1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

A/C Triggered Screeching noise

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by cfree5119, Jul 10, 2013.

  1. Jul 10, 2013 at 7:37 PM
    #1
    cfree5119

    cfree5119 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Member:
    #81597
    Messages:
    240
    Gender:
    Male
    Last summer I changed all the belts on my 03 Tacoma 2.7... In the fall, I had this awful screech noise come from under my hood. It only triggers when my A/C is on and will last only a second or two before going back to a normal sounding taco.

    I cannot get the noise to repeat or even happen while idling. That being said, I can drive around all day without the A/C and hear no screeching from underneath the hood. WHen I drive around with the A/C on, I will get sporadic screeching lasting only 1-3 seconds and then back to normal. My truck will slightly lurch and I mean slightly when the noise happens.

    Is it a compressor issue, belt issue, or what? WHere do I start? Thanks.
     
  2. Jul 10, 2013 at 7:46 PM
    #2
    tacomataco2

    tacomataco2 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2012
    Member:
    #91944
    Messages:
    1,749
    Gender:
    Male
    Eastham Mass
    Vehicle:
    02 Dbl cab Silver
    Bilstein 5100's, eibach coils, u bolt flip, Dakars/d6xl, Ome shackles, Poly sway bar bush, Poly rack bush, voltmeter, led guage lights, magnaflow stainless catback, stainless cats, deckplate mod, afe filter, tundra brakes,PIAA fogs behind grillecraft, color matched grille, soft topper, Projector retrofit, Allpro bumper , Blitzpro light bars, Alpine/ rock fosgate sound system, 35% tint, Some derped stuff
    Is the belt tensioned correctly? Might have broken in and need to be tightened
     
  3. Jul 10, 2013 at 10:07 PM
    #3
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    22,444
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    No Truck
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now
    if belts are new , could be tensioner or worst case , compressor is on its way to a lock up
     
  4. Jul 10, 2013 at 10:09 PM
    #4
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,493
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    ^^^^ What he said.
     
  5. Jul 10, 2013 at 10:14 PM
    #5
    acdronin

    acdronin Well-Known Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Member:
    #47036
    Messages:
    19,701
    Gender:
    Male
    .
    There's a squirrel trapped in your engine bay, you should probably let him out.
     
  6. Jul 10, 2013 at 11:01 PM
    #6
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,493
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    ^^^^ Not what he said.
     
  7. Jul 11, 2013 at 5:06 PM
    #7
    cfree5119

    cfree5119 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Member:
    #81597
    Messages:
    240
    Gender:
    Male
    If it doesn't do it under idling conditions but is under load when I am in the middle of the gear does that detail which one it might be? Thanks.
     
  8. Jul 21, 2013 at 10:49 AM
    #8
    cfree5119

    cfree5119 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Member:
    #81597
    Messages:
    240
    Gender:
    Male
    And its very random... I can't pick up when it actually happens. I went 3 days with no screech and then it happened at the top of 2nd gear before I shifted to 3rd.
     
  9. Aug 15, 2013 at 5:10 AM
    #9
    cfree5119

    cfree5119 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Member:
    #81597
    Messages:
    240
    Gender:
    Male
    Any more thoughts?
     
  10. Aug 15, 2013 at 7:31 AM
    #10
    tan4x4

    tan4x4 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 30, 2011
    Member:
    #67982
    Messages:
    1,903
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rick
    Folsom, CA
    Vehicle:
    99 Tacoma EC 4x4 2.7L Auto
    Bilsteins, OME 881's, 3-leaf AAL, Detroit TruTrac, 31" tires, Michelin LTX AT2, stock gears, Tranny skidplate, TC skidplate, CBI rear bumper, sliders, UltraGauge, PowerTank, CB
    Have you followed thru on any of the above advice?
    If so, what have you learned?
     
  11. Aug 24, 2013 at 1:16 PM
    #11
    cfree5119

    cfree5119 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Member:
    #81597
    Messages:
    240
    Gender:
    Male
    I tightened up the ac tensioner today... Stay tuned
     
  12. Aug 27, 2013 at 8:12 PM
    #12
    cfree5119

    cfree5119 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Member:
    #81597
    Messages:
    240
    Gender:
    Male
    No screeching this far
     
  13. Sep 8, 2013 at 7:39 PM
    #13
    cfree5119

    cfree5119 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Member:
    #81597
    Messages:
    240
    Gender:
    Male
    Issue is resolved... thankful it was the ac unit.
     
  14. Sep 8, 2013 at 9:48 PM
    #14
    x2468

    x2468 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 19, 2009
    Member:
    #19879
    Messages:
    1,637
    Gender:
    Male
    Tallahassee
    Vehicle:
    '02 TRD 4wd V6 Xcab Sr5
    If the A/C compressor was going, it would sound atrocious. Mine is going and it sounds like a cross between a diesel and a tea kettle.

    It could just be the clutch bearing on the A/C pulley.

    In case the screeching comes back.
     
To Top