1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

5100s w/Eibachs was OK. Now with 2" AAL I have vibes

Discussion in 'Suspension' started by KingMoo, Dec 8, 2011.

  1. Dec 8, 2011 at 8:57 AM
    #1
    KingMoo

    KingMoo [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 15, 2011
    Member:
    #53090
    Messages:
    196
    Gender:
    Male
    Calgary
    Vehicle:
    Tacoma TRD Sport
    -LIFT: 5100 bilsteins all around (set at 0.85 in front) eibach coils 2" AAL -D-RINGS -BED COVER rollaway
    I previously had my truck lifted in the front with 5100s set at .85 with Eibachs. Everything was very smooth after a wheel alignment.

    Last week I installed the rear 2" AAL (non TSB) and now I have vibes from the line, around 20mph, and when I'm slowing down under 20 mph.

    Any ideas what I should try first? Another alignment? shims? CB drop?
     
  2. Dec 8, 2011 at 9:02 AM
    #2
    jester156

    jester156 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 9, 2009
    Member:
    #24005
    Messages:
    744
    Gender:
    Male
    Cumberland, RI
    Vehicle:
    08 V6 4x4 DC TRD, 6spd
    TRD Supercharger, TRD CAI, Sirius, Rear TSB, Front 5100 with Eibach coils, 1.5" AAL, URD short throw, fog light mod, weather tech liners,
    Kingmoo,

    I have the same set up in front and also had no issues. I went with a 1.5"AAL with my tsb and picked up some vibes. Basically just a little a take off then some around 60mph. I do feel something when slowing down and could be around your 20mph mark as well. I did the CB drop and it helped a bit at take off but didn't so anything for the other 2. I have shims but have not tried them yet. they were a PITA to align when I first installed the AAL I just left them out.
     
  3. Dec 8, 2011 at 9:03 AM
    #3
    Taco Dan

    Taco Dan Well-Known Member

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66435
    Messages:
    1,069
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Tuscaloosa, AL
    Vehicle:
    06 SR5 4x4
    Door sil protectors, rubber bed mat, trimmed mud flaps, WeatherTechs, diff breather relocate, locking gas cap, lighted 4x4 switch, stock radio AUX adapt, eibach with 5100@0 with toytech top plate combo (2.5") suspension lift, arm rests re-upholstered, relentless fab bed bars, hidden cb radio set up, debadged, Total Chaos UCAs
    im looking into the exact same lift. did you drop the front differential yet?
    and also you said the front was fine, did you get new ucas?
     
  4. Dec 8, 2011 at 9:06 AM
    #4
    jester156

    jester156 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 9, 2009
    Member:
    #24005
    Messages:
    744
    Gender:
    Male
    Cumberland, RI
    Vehicle:
    08 V6 4x4 DC TRD, 6spd
    TRD Supercharger, TRD CAI, Sirius, Rear TSB, Front 5100 with Eibach coils, 1.5" AAL, URD short throw, fog light mod, weather tech liners,
    i have stock UCAs as everything was i spec with a lift under 3"
    I keep seeing the diff drop is useless on some 2nd Gen models, can't remember which ones though.

     
  5. Dec 8, 2011 at 9:10 AM
    #5
    KingMoo

    KingMoo [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 15, 2011
    Member:
    #53090
    Messages:
    196
    Gender:
    Male
    Calgary
    Vehicle:
    Tacoma TRD Sport
    -LIFT: 5100 bilsteins all around (set at 0.85 in front) eibach coils 2" AAL -D-RINGS -BED COVER rollaway
    no diff drop. no ucas either
     
  6. Dec 8, 2011 at 9:12 AM
    #6
    Doc.SS

    Doc.SS ︻╦╤─

    Joined:
    Oct 6, 2009
    Member:
    #23899
    Messages:
    4,053
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    O'side
    Vehicle:
    T|X Baja
    Supercharged
    Since this started after adding the AAL, I'd recheck the rear geometry.
     
  7. Dec 8, 2011 at 9:14 AM
    #7
    Trifenix

    Trifenix Well-Known Member

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Member:
    #49090
    Messages:
    1,231
    Gender:
    Male
    so cal
    Vehicle:
    99 Tacoma LT Prerunner
    You may need to add some washers to your carrier bearing bracket.
     
  8. Dec 8, 2011 at 4:04 PM
    #8
    wolfdog2314

    wolfdog2314 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 16, 2009
    Member:
    #19745
    Messages:
    564
    Gender:
    Male
    Brush Prairie
    Vehicle:
    2011 Tacoma 4x4 Sport
    Eibach coils. 5100's all around. AAL. WickedFlow
    Shims or carrier bearing drop.

    It's not a front diff issue. It's a drive line angle issue after lifting the back.

    I've got the same lift setup. I only have take off vibes. Let us know what u end up going with!
     
  9. Dec 8, 2011 at 4:10 PM
    #9
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    104,103
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Before adding any drops, or spacers, check the torque of the U bolts. They need to be about 80 lbs-ft or so. Most people seem to under torque them.
     
To Top