1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Annoyance- Whistling from Behind Dash 2011

Discussion in 'Technical Chat' started by Irieone, Jul 21, 2011.

  1. Jul 21, 2011 at 10:29 AM
    #1
    Irieone

    Irieone [OP] Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Member:
    #53788
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    Hi everyone. I have a 2011 Taco with an intermittent whistling/whining noise that seems to be coming from inside the dash or engine compartment.

    It is similar to what is described here
    http://www.tacomaworld.com/forum/technical-chat/167287-squealing-behind-dash.html

    It takes a higher rate of speed (> 55 mph) to create the noise. Running the A/C exacerbates it, but it continues to happen when I turn off the compressor. The noise is louder if the blower is on high, but you can certainly hear it on the first notch above low.

    I cannot tell if its wind whistling through the grill or something related to the blower?

    I only have 5K on this truck and want to have it looked at by Toyota service. The problem is that I cannot reproducibly get this to occur. It seems to take the right combination of outside heat (100 today), humidity, moon-phase, wind direction, barometric pressure, and whatever else one can postulate. :D

    Any clue? I really don't think its coming from the seals on the windshield but I guess I could be mistaken.

    Thanks in advance
     
  2. Aug 21, 2011 at 3:10 PM
    #2
    Goflight2

    Goflight2 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2011
    Member:
    #52555
    Messages:
    687
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Southern Cal
    Vehicle:
    Supercharged 2011 4x4 LB
    TRD Supercharger Snug top SL Window Tint 5% rear, 35% front, 40% windshield Avid Off Road bolt on sliders Andres Toyota Horns Hard-wired Garmin Nav Weather Techs 5100's in front Rear TSB Bed Extender OEM Roofrack TRD Exhaust Ultra gauge 18" Monster XD's on Nitto Terra Grapplers
    Mine did the same today. I was going about 80, driving home from Arizona. Close to 100*, and it was a loud hum/whine. Intermittent. Almost sounded like it was some sort of wind noise from the hood area. This is the first time I have heard it. I have 8000 miles on my 2011 DCLB Sport. The only thing that has changed since my last drive from AZ is that I just had 5100's installed on the front, lifting the front end less than 2". Not sure if this contributed.
     
  3. Oct 20, 2011 at 8:26 AM
    #3
    chabro

    chabro Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Member:
    #12449
    Messages:
    88
    Gender:
    Male
    Houston
    Vehicle:
    2011 SR5 4x4 DC
    Did you guys ever figure out what the noise was? I just experienced what seems like the same noise on my 2011 DC. I'm sure it was wind noise because it got really bad with the wind gusts.
     
  4. Oct 20, 2011 at 7:18 PM
    #4
    manofsteel

    manofsteel Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2011
    Member:
    #52884
    Messages:
    39
    Gender:
    Male
    Texas
    Vehicle:
    TRD Off Road
    bump.... anyone find out what it is.

    Mine does it when I am on freeway 60+MPH with wind gust. Noise coming from front passenger area.

    2011 DCSB with 5100's set at 1.75(not sure if this matters)
     
  5. Oct 22, 2011 at 4:00 AM
    #5
    Irieone

    Irieone [OP] Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Member:
    #53788
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    I have not yet figured it out. I can say that now that the weather is cooler, it is not happening. I am also noticing noise from the fan when on low. It almost sounds like a bearing.

    Perhaps a good push / gust of wind causes the fan blade to spin faster than it normally would? Hence the sound?
     
  6. Oct 22, 2011 at 4:01 AM
    #6
    65tacodude

    65tacodude Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2009
    Member:
    #18019
    Messages:
    692
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wade
    Manteno, IL
    Vehicle:
    '16 4Runner Trail Barcelona Red
    OEM running boards and roof rack. Yellow fog bulbs and WeatherTech mats and window visors.
    Do you have a bug deflector on your truck? Mine was making a whistling noise as well, then when I took it off it was gone. Never heard it again.
     
  7. Oct 22, 2011 at 4:19 AM
    #7
    65tacodude

    65tacodude Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2009
    Member:
    #18019
    Messages:
    692
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wade
    Manteno, IL
    Vehicle:
    '16 4Runner Trail Barcelona Red
    OEM running boards and roof rack. Yellow fog bulbs and WeatherTech mats and window visors.
  8. Oct 22, 2011 at 4:54 AM
    #8
    johneman

    johneman Life is good!!

    Joined:
    Dec 10, 2008
    Member:
    #11451
    Messages:
    3,289
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ken
    Warwick, PA
    Vehicle:
    2007 AC 4X4 2.7L 5 speed SR5
    Weston tube steps, EXtang Black Max tonneau cover, Wet Okole's, Front WeatherTek mats
    2007 with 33000 miles and had the noise for the first time. On the turnpike cruising at 85 mph when it started and it was intermittent. It was windy with gusts of higher speed wind and thats when I got the noise. I thought it might be coming from the gust of wind blowing across the hood creating a humming sound(kinda like putting a bottle up by your lips and blowing across the open top). Haven't had this issue at lower speeds on interstates and only had it on a gusty, windy day.
     
  9. Oct 22, 2011 at 6:53 AM
    #9
    65tacodude

    65tacodude Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2009
    Member:
    #18019
    Messages:
    692
    Gender:
    Male
    First Name:
    Wade
    Manteno, IL
    Vehicle:
    '16 4Runner Trail Barcelona Red
    OEM running boards and roof rack. Yellow fog bulbs and WeatherTech mats and window visors.
    Same thing was happening to me with the bug deflector on...take it off and didnt have a problem since.
     
  10. Oct 25, 2011 at 9:23 PM
    #10
    AllMountainToy

    AllMountainToy Well-Known Member

    Joined:
    Aug 23, 2011
    Member:
    #62194
    Messages:
    417
    Gender:
    Male
    Northern California
    Vehicle:
    2011 Tacoma Double Cab 4X4 TRDOR
    2 3/4 OME Suspension Lift with 885, with trim packer, 1/4" top plate spacer, swaybar relo bracket. Dakar leaf pack with 3rd leaf removed. 285/70/17" BFG AT. XD Wheels with 4.5 BS, Best Top Soft Top, Undercover winch mount with Warn 8k winch (with synthetic line), Pioneer touchscreen double din head unit. 4X innovations welded sliders. roof mounted DVD system.ATO dual battery tray with dual yellow tops. Rugged ridge isolator kit.
    Are you sure it isn't coming from the windshield? There is a tsb for humming whistling noise due to a faulty windshields seal. Mine was replaced and fixed the problem
     
  11. Oct 25, 2011 at 9:40 PM
    #11
    KenLyns

    KenLyns Lord of War

    Joined:
    May 23, 2010
    Member:
    #37674
    Messages:
    25,183
    Gender:
    Male
    Belly of the Beast
    Vehicle:
    4x4 TRD Off Road Full-Auto
    All-Pro Bumper, CBI Sliders, Icon Coilovers, BudBuilt Skids, aFe Intake, Icon VS Rear Shocks, Timbren Bumpstops, All-Pro UCAs, JDM Steering Wheel, ViAir Compressor, Klearz LED 3rd Brake Light, Pop-N-Lock Tailgate Handle, Husky Front Flaps
    It's the windshield seal, and seems to be dependent on the truck's rake. When I first bought the truck, the noise occurred at 85-100 mph. Put on an All-Pro bumper, the noise disappeared. Put a 2.5" lift on, the noise came back.
     
  12. Oct 25, 2011 at 10:11 PM
    #12
    Erlski

    Erlski Active Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Member:
    #60907
    Messages:
    33
    Gender:
    Male
    The Bay Area
    Vehicle:
    2011 TRD Sport DCLB
    $oo many mod$ to be done....
  13. Oct 26, 2011 at 11:49 AM
    #13
    johneman

    johneman Life is good!!

    Joined:
    Dec 10, 2008
    Member:
    #11451
    Messages:
    3,289
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ken
    Warwick, PA
    Vehicle:
    2007 AC 4X4 2.7L 5 speed SR5
    Weston tube steps, EXtang Black Max tonneau cover, Wet Okole's, Front WeatherTek mats
    Have to give that a try...this was the first time it's happened since the truck was new...maybe it's time to get the windshield resealed:D...Ken
     
  14. Oct 30, 2011 at 4:55 AM
    #14
    Irieone

    Irieone [OP] Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Member:
    #53788
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    Did they not fix the windshield seal problem a few years back? This is 2011. I am quite certain my noise is related to the hvac system. Also, I don't have a bug reflector.
     
  15. Oct 31, 2011 at 10:26 AM
    #15
    Erlski

    Erlski Active Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Member:
    #60907
    Messages:
    33
    Gender:
    Male
    The Bay Area
    Vehicle:
    2011 TRD Sport DCLB
    $oo many mod$ to be done....
    I have a 2011, and my truck had that irritating buzzing noise that I thought was from behind the dash. I did some searching here on TW and supposedly it was the windshield seal. The next time I heard the noise I started to press against the windshield, and the noise changed as I pressed on it. Next I printed out the Windshield TSB, brought it to the dealer, and now no more irritating noise.
     
  16. Nov 3, 2011 at 2:11 PM
    #16
    NewfeAB

    NewfeAB Member

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Member:
    #66375
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Calgary
    Vehicle:
    10.MGM.SR5.AC
    I have a 2010 and I had the same issue, started a week after I took it home. It was the windshield seals for me as well. Also intermittent and mostly at highway speeds. Took it back and Toyota had it fixed under the TSB no questions asked.
     
  17. Nov 6, 2011 at 7:51 PM
    #17
    agarner59

    agarner59 Member

    Joined:
    Jan 24, 2011
    Member:
    #49829
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    Knoxville/Chattanooga
    Vehicle:
    '10 PreRunner SR5 Doublecab
    Running Boards
    I've been hearing the same sound intermittently for a year now on my 2010 Doublecab. I heard it the first time I got the truck over 90mph, and it's worse on gusty days and interstate driving (70+ mph), especially with the crazy drafts off of 18-wheelers. I just printed off the link for the TSB from earlier in this thread, and I'm gonna have it looked at. Thanks guys.
     
  18. Nov 26, 2011 at 11:09 AM
    #18
    BLacTaco

    BLacTaco Well-Known Member

    Joined:
    Jan 16, 2009
    Member:
    #12635
    Messages:
    112
    Gender:
    Male
    First Name:
    Zabdi
    Los Angeles
    Vehicle:
    07 PreRunner SR5 Black
    i have the same problem on a 07, if i want this fix i should take it to Toyota? would i get charged?
     
To Top