1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

AFE Stage 2 CAI

Discussion in 'Performance and Tuning' started by mmadej87, May 16, 2010.

  1. May 16, 2010 at 5:41 PM
    #1
    mmadej87

    mmadej87 [OP] Mayday

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Member:
    #22109
    Messages:
    755
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    NMB, FL
    Vehicle:
    98 Xcab Prerunner
    I just recently installed my AFE CAI about a week ago, i took a small road trip this weekend and noticed that my gas mileage actually went down (about 1mpg)

    Does anybody know why this is?

    Also, does anybody run the intake with that red plug out, the one thats on the sealed box, i guess to not allow suction from inside the cab..

    and also, i noticed that after i installed the box, the seal that sits around the hole for the stock suction doesnt sit flush all the way around on the seal, there is a small gap on the forward side of it, everything fit in perfectly when i did the install, did this happen to anybody else?
     
  2. May 17, 2010 at 10:20 AM
    #2
    TacoSupreem

    TacoSupreem Dirty Trucker

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Member:
    #27935
    Messages:
    2,449
    Gender:
    Male
    First Name:
    Hayden
    Kentucky
    Vehicle:
    2013 MGM DCSB 4x4 Sport
    I didn't notice any loss? But I never pay much attention to mpg. I always leave the red plug out!
     
  3. May 17, 2010 at 10:24 AM
    #3
    wiscdave

    wiscdave Lets Do It!

    Joined:
    Mar 20, 2008
    Member:
    #5392
    Messages:
    2,547
    Gender:
    Male
    Northern Wisconsin
    Vehicle:
    Tundra Rock Warrior
    Past ride - 3" OME 885s&Shocks/ TSB 1.5AAL/ AX184 Rims 285 Firestone destination ATs/ 2 Shallow mount P310s in Supercrew Box - Punch 601s, Beefed up Hunter Brush guard, Tint, Fog light mod, AFE Drop in, AC and Fog light mods, scangauge
    Aftermarket intakes are pretty much proven to lose MPG and Low end Troque, the tacoma is no different. But you gained Top end HP and torque, just stay about 3500 rpm.

    I sold my AFE Stage 2 after 4 months. my drop was 1-2 mpg on the stock truck replaced with AFE drop in.
     
  4. May 17, 2010 at 6:24 PM
    #4
    jetmagnum

    jetmagnum Well-Known Member

    Joined:
    Jul 8, 2009
    Member:
    #19420
    Messages:
    94
    Gender:
    Male
    NEW JERSEY
    Vehicle:
    09 TRD SPORT
    Im really surprised to hear about loss of mpg ! After installing my afe stg 2 i noticed an immediate increase of ~ 2 mpg and it is still rising after 3 tanks. also seems like tourqeyer low end. maybe thats in my head but the mpg's dont lie.
     
  5. May 17, 2010 at 6:33 PM
    #5
    mmadej87

    mmadej87 [OP] Mayday

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Member:
    #22109
    Messages:
    755
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    NMB, FL
    Vehicle:
    98 Xcab Prerunner
    i thought about maybe unplugging the battery to let the computer reset...did you do that when you installed yours?
     
  6. May 17, 2010 at 6:52 PM
    #6
    jetmagnum

    jetmagnum Well-Known Member

    Joined:
    Jul 8, 2009
    Member:
    #19420
    Messages:
    94
    Gender:
    Male
    NEW JERSEY
    Vehicle:
    09 TRD SPORT
    absolutely i reset ecu.
     
  7. May 17, 2010 at 7:10 PM
    #7
    Rakso

    Rakso CeRaTi

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Member:
    #14105
    Messages:
    4,090
    Gender:
    Male
    First Name:
    OsKaR
    California
    Vehicle:
    09 PreRunner SR5
    Icon Ext Travel Coils, Built right UCAs, nFab light bar, Fox 2.0 piggy backs, Demello Sliders, Weather Tech Liners, Wet Okole Seat Covers, AFE CAI, Magnaflow Mufler, 6000k HIDs Headlights, 3000K HIDs Fog Lights, Fogs Anytime Mod. Cluster LED Swap, HU LED Swap.
    All that happened to me! I have the same AFE CAI
     
  8. May 17, 2010 at 7:11 PM
    #8
    Rakso

    Rakso CeRaTi

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Member:
    #14105
    Messages:
    4,090
    Gender:
    Male
    First Name:
    OsKaR
    California
    Vehicle:
    09 PreRunner SR5
    Icon Ext Travel Coils, Built right UCAs, nFab light bar, Fox 2.0 piggy backs, Demello Sliders, Weather Tech Liners, Wet Okole Seat Covers, AFE CAI, Magnaflow Mufler, 6000k HIDs Headlights, 3000K HIDs Fog Lights, Fogs Anytime Mod. Cluster LED Swap, HU LED Swap.
    I use the red plug.
     
  9. May 17, 2010 at 7:12 PM
    #9
    Rakso

    Rakso CeRaTi

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Member:
    #14105
    Messages:
    4,090
    Gender:
    Male
    First Name:
    OsKaR
    California
    Vehicle:
    09 PreRunner SR5
    Icon Ext Travel Coils, Built right UCAs, nFab light bar, Fox 2.0 piggy backs, Demello Sliders, Weather Tech Liners, Wet Okole Seat Covers, AFE CAI, Magnaflow Mufler, 6000k HIDs Headlights, 3000K HIDs Fog Lights, Fogs Anytime Mod. Cluster LED Swap, HU LED Swap.
    What's the effect on doing that???
     
To Top