1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Automatic Transmission shifting issues

Discussion in 'Technical Chat' started by bartman, Jul 19, 2012.

  1. Jul 19, 2012 at 9:11 AM
    #1
    bartman

    bartman [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2012
    Member:
    #82964
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Michigan
    Vehicle:
    Tacoma 4x4
    Cap Wheels
    I've had my 2011 Tacoma 4x4 for a little over a year now and ever since I got it I've noticed that the transmission can't decide what gear it wants to be in. It drives me crazy because it dithers back and forth, first a lower gear, then shifts up, then back down and so I when I'm running through town specifically around 30 mph. I've even noticed it happening at even higher speeds now. Is this something that can be adjusted? A guy at work suggested re-chipping the computer that controls the tranny using a Jet performance chip but I didn't see one available for my truck. I'm open for information or suggestions. Thanks!!
     
  2. Jul 19, 2012 at 9:29 AM
    #2
    rb11701

    rb11701 Oh yeah!

    Joined:
    Apr 8, 2009
    Member:
    #15708
    Messages:
    1,186
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    Vehicle:
    '09 Silver Streak TRD Off-Road
    Rear Suspension TSB, DTRL Mod, aFe Pro-Dry S,USA Spec PA15-TOY iPod Adapter, Dynolock Tailgate Lock, UltraGauge OBDII Scanner, CoverKing Neoprene Seat Covers
    Did you have the transmission TSB done? That helps out a bit.
     
  3. Jul 19, 2012 at 9:54 AM
    #3
    Amo-cat3

    Amo-cat3 Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    Don't waste your money on a JET chip!!! My truck is not comfortable driving at 30mph. The trans shifts up and down, like the gearing is off at that mph. I was very lazy one day driving home and put the cruise control on at 30mph, truck could not decide which gear to stay in. I am heavily modded so maybe that's it.........
     
  4. Jul 20, 2012 at 3:22 AM
    #4
    bartman

    bartman [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2012
    Member:
    #82964
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Michigan
    Vehicle:
    Tacoma 4x4
    Cap Wheels
    Ok, I'm a bit naive to the acronyms, unfortunately. What's a TSB? Thanks!
     
  5. Jul 20, 2012 at 9:33 AM
    #5
    tan4x4

    tan4x4 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 30, 2011
    Member:
    #67982
    Messages:
    2,034
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rick
    Folsom, CA
    Vehicle:
    99 Tacoma EC 4x4 2.7L Auto
    Bilsteins, OME 881's, 3-leaf AAL, Detroit TruTrac, 31" tires, Michelin LTX AT2, stock gears, Tranny skidplate, TC skidplate, CBI rear bumper, sliders, UltraGauge, PowerTank, CB
    Its not normal. Take it back to the dealer, it should be under warranty.
     
  6. Jul 20, 2012 at 11:09 AM
    #6
    bartman

    bartman [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2012
    Member:
    #82964
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Michigan
    Vehicle:
    Tacoma 4x4
    Cap Wheels
    I'm actually going in for the 20k service tomorrow so I'll hit them up on the shifting issue. Bet they say it's "normal".
     
  7. Jul 20, 2012 at 11:12 AM
    #7
    BamaToy1997

    BamaToy1997 ASE Master Tech Vendor

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Member:
    #71846
    Messages:
    9,482
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Navarre, FL
    Vehicle:
    1997 Tacoma 4X4 AKA "Blue Beast"
    Multi-point tow hooks, new bored 2.7L engine, custom paint. 3 inch adjustable Fabtech front coils, 2.5 inch rear AAL. Front Aussie locker. LED bed lights. Full LED conversion interior and exterior. Relentless Fabrication front and rear bumpers. 4X4innovation sliders. BAMF bed rack. CVT rooftop tent.
    TSB stands for Technical Service Bulletin. It is predominantly meant for dealer-level technicians to help them with common procedures, specs, or problems, allowing them to do their job better. They are also used by "do-it-yourselfers" who want to keep appraised of problems involving their trucks, and possibly fixing it themselves in order to save the high cost of dealer repairs.
     
  8. Jul 21, 2012 at 1:26 PM
    #8
    bartman

    bartman [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2012
    Member:
    #82964
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Michigan
    Vehicle:
    Tacoma 4x4
    Cap Wheels
    I guess I'll find out Thursday when I take it back in for a technician to check it out. I let you know how that turns out. Thanks for the information so far!
     
  9. Jul 22, 2012 at 5:43 AM
    #9
    12Tacoma

    12Tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Dec 12, 2011
    Member:
    #68639
    Messages:
    80
    Gender:
    Male
    TN
    Vehicle:
    2012 trd off road 4x4
    husky liners, undercover tonneau, ome 885's, 2" aal, 265/75/16 duratracs.
    Please update if you find out something.
    My 2012 surges and shudders between 40-42 mph under light throttle. I told dealership about it at my first oil change and it was the usual line "nothing found"

    My fix is to not drive at that speed and accelerate harder through 40mph which works well but on 30k truck it is annoying. It has to be in the programming my 06 tundra same tranny i think never did it smooth as silk at all speeds and shift points.
     
  10. Jul 23, 2012 at 5:49 AM
    #10
    bartman

    bartman [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2012
    Member:
    #82964
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Michigan
    Vehicle:
    Tacoma 4x4
    Cap Wheels
    I will definitely let you know. I go in Thursday afternoon for the technician to check it out. Hopefully I can duplicate the problem for him. Talk to you then.
     
  11. Jul 23, 2012 at 8:25 PM
    #11
    morrisminor

    morrisminor Member

    Joined:
    Jun 8, 2012
    Member:
    #80329
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Mountain View, CA
    Vehicle:
    2012 Tacoma Pre-Runner
    Camer shell, front bumper guard
    My 2012 Tacoma automatic gets to bucking if I'm stuck in heavy traffic at 30-40 MPH. The only way to control it is by shifting it down to 3rd gear. When the traffic lets up I have to remember to shift back to "D".
    Of course, the dealer tech says "no problem found". The foreman is pretty cool. He pretty much said that's the way it is.
    Mike
     
  12. Jul 23, 2012 at 8:29 PM
    #12
    SOSHeloPilot

    SOSHeloPilot Well-Known Member

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Member:
    #15422
    Messages:
    2,673
    Gender:
    Male
    Atlanta
    Vehicle:
    2012 DCSB, TRD-OR - Traded In on a Ridgeline
    Finally, got my "first 4x4" in a Tacoma. Barcelona Red w/ JBL & Entune - Then traded it in on a Ridgeline.
    .
    Didn't know about the .... transmission TSB ??? ... :confused:
    .
     
  13. Jul 27, 2012 at 2:51 PM
    #13
    bartman

    bartman [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2012
    Member:
    #82964
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Michigan
    Vehicle:
    Tacoma 4x4
    Cap Wheels
    Ok, here's the bottom line........Service man said it's performing by the book. It's shifting into overdrive and back out to satisfy emissions, if I want it to stop he says to put it in 4th gear until I get out of the low speed (30 mph) area. Jeez, why didn't I think of that!
     
  14. Jul 27, 2012 at 2:52 PM
    #14
    bartman

    bartman [OP] Member

    Joined:
    Jul 19, 2012
    Member:
    #82964
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Michigan
    Vehicle:
    Tacoma 4x4
    Cap Wheels
    Oh yeah, forgot to tell you that they checked for a TSB and there was none. Guess I live with it.
     
  15. Jul 28, 2012 at 12:24 AM
    #15
    Amo-cat3

    Amo-cat3 Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    Makes sense (geez why didn't I think of that)! Do any of you still get that 1st gear drag the sudden shift into second?
     
  16. Jul 28, 2012 at 12:27 AM
    #16
    OZ-T

    OZ-T Did you get your precious photos ?

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27584
    Messages:
    24,817
    Gender:
    Male
    First Name:
    Peter North
    British Columbia
    Vehicle:
    Mag Grey 09 Trd Sport DCLB 4x4
    OME 885x , OME shocks and Dakars , Wheelers SuperBumps front and rear , 275/70/17 Hankook ATm , OEM bed mat , Weathertech digifit floor liners , Weathertech in-channel vents , headache rack , Leer 100RCC commercial canopy , TRD bedside decals removed , Devil Horns by Andres , HomerTaco Satoshi
    There is a tranny TSB for an odd 1st to 2nd shift pattern for the 08-09's , not sure if it applies to your 07
     
  17. Apr 12, 2013 at 8:51 AM
    #17
    93civEJ1

    93civEJ1 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Member:
    #8411
    Messages:
    582
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    09 DC TRD OR
    Procomp 6" Stage 1, Bilstein 5100's in front, flowmaster 40 series
    Did you get this fixed??

    Mine is doing the identical thing...started within the past 2 weeks.
     
  18. Apr 12, 2013 at 8:54 AM
    #18
    OZ-T

    OZ-T Did you get your precious photos ?

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27584
    Messages:
    24,817
    Gender:
    Male
    First Name:
    Peter North
    British Columbia
    Vehicle:
    Mag Grey 09 Trd Sport DCLB 4x4
    OME 885x , OME shocks and Dakars , Wheelers SuperBumps front and rear , 275/70/17 Hankook ATm , OEM bed mat , Weathertech digifit floor liners , Weathertech in-channel vents , headache rack , Leer 100RCC commercial canopy , TRD bedside decals removed , Devil Horns by Andres , HomerTaco Satoshi
  19. Apr 13, 2013 at 9:13 AM
    #19
    morrisminor

    morrisminor Member

    Joined:
    Jun 8, 2012
    Member:
    #80329
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Mountain View, CA
    Vehicle:
    2012 Tacoma Pre-Runner
    Camer shell, front bumper guard
    Mine does the same surging and bucking at light throttle 35-40 mph.
    I believe it's in the trans shifting or the throttle cut-off. It seems to be normal for a couple of year models.
    The only way to tolerate it is to put the auto trans in #4 or #3.
    Mine also pings badly driving around town, especially in low speed turns, on light throttle. This also appears to be normal. The engine is just running too slow in an attempt to get good milage.
    My '98 T100 had none of these problems. Disappointing.
    Mike, 2012 Tacoma
     
  20. Apr 14, 2013 at 4:58 PM
    #20
    93civEJ1

    93civEJ1 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Member:
    #8411
    Messages:
    582
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    09 DC TRD OR
    Procomp 6" Stage 1, Bilstein 5100's in front, flowmaster 40 series
    no...im pretty sure the shudder feeling is not anywhere near normal. I drove for thousands and thousands of miles without this issue.
     
To Top