1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

air conditioning noise

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by squiggy, May 26, 2010.

  1. May 26, 2010 at 8:21 AM
    #1
    squiggy

    squiggy [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 26, 2007
    Member:
    #3971
    Messages:
    45
    Gender:
    Male
    Vermont
    Vehicle:
    2012 Tacoma Access Cab
    none yet
    I have a 2007 Tacoma with a 2.7 motor and manual transmission. When turning the air on I get a somewhat loud rattle noise underneath my truck. Just wanting to know if anyone else has this problem or is this normal for these trucks?
     
  2. May 26, 2010 at 8:32 AM
    #2
    pudge151

    pudge151 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 4, 2010
    Member:
    #34558
    Messages:
    2,510
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Connecticut
    Vehicle:
    08 TRD Sport
    5100's @ .85, Custom Grill, Debadged, Bestop Supertop, BHLM, DDM 4500k HID heads, Nokya 2500k fogs, LED interior lights, Weathertech Mats...
    i would first check the fan where the cabin air filter is. i had an acorn in there and it was causing all sorts of issues
     
  3. May 26, 2010 at 9:00 AM
    #3
    PreRunner

    PreRunner Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Member:
    #30930
    Messages:
    401
    Gender:
    Male
    i have a 2010 that does the same thing, since new. took it in and they said it was normal. i have an auto that doesn't do it. i think it's a 2.7, 5-speed thing. its annoying as hell.
     
  4. Jun 10, 2010 at 9:26 PM
    #4
    gurjohn

    gurjohn Member

    Joined:
    Jan 25, 2010
    Member:
    #30012
    Messages:
    16
    Gender:
    Male
    First Name:
    Miller
    Deep South Texas
    Vehicle:
    Prerunner SR5 2.7/man
    shop-built headache rack / tool box / trimmed mud-flaps / bull-bar / 2.5-inch front lift / 1.5-inch rear lift / n-fab nerf-bars /
    Looks like I found the right thread........
    I have 4 cyl / 5-spd manual. I started noticing the noise after purchase. I took it to dealership, they did some research and said it appears all the 4-cyl/manual truck did it.
    Mine only makes the noise when the a-c is on and the clutch pedal is out (can even hear it in 1st gear at low speed). If I push in the pedal, the noise stops, if I turn off a-c it stops, if I gently move the gear shift towards any gear, it stops.
    I don't like it at all, I think there must be some slop in the gearing. I'm hopeful it's not a serious flaw.
     
  5. Jun 11, 2010 at 12:03 PM
    #5
    lIlOtAcO

    lIlOtAcO Well-Known Member

    Joined:
    Apr 15, 2010
    Member:
    #35369
    Messages:
    230
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chad
    Jax, FL.
    Vehicle:
    2010 S/C PreRunner SR5
    Brand FlippiN New
    I just took mine in for the same thing. I hate this makes my truck sound like a POS. They said its normal. WTF
     
  6. Jun 11, 2010 at 12:51 PM
    #6
    MajKong

    MajKong Well-Known Member

    Joined:
    Oct 21, 2009
    Member:
    #24681
    Messages:
    119
    Gender:
    Male
    First Name:
    Johnny
    Reno, NV
    Vehicle:
    2008 4X4 Access Cab 4cyl
    Seatbelt Buzzer turned off, Bed Mat, Illuminated 4X4 switch, Intermittent Wipers, Fumoto drain valve
    It's nice to know I'm not the only one who has this problem. My 2008 4X4 4cyl access cab does the same thing.
     
  7. Jun 11, 2010 at 1:30 PM
    #7
    TacoVerde

    TacoVerde Well-Known Member

    Joined:
    May 26, 2010
    Member:
    #37871
    Messages:
    495
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    So Cal
    Vehicle:
    09 PreRunner
    URD short shifter, OBX racing pedals and titanium/carbon fiber shift knob, Rear speaker mod, Taco bed mat, Bed extender, taco door sill protectors, Black TRD floormats, AFE stage 2 CAI, Doug Thorley Header and Catback, Glassworks Unlimited front fenders/bedsides, Engage front LT kit,2.5x8 King co's with resi's, dj straps
    i hate this noise too. i noticed it first in a carls junior drivethrough.......same thing push in clutch its gone,turn off a/c its gone i hate sounding like a chevy:brianr:
     
  8. Aug 12, 2010 at 9:07 AM
    #8
    MJonesTrumpet

    MJonesTrumpet Well-Known Member

    Joined:
    Jun 18, 2008
    Member:
    #7392
    Messages:
    424
    Gender:
    Male
    First Name:
    Michael
    Central PA
    i have a 2009 access cab 4x4 manual 2.7L 4 banger and it does it as well...I'm glad to hear its not just mine...but i agree, i hate it...i just turn up my tunes louder so I can't hear it
     
  9. Aug 12, 2010 at 9:22 AM
    #9
    NAAC3TACO

    NAAC3TACO Well-Known Member

    Joined:
    Aug 5, 2008
    Member:
    #8350
    Messages:
    2,554
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2014 SR5 DCLB 4x4
    Color matched door handles, Weathertech mats, rubber bed mat.
  10. Jun 23, 2012 at 10:27 AM
    #10
    BassMaster06

    BassMaster06 VA ○ ES ○ SC

    Joined:
    Aug 11, 2010
    Member:
    #41558
    Messages:
    851
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    SC Lowcountry
    Vehicle:
    06 DCSB 4x4
    Bug guts
    I have a 4.0 V6 and when I turn the AC on in the truck, occasioanally I hear an awful rattling/grinding noise. The trucks an automatic. I only hear the noise when I turn on the AC, and it seems to come and go. Could this be a different noise/issue than what the rest of the 4 banger manual guys are experiencing?
     
  11. Jul 11, 2012 at 6:00 PM
    #11
    roadrunner392005

    roadrunner392005 Member

    Joined:
    Jul 11, 2012
    Member:
    #82404
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lenny
    berks county, pa
    Vehicle:
    10 tacoma prerunner SR5
    thank god.. i joined the site hoping to find an answer.. took it to the dealership nd they said it was a tranny problem. which i thought was outrageous being the truck only has 25k miles on it..
     
  12. Jul 11, 2012 at 6:35 PM
    #12
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,066
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
    09 2.7 5speed (company truck, not the one in my sig, obviously). I never really noticed it before reading everyone else's complaints, but it's there. It's never gotten any louder.
     
  13. Jul 11, 2012 at 6:37 PM
    #13
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,066
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
    On my 2006, there was a loose bolt at the top alternator mounting bracket. The washer that goes under the bolt head was rattling when the AC was under load. Took awhile to find it, I was able to rotate the washer by hand.:eek:
     
To Top