Wet Okole 1/2 Piped Red/Black Covers, Black Weathertech Digital Fit Mats, URD Short Throw w/ TWM Weighted Knob, USA Spec iPod adapter. Outside: 4300K Retro w/ Angel Eyes and Red Shrouds, 5000K Blazer Fog Light Retrofit, Debadge, Bed Locking Handle, Satin Black Rims Performance: TRD/Steigmeier Blower w/ 2.7 Pulley. 668 Injectors and 320 LPH AEM Fuel pump. URD UCON and 7th Injector. DTLT Headers, URD Y-Pipe, Wicked Flow Muffler. Suspension: Both: OME Shocks Front: 886X's and TC UCAs Rear: Dakars Armor: Relentless Front Bumper Relentless High Clearance Rear w/ Tire/Rotopax Swing Out Relentless Front, Mid, and TCase skids BAMF Diff Skid Recovery and Spares: Fullsize Spare Tire 2x2 gal Rotopax 1x1 gal Rotopax 1x1 gal Water Rotopax Warn 9.5XP-S Winch Hi-Lift Extreme 60" Ironman Off-Road Recovery Kit
    If it was beeping you were not in 4Lo. If the light comes on and stays on you are engaged...Other wise it still is in 4Hi

    It sounds like you have the engaging technique down from what I remember...
     
  3. Jun 21, 2009 at 5:17 PM
    #3
    Jason'sLawnCare

    Jason'sLawnCare Prepared for Bambi

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Member:
    #15878
    Messages:
    12,365
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Jacksonville Florida
    Vehicle:
    08 4x4 Double Cab TRD Rugged Trail
    CBI Moab 2.0, CBI Trail Rider 2.0, CBI sliders w/kickout, Superwinch EPi9.0S, OME sport shocks w/886 coils, OME n182, 1.5" aal, JasonBuilt 3/16th full belly skid, BuiltRight uca, Body Mount Chop, 285/75/16 km2's, Rear cat delete, exhaust crossover rerouted, Fog light anytime, Locker mod, Rear leaf tsb, Debadged, Uws Tool Box, Electric Exhaust Cutout, AFE Pro Dry S, Kiwi Wifi, Diff Breather Relocated, Grom Ipod Adapter, Dual Diehard platinum batteries isolated by BlueSea marine switch
    don't know on the manuals but i know that you need to put it in neutral on the autos. Just confirming what Brunes said if it's blinking and you hear beeping it's not engaged.
     
  4. Jun 21, 2009 at 5:18 PM
    #4
    taco06

    taco06 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 21, 2009
    Member:
    #13903
    Messages:
    533
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    West Covina ,California
    Vehicle:
    06 sprt
    there would be times it would beep and it felt in 4l.hmmm Now I wont be able to sleep:confused: What would be a reason if I have it on 4l but it didnt engage?
     
  5. Jun 21, 2009 at 5:18 PM
    #5
    snowgod06

    snowgod06 UG legend wannabe

    Joined:
    Apr 26, 2009
    Member:
    #16454
    Messages:
    5,386
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    A farm field, OREGON
    Vehicle:
    06 Access Cab CLONE
    crap bolted and welded together....
    i hate the 4lo in my truck, ive used it twice, and both times it takes forever to get it out of 4lo. i was driving mtn. roads after climbing a hill and tried to take it out of 4lo and all it would do is beep at me, meaning its still in 4lo.
    i was worried since i was about 30 miles from my house and in 6th gear i can only do about 40, eventually after trying to do rolling to get it out, high reving, reversing you name it i did it. i eventually unplugged the harness on the transfer case, turned off my truck then plugged everything back in. turned my truck on and then went from 4lo to 4hi and it finally popped out.

    pisses me off haha
     
  6. Jun 21, 2009 at 5:20 PM
    #6
    DanGer

    DanGer Avatar approved by 98tacomav6

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Member:
    #7155
    Messages:
    5,494
    Gender:
    Male
    Northern Virginia & Blacksburg
    Vehicle:
    07 Base 4Cyl 4x4 Manual
    White Head Light mod, White shorty antennae, Doug Thorley Long Tube headers, AFE Drop in air filter, Secondary Air Filter Removed,
    Not to sound like a dick, but this is very thoroughly covered in the owners manual.

    With manual transmission, you have to make sure the truck is at a dead stop and the clutch is all the way to the floor, or else it will beep meaning it has not engaged into 4WL. It is the same when putting it into 4WL and taking it out
     
  7. Jun 21, 2009 at 5:23 PM
    #7
    snowgod06

    snowgod06 UG legend wannabe

    Joined:
    Apr 26, 2009
    Member:
    #16454
    Messages:
    5,386
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    A farm field, OREGON
    Vehicle:
    06 Access Cab CLONE
    crap bolted and welded together....
    yea, i read the book when i was trying to get it out, and i did everything it said, with no luck. thats why no matter what now, im staying out of 4lo, 4hi works jsut fine with no problems, but screw 4lo haha
     
  8. Jun 21, 2009 at 5:25 PM
    #8
    DanGer

    DanGer Avatar approved by 98tacomav6

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Member:
    #7155
    Messages:
    5,494
    Gender:
    Male
    Northern Virginia & Blacksburg
    Vehicle:
    07 Base 4Cyl 4x4 Manual
    White Head Light mod, White shorty antennae, Doug Thorley Long Tube headers, AFE Drop in air filter, Secondary Air Filter Removed,
    Just make sure you push the clutch all the way to the floor, have the shifter in neutral and the truck is at a dead stop.

    I had the same problem and it took me a few minutes to realize that since the clutch engages so far out, I never push the pedal all the way down. I would leave about half an inch of travel on the clutch pedal even when I thought it was fully depressed lol
     
  9. Jun 21, 2009 at 7:00 PM
    #9
    mpgnc64

    mpgnc64 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 28, 2008
    Member:
    #8180
    Messages:
    264
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike and Denise
    Western NC
    Vehicle:
    06 4x4 Access cab 4cyl 5spd, 2000 Prerunner
    Tool box, Thule rack, rod holders, 5100s at 1.75 and the TSB
    I had the same problem but the more I used it the easier it got to get out of 4lo. When it beeps I just turn the truck off for about 30sec then start it and its fine.
     
  10. Jun 21, 2009 at 8:09 PM
    #10
    dwalden2

    dwalden2 Your mom goes to college

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Member:
    #13649
    Messages:
    14,010
    Gender:
    Male
    First Name:
    Derick
    Blue Ridge, Georgia
    Vehicle:
    '05 TRD Offroad V6 6 spd
    SCS Steal 6 Wheels, Cooper STT tires, Demello Offroad front bumper, 20" LED Bar, LED Fogs, LED interior lights, Wet Okole Seat Covers, Body Armour Rear Bumper, Smittybilt 10K winch, 3" OME Lift
    I had the same problem at first. I was used to the shifter and locking hubs because my last truck was a '94 Toyota. When I got my '05 I had trouble putting it in 4LO but on the visor there's a piece of paper. I read over it and it goes right into 4LO no problem.
     
  11. Jun 21, 2009 at 8:35 PM
    #11
    Snipe

    Snipe Well-Known Member

    Joined:
    Jan 9, 2009
    Member:
    #12421
    Messages:
    1,150
    Gender:
    Male
    Pacific NW
    Vehicle:
    08 TRD Off Road
    I have had mine in the shop because engaging and disengaging 4Lo was and is is a joke


    When I took it in the Service writer couldn't get it to work either and then all of a sudden the service manager comes along and claims we weren't pressing in the clutch far enough an even printed off a page from the owners manual.

    I laughed and opened the door for him and said "show me"

    He gave up after the 11th twist of the knob and me telling him push harder the floorboards are still above the frame dude every time it started beeping


    They had a guy work on it for a bit and claim it is is fine now but it still takes many times and several prayers for the piece of shit system to work
     
  12. Jun 21, 2009 at 8:44 PM
    #12
    wildjerseyfirefighter

    wildjerseyfirefighter I sell fishing and fishing accessories

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Member:
    #11677
    Messages:
    7,958
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    NJ
    Vehicle:
    05 Tacoma TRD Sport
    stock, for now
    exactly why I dont want electronic 4x4..bad enough I dont have to lock my hubs:rolleyes:

    Thats the one thing i miss about my old 4runner..locked the hubs in october, didnt unlock them untill march-ish..never had a problem:D
     
To Top