1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Anyone wanna help me figure this out??

Discussion in 'Technology' started by Fire931, Apr 9, 2012.

  1. Apr 9, 2012 at 2:36 PM
    #1
    Fire931

    Fire931 [OP] Well-Known Member Vendor

    Joined:
    Jan 18, 2009
    Member:
    #12687
    Messages:
    3,244
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    00 4Runner
    So the official ATO laptop has decided to go on the fritz. Any logical input is welcomed!!

    Toshiba laptop with AMD processor, running Windows 7

    It will start up but won't load windows at all, anyone know the steps to jump in and save my files before wiping it??
     
  2. Apr 9, 2012 at 5:51 PM
    #2
    clarkie152

    clarkie152 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Member:
    #28146
    Messages:
    540
    Gender:
    Male
    MA
    Vehicle:
    13 MGM Tacoma DCSB
    None, yet
    PM Sent
     
  3. Apr 10, 2012 at 9:51 AM
    #3
    thecoldone06

    thecoldone06 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 20, 2007
    Member:
    #2750
    Messages:
    241
    Gender:
    Male
    Do you get an error message when it should be loading windows? Does it seem to just reboot on it's own in an endless loop?

    After the BIOS loading screen, continue to tap F8 and see if it brings up the boot menu. If it does, try loading into safe mode. If that doesn't load, select the option to disable automatic reboot on error and see if you get a blue screen or some other error message.
     
  4. Apr 10, 2012 at 11:09 AM
    #4
    Fire931

    Fire931 [OP] Well-Known Member Vendor

    Joined:
    Jan 18, 2009
    Member:
    #12687
    Messages:
    3,244
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    00 4Runner
    Thanks to clarkie I managed to boot it off a USB with Ubuntu and copy over all my important files to an external hard drive so atleast now I feel better about not loosing that stuff.

    coldone - when it starts up I get the windows 7 spash screen, then says it's loading windows, then goes black for a few with the mouse still there and finally pops up with the system recovery options screen or something like that.
     
  5. Apr 10, 2012 at 11:55 AM
    #5
    thecoldone06

    thecoldone06 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 20, 2007
    Member:
    #2750
    Messages:
    241
    Gender:
    Male
    On the system recovery options, is there an option for "last known system settings that worked" or something to that effect? You might try that, sometimes it works. If you can get into safe mode by using the F8 key, you might be able to try system restore and go back a day or so before this started happening.
     
  6. Apr 10, 2012 at 12:34 PM
    #6
    Fire931

    Fire931 [OP] Well-Known Member Vendor

    Joined:
    Jan 18, 2009
    Member:
    #12687
    Messages:
    3,244
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    00 4Runner
    Yea when I try to start it now it says operating system not found or something, don't even get the windows splash screen anymore. I've got a usb setup with the windows 7 iso files on it but need to figure out if I have to wipe the hard drive first or what.
     
  7. Apr 10, 2012 at 12:36 PM
    #7
    woody6047

    woody6047 McGrubber

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Member:
    #26254
    Messages:
    4,702
    Gender:
    Male
    First Name:
    Beau
    Austin/ Waco Texas
    Vehicle:
    05 tacoma 4x4 dc
    100%stock, except for the exhaust leak and custom windshield crack mod
    Is the hard drive clicking? When my laptop went out she would say the OS was messed up and the harddrive was clicking pretty bad.
     
  8. Apr 10, 2012 at 12:46 PM
    #8
    fuzz master

    fuzz master Well-Known Member

    Joined:
    Aug 22, 2010
    Member:
    #42070
    Messages:
    332
    Gender:
    Male
    try booting in safe mode then restore to an earlier date see if that fixes it?
     
  9. Apr 10, 2012 at 1:15 PM
    #9
    thecoldone06

    thecoldone06 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 20, 2007
    Member:
    #2750
    Messages:
    241
    Gender:
    Male
    How old is the laptop? If out of nowhere it is now saying OS not found, I would guess your hard drive is shot. If you have all of your important files, try reinstalling windows but id bet you'll be getting another hard drive soon.

    One thing you might try if you can get into Ubuntu is see if there are any hard drive utilities. Check the drive for errors and see if it can fix them. Worth a shot.
     
  10. Apr 10, 2012 at 7:59 PM
    #10
    Fire931

    Fire931 [OP] Well-Known Member Vendor

    Joined:
    Jan 18, 2009
    Member:
    #12687
    Messages:
    3,244
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    00 4Runner
    Well been trying to re install windows from a flash drive and not having any luck at all. Starting to think it may be time to start looking at new hard drives. This laptop came stock with a 256GB 5400rpm drive, while I can always replace it with something similar does anyone have any opinions of whether it's worth upgrading to an SSD while I'm at it? And if so do I need to stick with the 256GB or is 128GB sufficient?
     
  11. Apr 11, 2012 at 2:59 AM
    #11
    khx73

    khx73 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 22, 2011
    Member:
    #63950
    Messages:
    609
    Gender:
    Male
    Saint John NB, CAN
    Vehicle:
    11 MGM DCLB TRD Sport +leather
    Rear camera anytime switch, 4x4 Illuminated Switch (from rcbs204) , rear view mirror lift bracket (from ImMrYo), 75 cent tailgate anti-theft. Technically not mods but give me a break I'm trying to fill space here... OEM Leather pkg, keyless unlock & ACC chime silence, BakFlip G2, Ultra Gauge EM, WeatherTech floor mats, OEM roof rack
    Definitely put an SSD in that thing. It'll be a huge performance boost. Get a 128GB.. 256 and higher are far too expensive per GB. 128 should be fine unless you pack-rat lots of stuff on there... in which case, consider an external drive for extra storage.
     
  12. Apr 11, 2012 at 3:19 AM
    #12
    05sctaco

    05sctaco Well-Known Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Member:
    #1868
    Messages:
    903
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ken
    Santa Cruz
    You don't need an ssd, it's nice but the price is still not there per gb. How old is the laptop? How many cores, DDR2 or 3, SSD will help in the boot and seek time. I had to replace all new drive in a 1 1/2 yr old comp. Luckly i was able to mirror the OS before the drive crapped out. Besides that you can prob get a new laptop for pretty cheap. More bang for the buck with amd, but the intel i3's can be had for cheap. $400 and you can get a good basic laptop.
     
  13. Apr 11, 2012 at 10:55 AM
    #13
    Namyo

    Namyo -

    Joined:
    Apr 28, 2010
    Member:
    #36165
    Messages:
    14,152
    Gender:
    Male
To Top