1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Battery hookup SNAFU

Discussion in '4Runners' started by FJarhead, Feb 20, 2013.

  1. Feb 20, 2013 at 7:21 PM
    #1
    FJarhead

    FJarhead [OP] Member

    Joined:
    Aug 8, 2012
    Member:
    #84333
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    Autozone sold me the wrong battery and without realizing it I tried to install it. The poles were backwards and it sparked. Realizing my mistake, I exchanged it for the proper one but after connecting it, all the dash warning lights remain on.

    Any suggestions?
     
  2. Feb 20, 2013 at 7:32 PM
    #2
    hogeyphenogey

    hogeyphenogey If only it would snow here in Mass...

    Joined:
    Jan 18, 2008
    Member:
    #4318
    Messages:
    775
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Chicopee, MA
    Vehicle:
    2006 TRD Sport Ext cab
    Truxedo tonneau cover, TRD skid plate, red calipers, Mesh grille, chrome door handles, Grid-It center console mod, debadged, Redline hood struts, Redline tailgate strut, LED dome, map, and plate lights
    I'd say start by disconnecting the terminals from the battery and then touching them together. This will discharge the energy from the components of the vehicle. Then reinstall the battery properly and see if the lights remain. This will reset the values in your truck as well, so shift points, gas mileage, etc... Will be erased.
     
  3. Feb 20, 2013 at 7:39 PM
    #3
    FJarhead

    FJarhead [OP] Member

    Joined:
    Aug 8, 2012
    Member:
    #84333
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    I'll give that a try. Thanks for you advice! I'll let you know if it works.
     
  4. Feb 20, 2013 at 7:48 PM
    #4
    FJarhead

    FJarhead [OP] Member

    Joined:
    Aug 8, 2012
    Member:
    #84333
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    I tried touching the wires together and reinstalling the battery but to no avail. Thanks for your help but I guess its time to take it to the dealership.
     
  5. Feb 23, 2013 at 9:31 AM
    #5
    Shadetree

    Shadetree Well-Known Member

    Joined:
    Dec 22, 2010
    Member:
    #48053
    Messages:
    529
    Gender:
    Male
    First Name:
    BiLL
    Bozeman, Montana
    Vehicle:
    2011 Access Cab 4x2
    Locking Tailgate & Gas Cap and extra bed D-rings
    First, I would check all the fuses and fuse wire, if equipped. Fuse locations will be indicated in the owner's manual. I believe you will have better luck having a good auto electric shop troubleshooting the problem than a dealership.
     
  6. Feb 23, 2013 at 9:44 AM
    #6
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,505
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
    HMMMMM--let us know what you find.
    Leaving the terminals--disconnected for at least 1/2 hour might help==How long did it take to go get the battery?.
    Sometimes just disconnecting them for a couple minutes does not satify the amount of time required to do the RESET.
    If the lights are coming on--if it is a FUSE--It will be on the NEGATIVE side.
    Is there a seperate NEGATIVE FUSE.
    That would be my first guess.
    I am going to GOOGLE and see if I can find anything.
     
  7. Feb 23, 2013 at 9:45 AM
    #7
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,505
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
    What year and engine?
     
  8. Feb 23, 2013 at 9:49 AM
    #8
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,505
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
  9. Feb 23, 2013 at 1:41 PM
    #9
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,505
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
    guess he got it running!
     
  10. Feb 23, 2013 at 2:40 PM
    #10
    Loco38SUP

    Loco38SUP Well-Known Member

    Joined:
    Jan 6, 2013
    Member:
    #94622
    Messages:
    372
    Gender:
    Male
    North Seattle, WA
    Vehicle:
    2011 Double Cab SR5 4X4
    Loud as hell URD exhaust!
    My wife's battery went dead and some guy tried to help her with a jump start. Well the guy hooked up the cables wrong on the 4-runner and blew several of the main fuses in the engine bay. The truck would start but no electrical would work and it wouldn't go when put in gear. Well after a $400 dollar visit to the dealer and a new battery its running again. Some of the main fuses in the engine bay can only be replaced by taking the fuse box apart.

    RJM
     
To Top