1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

ABS Sensor Light

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by bryan459, Jun 2, 2013.

  1. Jun 2, 2013 at 2:18 PM
    #1
    bryan459

    bryan459 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 6, 2012
    Member:
    #92557
    Messages:
    45
    Gender:
    Male
    I'm almost ready to buy a 2004 prerunner sr5 6cyl.
    Only thing I'm really aware of is the ABS light goes on and off.
    Owner's mechanic and 2nd opinion tire shop say brakes are fine, can't explain light on/off behavior.
     
  2. Jun 2, 2013 at 3:10 PM
    #2
    hayabusa3303

    hayabusa3303 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2011
    Member:
    #61062
    Messages:
    567
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    florence sc
    Vehicle:
    95.5 taco 4x4
    ARB bumper, warn 9.5 winch. carbon fiber hood. Leer top with thule racks and MOAB from thule. Electric fans, blue sea fuse block, Sony dvd Head unit, Xm tuner and HD tuner. New carpet and new racing seats. ( other half doesnt like them i think). Nwor springs and adjustable coil overs. Sky jacker rear shocks. Slot and drilled rotors. Engine Titanium ceramic coated headers, no cat, jba cat back. URD Rear Sensor Simulator. Leds all around and inside cab and HID H4 hi/lo beams.
    Could be a sensor failure in one of your wheels...
     
  3. Jun 2, 2013 at 8:45 PM
    #3
    bryan459

    bryan459 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 6, 2012
    Member:
    #92557
    Messages:
    45
    Gender:
    Male
    is this a trial and error discovery process or is there an electronic means of diagnosis?

    is this a red flag do not buy issue or a minor issue?
     
  4. Jun 2, 2013 at 8:49 PM
    #4
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,090
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    The light indicates any kind of issue with the ABS. It could be a sensor, wiring problem, module problem, abs motor, or brake switch to name a few. You need to have the system scanned for codes to find out exactly what the issue is.
     
  5. Jun 2, 2013 at 8:51 PM
    #5
    Brad H

    Brad H Well-Known Member

    Joined:
    Jul 14, 2009
    Member:
    #19684
    Messages:
    45
    Gender:
    Male
    Portland, ME
    Vehicle:
    01 4x4 SR5
    Deck Plate, Marlin Crawler Rear Bumper, All-Pro APEX Front Bumper and Skids, Bilstein 5100s All Around, Eibach Springs, Wheelers 5Pak w/ AAL, '01 Tundra Front Brakes, CBI Bolt-on Sliders, More to come
    Check the simple things first. It could just buy low on brake fluid for various reasons.
     
  6. Jun 2, 2013 at 8:52 PM
    #6
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,090
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    Here's a way to check it yourself. I've posted this in a couple of threads.

     
  7. Jun 2, 2013 at 8:54 PM
    #7
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,090
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    This is a good thing to check. But that would only turn on the red brake light. Not the ABS light.
     
  8. Jun 3, 2013 at 5:46 AM
    #8
    Brad H

    Brad H Well-Known Member

    Joined:
    Jul 14, 2009
    Member:
    #19684
    Messages:
    45
    Gender:
    Male
    Portland, ME
    Vehicle:
    01 4x4 SR5
    Deck Plate, Marlin Crawler Rear Bumper, All-Pro APEX Front Bumper and Skids, Bilstein 5100s All Around, Eibach Springs, Wheelers 5Pak w/ AAL, '01 Tundra Front Brakes, CBI Bolt-on Sliders, More to come
    Oh my mistake. Should've thought more before I posted haha
     
  9. Jun 3, 2013 at 6:34 AM
    #9
    MowTaco

    MowTaco Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    Member:
    #22530
    Messages:
    3,787
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Kansas/Iowa/South Dakota
    Vehicle:
    04 5 Lug Xtracab
    Fabtech 3" Spindles, 2" Beefed Shackles, Front light bar with 4 7" HIDs mounted, Magnaflow Exhaust, and "Taco" Badges
    By on and off, do you mean it just kinda comes and goes? Or does it blink?

    Having something plugged into the OBD-II port (like a scangauge) will put the ABS computer into some kind of test mode and cause the light to flash. Mine flashes and everything is in working order.
     
  10. Jun 3, 2013 at 6:38 AM
    #10
    Razgriz

    Razgriz wtf am i reading

    Joined:
    Sep 9, 2012
    Member:
    #86548
    Messages:
    963
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Saratoga, CA
    Vehicle:
    03 Double Cab SR5 TRD
    Debadged. AFE Stage II intage. Magnaflow muffler. Mid travel. Blackrocks with BFG AT
    Yup. UltraGuages do that as well. Mine does it randomly.
     
  11. Jun 3, 2013 at 7:02 AM
    #11
    MowTaco

    MowTaco Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    Member:
    #22530
    Messages:
    3,787
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Kansas/Iowa/South Dakota
    Vehicle:
    04 5 Lug Xtracab
    Fabtech 3" Spindles, 2" Beefed Shackles, Front light bar with 4 7" HIDs mounted, Magnaflow Exhaust, and "Taco" Badges
    I don't have a scangauge, just a bluetooth dongle to link up with my phone. But yeah anything that is plugged into the port will cause it.
     
  12. Jun 3, 2013 at 6:22 PM
    #12
    CliffordBRD

    CliffordBRD Well-Known Member

    Joined:
    Mar 29, 2012
    Member:
    #75835
    Messages:
    189
    Gender:
    Male
    First Name:
    Cliff
    Alexandria, VA
    Retro'd headlights
    Mine does it pretty much everytime I hit about 60mph...Never seems to come on at low speeds, but as soon as I hit the highway on it goes. Turn the truck off and on and it's off again. Mine seems like it just needs some electrical cleaner, but I'm not really sweating it..
     
  13. Jun 24, 2013 at 1:22 PM
    #13
    bryan459

    bryan459 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 6, 2012
    Member:
    #92557
    Messages:
    45
    Gender:
    Male
    More like sometimes it's on, sometimes it's not. Not blinking.
     
  14. Jun 24, 2013 at 1:30 PM
    #14
    cjimenRR

    cjimenRR Be Good or Be Good At It

    Joined:
    Jul 13, 2009
    Member:
    #19648
    Messages:
    816
    Gender:
    Male
    North Hollywood, Ca
    Vehicle:
    12' Sport DC,LB, 4x4
    Sounds like an intermittent fault, every time you cycle the key the system checks itself. If no faults present the light stays off, if something wrongit turns light on. The fact this is happening while driving leads me to believe there could be a short in the many looms of wiring or maybe even a bad abs computer. Definitely should have it looked at and diagnosed before purchasing the truck.
     
To Top