1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

4x4 problem continued

Discussion in 'General Automotive' started by Fiddy, May 29, 2011.

  1. May 29, 2011 at 9:16 PM
    #1
    Fiddy

    Fiddy [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 14, 2011
    Member:
    #53008
    Messages:
    91
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Phoenix
    stock
    I have a 1998 ford ranger and the 4x4 is NOT working

    When i switch my switch to 4x4 it shows it on the dash and i could feel it change like the transfer case was changing and i believed that my 4x4 worked, in till i took it out off roading and learned that my front tires where not engaging.

    so i got a pair of manual locking hubs thinking this would fix my problem.
    after i put them on i took it back out off roading, and my tires where still not engaging.

    only thing i can think of now is that it is something inside of my front differential.

    so i am wanting to know if anyone can help me out with what i am going to be looking at once i take off that differential plate, what i should be looking to see is broken or out of place?

    or what else can be making my 4x4 not work...

    Not wanting to take this shit to a dealer/mechanic!!!!!!!!!!!
     
  2. May 29, 2011 at 9:18 PM
    #2
    krimson

    krimson Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,436
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    Ford....
     
  3. May 29, 2011 at 9:27 PM
    #3
    OffroadToy

    OffroadToy The dog did it...I swear!

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Member:
    #22680
    Messages:
    5,058
    Gender:
    Male
    High Desert... land of junipers, sage brush, and l
    Vehicle:
    07 TRD OFFROAD 4x4 VSC/TRAC/DAC/HAC
    snugtop supersport canopy, black westin bullbar/tube steps, piaa offroad lights, weathertech floor mats, oem bed mat, trd seat covers, avs inchannel vent visors, 2" suspension lift, front diff drop, rear differential breather extension, oil filter drain hose, a/c drain hose extention & reroute, front window tint, cat theft protection plate, tailgate clamp mod, xpel headlight/foglight protecters, oem block heater, bfg 265/75R/16 a/t k/o's, cabin air rodent protection screen, rcbs illuminated 4X4 switch mod
    this belongs in the WTF thread :eek:
     
  4. May 29, 2011 at 9:29 PM
    #4
    Khaos

    Khaos Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2008
    Member:
    #4570
    Messages:
    6,517
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryant
    Tallahassee FL
    Vehicle:
    2005 Prerunner TRD Off Road
    265/75/16 BFG A/T, 18" Magnaflow, K&N Intake Filter, Ultra-Gauge, Kobalt Toolbox, Metal Tail Light Guards, Cobra 19 and 4ft fiberglass antenna, Plasti dipped Badges/lower valance/rear bumper/grill/bullbar/ac controls, black DIN kit, JVC KD-X40, Wet Suit Seat Covers
    Look at his intro thread, he's friends with a user on here. Don't blame him coming here looking for advice...
     
  5. May 29, 2011 at 10:03 PM
    #5
    Fiddy

    Fiddy [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 14, 2011
    Member:
    #53008
    Messages:
    91
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Phoenix
    stock
    general automotive should welcome all types of vehicles if i'm not mistaken.. which is the reason it's in off topic section. please don't post if you have negative comments.. thanks to those of you who have useful advice..
     
  6. May 29, 2011 at 10:06 PM
    #6
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Thor

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,781
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    is there any noise comming from the front diff?
     
  7. May 29, 2011 at 10:08 PM
    #7
    Fiddy

    Fiddy [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 14, 2011
    Member:
    #53008
    Messages:
    91
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Phoenix
    stock
    there is a rattling noise that could be from there, we're not sure.

    but it only occurs after i've switched out of 4x4 back into 2wd, and that lasts about a minute or so then goes away, but it happens every time.

    but since i installed the manual locking hubs, i haven't heard it. but it's only been a couple days, so it could still be present.
     
  8. May 30, 2011 at 1:17 AM
    #8
    Highland Logan

    Highland Logan UBIQUE

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Member:
    #54752
    Messages:
    2,812
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Nova Scotia, Canada
    Vehicle:
    2011 Black AC TRD Off Road w/ factory tow pkg
    I had a '99 Mazda B3000, which was for all intents and purposes a Ranger. This sounds like a vacuum problem. Here is a LINK that may help.

    Frank
     
  9. May 30, 2011 at 1:21 AM
    #9
    derekabraham

    derekabraham Living vicariously through everybody

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Member:
    #7822
    Messages:
    29,448
    Gender:
    Male
    First Name:
    TW'S Hippy Liberal
    Portland, OR
    Vehicle:
    2002 4x4 4Runner
    Stick on hood scoop from Autozone.
    My front diff seemed to be doing the same thing, I needed a new diff.
     
To Top