1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

95 tacoma is it obdII????

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by lilblucoupe, Apr 29, 2010.

  1. Apr 29, 2010 at 12:22 PM
    #1
    lilblucoupe

    lilblucoupe [OP] Member

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36025
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4
    just as it says.... my 96 wont start and im looking to see if i can put my dads 95 ecu in my truck. thanks

    my truck does not have any spark!!!
     
  2. Apr 29, 2010 at 12:28 PM
    #2
    battleyota

    battleyota Well-Known Member

    Joined:
    Jan 30, 2010
    Member:
    #30317
    Messages:
    483
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Oahu, HI
    Vehicle:
    Beast of Destruction
    OME suspension, All-Pro UCA, rear locker, 4.56 gears front and rear diffs, rear dif locker, 32x11.5 BF Goodrich Mud Terrians KM2, 15x8 Mickey Thompson classic lock, ARB bumper, K&N Air filter. Safari Snorkel.
    there is not much difference from the 95 to the 96 so i dont know why you cant.
     
  3. Apr 29, 2010 at 12:44 PM
    #3
    lilblucoupe

    lilblucoupe [OP] Member

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36025
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4
    his is stick and mine is a auto, would it at least start?
     
  4. Apr 29, 2010 at 12:48 PM
    #4
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,790
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    IMHO, I wouldn't do that. Your harness will have a wire for the P/N switch that may have a different connection on his ECU and could damage it or throw a code.

    Why won't yours start?
     
  5. Apr 29, 2010 at 12:50 PM
    #5
    lilblucoupe

    lilblucoupe [OP] Member

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36025
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4
    man i wish i knew, if you read above it only fires one time! wtf???
     
  6. Apr 29, 2010 at 12:51 PM
    #6
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    You sure its the ECU?
     
  7. Apr 29, 2010 at 12:57 PM
    #7
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,790
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours

    read above what?

    If you would give us more info, perhaps we could help you.

    What motor?

    Did this just happen?

    Distributor or coil packs?

    Is the CEL on?

    Last time you replaced the plugs, wires, etc?
     
  8. Apr 29, 2010 at 1:00 PM
    #8
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    :popcorn:
     
  9. Apr 29, 2010 at 1:02 PM
    #9
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,790
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    :anonymous: Wow, I should look up when type.
     
  10. Apr 29, 2010 at 1:04 PM
    #10
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    :D
     
  11. Apr 29, 2010 at 1:07 PM
    #11
    lilblucoupe

    lilblucoupe [OP] Member

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36025
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4
    sorry i thought i had put this in here.... SORRY!!!

    ok i bought this truck not running. the guy said it was cutting out and losing power then just died. we have checked the igniter,distributor,coil,crank position sensor was bad and replaced it. Now when you first crank it, it will fire one time and thats it! what gives?? Can anyone help me????

    its a 96 4x4 auto with a 2.7l no cel no codes, new wires and plugs. its not firing at the coil but one time! and yes just happend ,thanks for all the help!!!
     
  12. Apr 29, 2010 at 1:08 PM
    #12
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    Try the mass air flow sensor
     
  13. Apr 29, 2010 at 1:15 PM
    #13
    lilblucoupe

    lilblucoupe [OP] Member

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36025
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4
    really the mass air wont let it spark????? didnt show anything to do with it in the toyota manual. i have cleaned the mass air meter tho
     
  14. Apr 29, 2010 at 1:23 PM
    #14
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's

    Your mass air flow sensor runs your air/ fuel mixture. Its all part of the fuel managment system. So is your ignitor for the coil. That can go bad too.
     
  15. Apr 29, 2010 at 1:25 PM
    #15
    lilblucoupe

    lilblucoupe [OP] Member

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36025
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4
    my igniter runs on my dads truck so i would think it was ok.... but if you say so ill swap the mass air meter... ill try about anything now
     
  16. Apr 29, 2010 at 1:27 PM
    #16
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    Id try The mass air flow sensor and see what happens. Its worth a try
     
  17. Apr 29, 2010 at 1:28 PM
    #17
    lilblucoupe

    lilblucoupe [OP] Member

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36025
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4
    ok my meter will run his truck
     
  18. Apr 29, 2010 at 1:28 PM
    #18
    lilblucoupe

    lilblucoupe [OP] Member

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36025
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4
    this is driving me nuts!! its gotta be something simple!
     
  19. Apr 29, 2010 at 1:31 PM
    #19
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    Thata a bummer. Is your engine getting fuel?
     
  20. Apr 29, 2010 at 1:32 PM
    #20
    lilblucoupe

    lilblucoupe [OP] Member

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36025
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    96 tacoma 4x4
    im trying to get it to fire (no spark) before i worry about fuel
     
To Top