1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

5th gear tranny/engine whine

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by NegroTundra, Dec 29, 2010.

  1. Dec 29, 2010 at 5:48 PM
    #1
    NegroTundra

    NegroTundra [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2010
    Member:
    #45227
    Messages:
    652
    Gender:
    Male
    Land of Enchantment
    Vehicle:
    03 Tacoma TRD 4WD 5 spd
    Not sure what it is.....I can be doing 40mph in 4th gear with complete silence, then put it to 5th with no change in speed, and hear a whine. Can't quite tell where it is coming from, but sounds etiher tranny or engine (THAT really narrows it down). Anyway, I did the test tonight @ 60mph, same results (4th gear silent 5th gear whine). This obviously gets annoying on long interstate trips. Looking to see if this has been covered/resolved here before. Thanks guys.
     
  2. Dec 30, 2010 at 11:20 AM
    #2
    NegroTundra

    NegroTundra [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2010
    Member:
    #45227
    Messages:
    652
    Gender:
    Male
    Land of Enchantment
    Vehicle:
    03 Tacoma TRD 4WD 5 spd
  3. Dec 30, 2010 at 11:36 AM
    #3
    bikewrench

    bikewrench Well-Known Member

    Joined:
    May 10, 2010
    Member:
    #36895
    Messages:
    84
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    East Coast
    Vehicle:
    01 4x4 xtra-cab 2.7l
    OME 881/struts, 1.5" aal w/ Nitro 9000s, Sirius
    Mine does the same thing. It stops when I get above 50mph. Guessing it's just too low of a rpm to spin them fast enough to overcome the friction/drag of the slower speed. Have heard other people mention this also.
     
  4. Dec 31, 2010 at 12:20 PM
    #4
    NegroTundra

    NegroTundra [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2010
    Member:
    #45227
    Messages:
    652
    Gender:
    Male
    Land of Enchantment
    Vehicle:
    03 Tacoma TRD 4WD 5 spd
    Thanks for reply....I'd be happy if mine quit over 50mph
     
  5. Jan 2, 2011 at 8:16 PM
    #5
    MowTaco

    MowTaco Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    Member:
    #22530
    Messages:
    3,820
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    South Dakota
    Vehicle:
    03 GMC Sierra
    I've noticed a slightly different noise in 5th too... I suppose it is is very subtle whine. I just always thought it is normal and just something different about the O/D gear. i only notice it right when I shift. It's quiet enough that you become accustomed to it almost immediately.
     
  6. Jan 2, 2011 at 8:24 PM
    #6
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    1990 Chevy Siveraydo
    245k+ miles, rust, working AC, bald eagles
    Mine is makes no noise in 5th.

    Have you checked/changed the tranny fluid?
     
  7. Jan 2, 2011 at 9:32 PM
    #7
    97T

    97T Resident T100 guy

    Joined:
    Nov 15, 2010
    Member:
    #46228
    Messages:
    1,686
    Gender:
    Male
    First Name:
    Melt
    Littleton, CO
    Vehicle:
    97 T100 xcab 5spd 2wd
    soundstream 550.2 amp, 2 eclipse 10" subs, 4% tint rear window, 20% sides, 6" sunstrip, clear bumper lenses, avital 4103 alarm with keyless, BF Goodrich Rugged Terrain T/A 235/75/15, 15X7 6-5.5 0C Unique 298 rims
    my old 4cyl 99 mazda did this too ... never had any problems though.
     
  8. Jan 6, 2011 at 6:46 PM
    #8
    NegroTundra

    NegroTundra [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2010
    Member:
    #45227
    Messages:
    652
    Gender:
    Male
    Land of Enchantment
    Vehicle:
    03 Tacoma TRD 4WD 5 spd
    I just got done replacing the fluid with synthetic 75W-90 (Castrol). The old oil was NASTY and more smelly than fluid that comes out of a rear diff! I don't think it had ever been changed with 82k on the clock...looks like the previous owner tried to but rounded off the fill plug before they could do it. Getting that plug out was a job in itself :mad:. But, the old fluid was where it was supposed to be. Also did the transfer case, again...rounded off fill plug!!!! Will report back after I drive it.
     
  9. Jan 8, 2011 at 5:51 PM
    #9
    NegroTundra

    NegroTundra [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2010
    Member:
    #45227
    Messages:
    652
    Gender:
    Male
    Land of Enchantment
    Vehicle:
    03 Tacoma TRD 4WD 5 spd
    Well after driving the new oil doesn't make a difference in noise. Guess I will turn up the radio and forget about it.
     
To Top