1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Airbag light on

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by dk6487, Aug 16, 2010.

  1. Aug 16, 2010 at 2:47 PM
    #1
    dk6487

    dk6487 [OP] NorCal Member

    Joined:
    Jan 14, 2010
    Member:
    #29349
    Messages:
    247
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Novato, CA
    Vehicle:
    08 Silver 4X4 TRD Sport w/ Tow Pack
    Pioneer Z110BT Nav/DVD H.U., Sub Box by Mr. Marv w/ amp and 10" Sub, Rear-Leaf TSB, L.E.D. Guage Mod, 3" OME Lift Kit w/ 885, Total Chaos UCA's
    My airbag light is on and the passenger light reads off whether someone is sitting their or not. The seatbelt light also does not flash when someone is in their. Sensor went out maybe? I did a stereo headunit swap with a double din a few months back but never had an issue.
     
  2. Aug 16, 2010 at 2:49 PM
    #2
    NraFan

    NraFan Join the NRA! Protect your freedom!

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Member:
    #22703
    Messages:
    1,568
    Gender:
    Male
    First Name:
    JT
    SoCal
    Vehicle:
    2011 Sienna LE, rockin the mini van!
    Power sliding doors baby! WooHoo!
    This may not be your problem, but I will throw it out there. I took my seats out once to put my covers on, and when I hopped back in I had the same problem. I was freaking out. Turns out, my dumb ass forgot to plug the sensors back in under the seat. Just a thought. Good luck!
     
  3. Aug 16, 2010 at 2:55 PM
    #3
    skistoy

    skistoy Make mine a Double!

    Joined:
    Jul 6, 2009
    Member:
    #19356
    Messages:
    2,006
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Western New York
    Vehicle:
    09 4X4 SR5 BSP Double Taco
    Rear Spring TSB,Billy 5100@.85,Bull bar,Nerfbar,Painted Grill,Painted Rims,Bed D-rings,Compustar Starter,Goodyear Duratrac's,Transmission TSB,Brake Overide
    check connections, if those are good have the dealer look at it
    Should still be under warrentee
     
  4. Aug 16, 2010 at 2:57 PM
    #4
    Taco505

    Taco505 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Member:
    #13659
    Messages:
    2,568
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    New Mexico
    Vehicle:
    08 4cly
    Dule Magnaflow Exhaust dumped behind axle, K&N Air intake, Aftermarket radio with a kicker L5 sub & a shit amp, 18" rims with tires, RHLM, DT header, color matched bumper, oem foglights, 8k hids in headlights and in fogs
    well for whatever reason there has been alot of threads about this recently, it most likely the clock spring behing the steering wheel. its the wire that sends the message to the sir bag to deploy if need be.

    so since its broken if you get in a wreck the airbag wont go off. go to the dealer and tell them your clock spring is broken they will tell you its like $300-$400 to fix.

    this happened to me i told them eff that its standard safety equipment and that it should be fixed regardless if im not under warranty any more. they told me it cant be done i asked for the service managers card, the GM's card, and i told them to expect a call from the attorney general. they just laughed and i left. not even 2 min after i left they called and said they will fix it for free and when do i want to come in.

    just stand your ground and get it fixed dont put up with the bs.

    EDIT: forgot to mention that they will tell you only seat belts are covered. its bs make sure they fix it
     
  5. Aug 16, 2010 at 3:08 PM
    #5
    dk6487

    dk6487 [OP] NorCal Member

    Joined:
    Jan 14, 2010
    Member:
    #29349
    Messages:
    247
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Novato, CA
    Vehicle:
    08 Silver 4X4 TRD Sport w/ Tow Pack
    Pioneer Z110BT Nav/DVD H.U., Sub Box by Mr. Marv w/ amp and 10" Sub, Rear-Leaf TSB, L.E.D. Guage Mod, 3" OME Lift Kit w/ 885, Total Chaos UCA's
    Thanks, I just made an appointment with the dealer. Fortunately I have the extended warranty so I see no way they can avoid fixing it.
     
  6. Aug 16, 2010 at 3:10 PM
    #6
    Taco505

    Taco505 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Member:
    #13659
    Messages:
    2,568
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    New Mexico
    Vehicle:
    08 4cly
    Dule Magnaflow Exhaust dumped behind axle, K&N Air intake, Aftermarket radio with a kicker L5 sub & a shit amp, 18" rims with tires, RHLM, DT header, color matched bumper, oem foglights, 8k hids in headlights and in fogs
    awesome man sounds good, hope everything works out!!
     
  7. Aug 16, 2010 at 4:13 PM
    #7
    wlmuncy

    wlmuncy Well-Known Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Member:
    #32838
    Messages:
    781
    Gender:
    Male
    First Name:
    William
    Knoxville, TN
    Vehicle:
    2007 Double Cab Manual 4*4
    Let us know how it goes. With all the air bag threads be good to see a positive outcome.
     
  8. Aug 16, 2010 at 4:16 PM
    #8
    rhodehard09

    rhodehard09 sometimes nonsense is the only sense someone has

    Joined:
    Sep 18, 2009
    Member:
    #22964
    Messages:
    3,485
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    tampa, fl
    Vehicle:
    09 TRD Off Road 4x4 doublecab
    3" lift, allpro u-bolt flip kit,285/75/16 km2s, hella hid lights, hid conversions for headlights and foglights, led everything, debadged, 9145 reverse light bulbs, black tail lights, black headlight mod,trail-gear rock sliders, dynomax ultra flo muffler,satoshi with custom woven stainless grill,hella 100watt floods in grill, pioneer 4100 in dash dvd player, pioneer 800watt 4 channel amp, pioneer 4way 6x9s, pioneer 4 way 6.5s, 2 rockford p3 10's,rockford power 500.1 mono amp w/bass knob, 7 pin relocated, highlift and mount in bed, diff breather mod, led bed lights, secondary air filter removed,t-rex eyelids, mefab bumper bar, muddy under carriage
    x2 on the connections under the seat look under there with a flashlight. i had the same problem, and thats what was causing it.
     
  9. Aug 16, 2010 at 4:24 PM
    #9
    Cars0n`

    Cars0n` Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2008
    Member:
    #9091
    Messages:
    1,430
    Gender:
    Male
    First Name:
    Carson
    Edmonton AB
    Vehicle:
    07 2wd access cab base.
    Kenwood DDX-512 Deck, Boston Acoustics G5 Sub in Ported Bassworx Box, Kenwood eXcelon KAC-X10D Amp, Sirius Satellite Radio, Magellan GPS, DDM 55w bi-xenon headlights, 2 HID Hella 500ff's mounted behind grill, 4 pc ebay Billet grill, Fog Lights (my truck didnt have them stock), Pioneer Speakers 6x9's(front) 6.5's(rear) AFE Cold Air Intake, Hose Clamp Mod, Tailgate Strengthen Mod, Removed Gay Mud Flaps, De-Badged, BHLM, 245/45/20 on velocity wheels. VW865a, Extra D Rings In Box, OEM Cruise Added Optima Red Top Battery
    mine was in the door panel. squib connector was not connected when the body man put my door panel back on. 400 and sum bucks later my airbag light is off
     
  10. Aug 16, 2010 at 5:19 PM
    #10
    surfsupl

    surfsupl Well-Known Member

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Member:
    #4161
    Messages:
    8,572
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gregg
    WestCoast
    Vehicle:
    I DONT CARE IF IT'S A RE-POST
    Rear Diff Breather~ 5100's ~Fog Light Anytime~Tint~TRD Seat Covers~Weather Tech's~Pioneer H.U.~Lift~Eibach Springs~LED's......blah...blah...blah

    Good to know..............is this something that I could fix or would I somehow screw up the airbag and deploy it?
     
  11. Aug 16, 2010 at 5:20 PM
    #11
    surfsupl

    surfsupl Well-Known Member

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Member:
    #4161
    Messages:
    8,572
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gregg
    WestCoast
    Vehicle:
    I DONT CARE IF IT'S A RE-POST
    Rear Diff Breather~ 5100's ~Fog Light Anytime~Tint~TRD Seat Covers~Weather Tech's~Pioneer H.U.~Lift~Eibach Springs~LED's......blah...blah...blah



    squib connector :notsure:
     
  12. Aug 16, 2010 at 9:55 PM
    #12
    Taco505

    Taco505 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Member:
    #13659
    Messages:
    2,568
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    New Mexico
    Vehicle:
    08 4cly
    Dule Magnaflow Exhaust dumped behind axle, K&N Air intake, Aftermarket radio with a kicker L5 sub & a shit amp, 18" rims with tires, RHLM, DT header, color matched bumper, oem foglights, 8k hids in headlights and in fogs
    honestly man i have no idea, they did the work in about 1 1/2-2 hours, so im assuming its not crazy hard but idk if id want to try doin it myself. im sure you can look it up and see exactly where it is an what the part looks like
     
  13. Aug 16, 2010 at 10:01 PM
    #13
    Cars0n`

    Cars0n` Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2008
    Member:
    #9091
    Messages:
    1,430
    Gender:
    Male
    First Name:
    Carson
    Edmonton AB
    Vehicle:
    07 2wd access cab base.
    Kenwood DDX-512 Deck, Boston Acoustics G5 Sub in Ported Bassworx Box, Kenwood eXcelon KAC-X10D Amp, Sirius Satellite Radio, Magellan GPS, DDM 55w bi-xenon headlights, 2 HID Hella 500ff's mounted behind grill, 4 pc ebay Billet grill, Fog Lights (my truck didnt have them stock), Pioneer Speakers 6x9's(front) 6.5's(rear) AFE Cold Air Intake, Hose Clamp Mod, Tailgate Strengthen Mod, Removed Gay Mud Flaps, De-Badged, BHLM, 245/45/20 on velocity wheels. VW865a, Extra D Rings In Box, OEM Cruise Added Optima Red Top Battery
    thats what i said. and seeing as how its the airbag system its not something i wanna fuck with.

    but thats what the tech said.. only a connector on the seatbelt pretensioner.

    i think it has to do with when your in an accident its a little charge and when the airbags are deployed this connector links the airbags and the seatbelt and sets off this charge, removing any slack and locking the seatbelt in place.

    at least thats what my bro told me, makes sense to me so ill go with it.

    that may not be your problem tho.
     
  14. Aug 16, 2010 at 10:05 PM
    #14
    Taco505

    Taco505 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Member:
    #13659
    Messages:
    2,568
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    New Mexico
    Vehicle:
    08 4cly
    Dule Magnaflow Exhaust dumped behind axle, K&N Air intake, Aftermarket radio with a kicker L5 sub & a shit amp, 18" rims with tires, RHLM, DT header, color matched bumper, oem foglights, 8k hids in headlights and in fogs
    the charge goes through the clock spring behind the steering wheel, i guarantee thats what is broken. it seems to be the problem lately idk why?

    but the clock sends the signal form the sensors on front bumper to the air bag, which then tells it to deploy/not deploy.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Clockspring
     
To Top