1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

airbag light on?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by hamNswiss on rye, Jul 26, 2011.

  1. Jul 26, 2011 at 9:30 PM
    #1
    hamNswiss on rye

    hamNswiss on rye [OP] ¡Yo Quiero Taco World!

    Joined:
    Dec 18, 2010
    Member:
    #47858
    Messages:
    923
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Scottsdale, AZ/Portland, ME
    Vehicle:
    '07 4x4 Access Cab
    OME 885's and billies all around, allpro apex front bumper, Nfab tire carrier, black magic rallye 1000 driving lights, custom back to the future light rack, KC LED Daylighters, PIAA 510 fogs, bed lights, satoshi, 285/70/17 Duratracs
    My airbag light recently (and randomly) just came on on my dash. any one experience this or have an idea whats going on? i cant think of any reason my airbags wouldnt be functioning correctly...


    thanks
     
  2. Jul 27, 2011 at 5:52 PM
    #2
    85GT 79FJ40

    85GT 79FJ40 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 16, 2010
    Member:
    #47768
    Messages:
    952
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ken
    New Hampshire
    Vehicle:
    05 SR5 Double Cab 4X4
    Mine came on a month ago in my 05. I can start the truck and it stays off until I put it in gear then it comes on like 5 seconds later. In my 98 the clock spring broke and the light came on. But on that truck when it happened the cruise control stopped working and the horn didn't work. In the 05 both work so I'm not sure what it is.
     
  3. Jul 27, 2011 at 5:55 PM
    #3
    ColtsTRD

    ColtsTRD .....

    Joined:
    May 13, 2009
    Member:
    #17177
    Messages:
    17,826
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    AZ
    Vehicle:
    2005 TRD DCSB
    Mines on too pal...don't know wtf it means...
     
  4. Jul 27, 2011 at 5:58 PM
    #4
    hopkins

    hopkins Member

    Joined:
    Oct 7, 2010
    Member:
    #44360
    Messages:
    16
    Gender:
    Male
    NS Canada
    Vehicle:
    05 TRD DC LB
    Jack Rabbit Tonneau Cover 18" BFG A/T on KMC Addicts XD Series TRD Cat Back Grillcraft upper with TRD Emblem
    probably and open circuit in spiral cable (some call the clock spring)
     
  5. Jul 27, 2011 at 5:59 PM
    #5
    enjm10

    enjm10 Well-Known Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Member:
    #36364
    Messages:
    575
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    NM
    Vehicle:
    07 V6 4x4 Silver Streak
    20% tint all around, 5100s all four corners w rear aal, step bars, windshield visors, foglight anytime mod, front black lip, door emblems blacked out, satoshi grill, avid light bar, dash light mod blue, also did my own stereo led mod
    I had the same thing happen to mine an 07 took it in n said it was a bad spiral cable, I didn't have to pay for it but after they replaced it, it never came back on
     
  6. Jul 27, 2011 at 6:03 PM
    #6
    pmo

    pmo Well-Known Member

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Member:
    #4216
    Messages:
    422
    Nova Scotia Canada
    Vehicle:
    2007 Tacoma 4x4, DC, 6 Speed Manual.
    mines on to...must be a common problem....dealer has the part $400cdn+installation...light remains on
     
  7. Jul 27, 2011 at 6:04 PM
    #7
    ColtsTRD

    ColtsTRD .....

    Joined:
    May 13, 2009
    Member:
    #17177
    Messages:
    17,826
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    AZ
    Vehicle:
    2005 TRD DCSB
    yea fuck that...I dont even notcie mine anymore really...
     
  8. Jul 27, 2011 at 6:06 PM
    #8
    David K

    David K Well-Known Member

    Joined:
    Jun 27, 2009
    Member:
    #18969
    Messages:
    9,995
    Gender:
    Male
    San Marcos, Alta California
    Vehicle:
    2010 4WD Off Road DC
    Differential Breather Mod Light Bar: 2 Hella 4000 HID, 1 Cibie Halogen. Bilstein 5100s Ride Rite Air Bags
    The one failure that I had to pay for (out of warranty) on my 2005... about $300... the spiral cable failure... makes the air bag light come on... It is a chronic problem with those Tacos over 36,000 miles...
     
  9. Jul 27, 2011 at 6:33 PM
    #9
    85GT 79FJ40

    85GT 79FJ40 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 16, 2010
    Member:
    #47768
    Messages:
    952
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ken
    New Hampshire
    Vehicle:
    05 SR5 Double Cab 4X4
    Well mine has almost 130k on it and I suspected the clock spring. But the horn and cruise still work. Usually when it goes nothing works. At least that's what happened on my 98.
     
  10. Jul 27, 2011 at 6:35 PM
    #10
    rcbs204

    rcbs204 Well-Known Member Vendor

    Joined:
    Oct 2, 2009
    Member:
    #23681
    Messages:
    3,756
    Gender:
    Male
    Mines been on for months as well, i think i will just get in there and remove the LED, problem solved! Who needs airbags anyway!
     
  11. Jul 27, 2011 at 6:58 PM
    #11
    85GT 79FJ40

    85GT 79FJ40 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 16, 2010
    Member:
    #47768
    Messages:
    952
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ken
    New Hampshire
    Vehicle:
    05 SR5 Double Cab 4X4
    I actually did that in a BMW I used to have 10-12 years ago and there was actually a second light up inside the cluster that lit it up if you removed the bulb directly behind the indicator. Took some surgery to get it to go out on that one. I would do the same here but my wife wants it fixed. I commute on a road where there are multiple head on accidents every year because people just don't pay attention. I almost got clipped today in my FJ40 by some moron texting in his prius. If I got hit in that I would be dead.
     
  12. Jul 27, 2011 at 7:04 PM
    #12
    I Liquid I

    I Liquid I Well-Known Member

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Member:
    #31207
    Messages:
    764
    Gender:
    Male
    Puerto Rico
    Vehicle:
    06 BSP Double Cab Long Bed
    Too many mods to list
    I have the same exact problem. I need to take it for service. But ive been lazy.

    To all those that just find it annoying and want to ignore it though, try and get it fixed. This aint the tire pressure crap that is annoyng and meaningless, this is an actual important problem dealing with the safety of you and your loved ones. Just saying for what its worth...
     
  13. Jul 27, 2011 at 7:55 PM
    #13
    unctaco

    unctaco Member

    Joined:
    Mar 28, 2011
    Member:
    #53919
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    Durham, NC
    Vehicle:
    06 AC 4x4 2.7 5sp
    Mine came on while I was still under warranty, took it to the dealer, they told me it wasn't covered and wanted $500 to fix it. It's still on.
     
  14. Jul 27, 2011 at 8:04 PM
    #14
    David K

    David K Well-Known Member

    Joined:
    Jun 27, 2009
    Member:
    #18969
    Messages:
    9,995
    Gender:
    Male
    San Marcos, Alta California
    Vehicle:
    2010 4WD Off Road DC
    Differential Breather Mod Light Bar: 2 Hella 4000 HID, 1 Cibie Halogen. Bilstein 5100s Ride Rite Air Bags

    Not in my case... the truck was fine, only the air bag light was on, that's all.
     
  15. Jul 27, 2011 at 8:09 PM
    #15
    fbconvert

    fbconvert Well-Known Member

    Joined:
    Apr 25, 2011
    Member:
    #55535
    Messages:
    401
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Portland, OR
    Vehicle:
    2005 Tacoma Double Cab TRD Sport
    Brought this wreck back from the dead, killed it, then revived it, still going strong.
    I know the light has come on for some people because they removed their seat (with airbag) without disconnecting the battery first. But it sounds like a bad clock spring/spiral cable is the #1 problem.

    My two cents... just replace it yourself the procedures are really easy and besides the basic tools you only need a T30 Torx bit. You can find spiral cables at these sites: car-part.com, ebay.com, toyotapartszone.com. You need to make sure you get the right spiral cable (they are different depending on your model of tacoma). you can find most/all? sprial cable part numbers here look for parts starting with the number 84306 and read the dealer description to find your part.

    Helpful OEM procedures:


    lots of airbag diagnoses information here just do "control + f" and search airbag.

    I hope this helps someone.

    -FB
     
  16. Jul 27, 2011 at 8:16 PM
    #16
    SirGeoff

    SirGeoff Well-Known Member

    Joined:
    Jul 24, 2010
    Member:
    #40659
    Messages:
    57
    Gender:
    Male
    First Name:
    Geoff
    West Coast - Vancouver Island, Canada
    Vehicle:
    2006 SR5
    Just got back from my friendly Canadian Toyota Dealer who told me the same thing - Spiral cable - nothing that a $502 part and 2 hrs ($165) labour couldn't fix. He was actually embarrassed that they could fit a $500 wire in the steering wheel, and offered to find a second hand one!!!
    My questions are:-
    1) Is it always broken or could it just have come disconnected (i.e. is it worth paying to have the steering wheel removed to check it?)
    2) does anyone make NON-Toyota cables?
    3) Could I try disconnecting the battery and see if it clears itself?

    The good news my passenger appears to be protected!!!!!!!!
     
  17. Jul 27, 2011 at 8:18 PM
    #17
    SirGeoff

    SirGeoff Well-Known Member

    Joined:
    Jul 24, 2010
    Member:
    #40659
    Messages:
    57
    Gender:
    Male
    First Name:
    Geoff
    West Coast - Vancouver Island, Canada
    Vehicle:
    2006 SR5
    Wow FBCONVERT - either you read minds or I just lucked out!!! Will try your suggested resources - many thanks!!!!!
     
  18. Jul 27, 2011 at 8:19 PM
    #18
    myname150

    myname150 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 5, 2010
    Member:
    #39827
    Messages:
    1,351
    Gender:
    Male
    Knock on wood...I'm about to reach 55K and not a single problem :eek:

    This airbag problem seems to be very common in our trucks though, and very random.
     
  19. Jul 27, 2011 at 8:26 PM
    #19
    I Liquid I

    I Liquid I Well-Known Member

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Member:
    #31207
    Messages:
    764
    Gender:
    Male
    Puerto Rico
    Vehicle:
    06 BSP Double Cab Long Bed
    Too many mods to list
    When I search on Ebay for a Tacoma clockspring, I see many connectors and many sellers pointing to the problem of 2 connectors melting and the clockspring having to be replaced because of this. I wonder if that is what is wrong with so many of our Tacomas... 2 connectors. If it is, there seems to be a fox for like $30 bucks, by simply replacing the connectors...

    Not sure, but I kind of want to try this... at most id lose $30 if its not that.

    What a pain
     
  20. Jul 27, 2011 at 8:27 PM
    #20
    I Liquid I

    I Liquid I Well-Known Member

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Member:
    #31207
    Messages:
    764
    Gender:
    Male
    Puerto Rico
    Vehicle:
    06 BSP Double Cab Long Bed
    Too many mods to list
    Its supposed to be included in Powertrain warranty, which is 5 years or 60k miles. Also, if you already reported it, go to the dealer and demand they fix it. If you are already out of warranty, you can try and tell them that you already reported the problem to them before the warranty expired. Hopefully you have some proof.
     
To Top