1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Battery light on dash stays on?

Discussion in 'Technical Chat' started by vitang, Oct 11, 2010.

  1. Oct 11, 2010 at 8:53 AM
    #1
    vitang

    vitang [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Member:
    #14087
    Messages:
    475
    Gender:
    Male
    diamond bar
    Vehicle:
    07 TRD Sport 4wd
    Engage Front Long Travel, Giant Rear Long Travel, KR Fab rear bumper, tire gate and Jerry Can cage.
    The battery light on my 05 tacoma stays on the dash. I did a search on the post and found that my alt could be the culprit because its not charging the battery. Got that replaced and drove the truck for 2 days and now the battery light is back on.

    Does anyone know what the problem may be?
     
  2. Aug 17, 2017 at 10:16 PM
    #2
    MusicSOB

    MusicSOB Member

    Joined:
    Thursday
    Member:
    #227147
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kelly
    Vehicle:
    2011 Black Tacoma V6 4WD
    I am having the same problem with my 2011 Tacoma. I had my battery tested and I was told it was fine. I recently installed OEM fog lights and a 52" LED light bar on the hood of the truck. I thought it could have been the way I wired it, so disassembled the wires so the fog lights and light bar had no power, thinking this could be the issue. Still my battery light is on. Another thing that is weird is that when I hit a bump in the road sometime the light goes off but then eventually will come back on.

    Did you ever figure out your problem? Can someone please shed some light on my issue. This is driving me crazy that I cant figure this out.
     
  3. Aug 17, 2017 at 10:20 PM
    #3
    JJ Customs

    JJ Customs Supreme Leader!

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4935
    Messages:
    1,551
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Sparks, NV
    Vehicle:
    2011 TX TRD 4x4 DC
    OME Lift W/886 Coils LR UCA's Daker Leaf Packs 265/75/16 Duratracs N-Fab Steps UWS low pro box Carhartt Seat Covers/Door Inserts/Console Cover Relentless Fab Rear Bumper/Tailgate Skin/Front skid plate Bed Mat DB Fab Grille Insert with Baja Designs Cube LED's Bulletproof Fab Engine Tray/Lower Grille Insert .50 Cal Antenna/Valve Stem Covers Custom Fab Console Lock Box Custom Shift Knob Dash Mat Window Tint Rugged Ridge Floor Mats Blacked Out Emblems Color Matched Grill Surround G-Tek Door Sill Protectors Wheelskins Steering Wheel Cover EGR In Channel Vent Visors FJ emblem on the tailgate Fab Fours front bumper Northstar battery TRD battery tie down Compustar remote start Illuminated 4X4 switch Bed stiffeners Warn M8000 winch Redline hood struts Relocated rear diff breather
    Check the battery terminals. They are known for coroding and breaking.
     
  4. Aug 17, 2017 at 11:18 PM
    #4
    MusicSOB

    MusicSOB Member

    Joined:
    Thursday
    Member:
    #227147
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kelly
    Vehicle:
    2011 Black Tacoma V6 4WD
    i actually cleaned the termials with a wire brush earlier today and made sure the fittings were secure. the terminals dont seem to be loose at all. hmmm
     
  5. Aug 17, 2017 at 11:30 PM
    #5
    Lateralus

    Lateralus Senior Member

    Joined:
    Jun 26, 2009
    Member:
    #18951
    Messages:
    899
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Las Vegas
    Vehicle:
    07 4x4 Off Road
    Too many to list..
    Its your alternator. The battery light is telling you it's not being charged because of a faulty Alternator. I went thought this. Then one day the battery light came on and my electrical system started to die. First the stereo cut off, then the headlights cut off. Then the truck quickly lost power and the engine struggled to make power, with in 2 mins it lost all power and would not turn on.
     
    rjbiii likes this.
  6. Aug 17, 2017 at 11:31 PM
    #6
    MusicSOB

    MusicSOB Member

    Joined:
    Thursday
    Member:
    #227147
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kelly
    Vehicle:
    2011 Black Tacoma V6 4WD
    Now is there any way I could have damaged the alternator myself by trying to wire up these fog lights and LEDs? i made sure to ground everything properly, and use the correct fuses and relays. Just curious. Thanks for the help.
     
  7. Aug 17, 2017 at 11:38 PM
    #7
    Lateralus

    Lateralus Senior Member

    Joined:
    Jun 26, 2009
    Member:
    #18951
    Messages:
    899
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Las Vegas
    Vehicle:
    07 4x4 Off Road
    Too many to list..
    You could have.. But if you wired them up correctly you should be good. First unplug the lights from the power source and see if the problem goes away.

    If the problem still persists then go to an auto service center you trust and have them check the alternator.

    FYI- When my alternator went, The first time the battery light turned on, it turned off after about 10 mins. Thought that's unusual... Then the second time (next day) it came on all hell broke loose.
     
  8. Aug 18, 2017 at 1:50 AM
    #8
    Wyoming09

    Wyoming09 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 24, 2015
    Member:
    #153833
    Messages:
    3,282
    Gender:
    Male
    New Tripoli Pa
    Vehicle:
    2000 Work truck
    Super Springs
    Time to buy a Multimeter and learn to test things yourself

    You can test the alternator output quite easy.

    under load it should put out between 13.5 and 14.5 VDC

    You might have opened a fuse if you had not removed the negative battery terminal

    Quite possible you bought a bad rebuild I get the ones I don`t buy from Toyota checked before I leave the store.
     
  9. Aug 18, 2017 at 5:50 AM
    #9
    MusicSOB

    MusicSOB Member

    Joined:
    Thursday
    Member:
    #227147
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kelly
    Vehicle:
    2011 Black Tacoma V6 4WD
    i am pretty sure i left the ground on the battery the entire time i was wiring stuff up.

    Oddly enough i drove home this moring from work(i work 3rd shift) and the battery light came on and then my entire 30min drive home was off. So it looks like i have some investigating to do this weekend. Good thing i have no plans.
     
  10. Aug 18, 2017 at 5:52 AM
    #10
    rjbiii

    rjbiii Well-Known Member

    Joined:
    May 3, 2016
    Member:
    #186002
    Messages:
    1,193
    Gender:
    Male
    First Name:
    Robert
    Tx
    Vehicle:
    '09 6T8 ACLB 5spd PreRunner & '13 3R3 DCSB 6spd 4x4
    '09: leer 100r & ARB bumper '13: stock
    Another vote for alternator here! My moms FJ cruiser with the 1GR-FE did this as well and it ended up being the alternator. Hers went out at 160k miles
     
  11. Aug 18, 2017 at 5:53 AM
    #11
    MusicSOB

    MusicSOB Member

    Joined:
    Thursday
    Member:
    #227147
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kelly
    Vehicle:
    2011 Black Tacoma V6 4WD
    I only have 46k on my 2011, isnt that a little young of mileage for an alternator to fail? Im still learning about this stuff.
     
  12. Aug 18, 2017 at 5:55 AM
    #12
    lynyrd3

    lynyrd3 Strength ,Determination ,Merciless,Forever

    Joined:
    Apr 9, 2008
    Member:
    #5848
    Messages:
    980
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    New York ,upstate, Columbia county
    Vehicle:
    2008 SR5 AC SUPER WHITE V6 4x4
    Bilstein 6112s at top setting ,1/4" top plate spacer driver side,Total Chaos UCAs ,SS extended brake lines ,Rear 4 leaf Suspension TSB,Wheelers 2" AAL, bilstein 5125s , SS extended brake lines , Toytec dif drop , Hayden high performance transmission fluid cooler,aFe pro dry filter , ,Powerstop drilled and slotted rotors.N-Fab light bar with 4 Hella OR lights , Devil horns by Andres ,Weathertecs , American Racing wheels Baja 17x8,4.5 BS , 285/70 Falken Wildpeaks AT/3W .Body Armor rear bumper . ,
    Time to replace with a heavy duty alternater! :thumbsup:
     
  13. Aug 18, 2017 at 5:56 AM
    #13
    rjbiii

    rjbiii Well-Known Member

    Joined:
    May 3, 2016
    Member:
    #186002
    Messages:
    1,193
    Gender:
    Male
    First Name:
    Robert
    Tx
    Vehicle:
    '09 6T8 ACLB 5spd PreRunner & '13 3R3 DCSB 6spd 4x4
    '09: leer 100r & ARB bumper '13: stock
    That does seem fairly early for it to be going out, but with mass production these days, every once in a while you get a dud that goes bad early. I would try to have the alternator tested to see if thats what it is. If you have a voltmeter, you can hook it up to the battery and see if it is charging whenever the truck is on

    When the truck is off my battery sits at about 12.2-12.6v.
    When its running but cold closer to 14.0v
    When its running and warmed up anywhere from 13.1-13.6
     
  14. Aug 18, 2017 at 5:58 AM
    #14
    MusicSOB

    MusicSOB Member

    Joined:
    Thursday
    Member:
    #227147
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kelly
    Vehicle:
    2011 Black Tacoma V6 4WD
    ok. I really appreciate all this advice and im going to try everything and then get back to what the problem is. I honestly am amazed with the community here. i just made my account last night in hopes to get a least one answer.
     
    rjbiii likes this.
  15. Aug 18, 2017 at 5:59 AM
    #15
    rjbiii

    rjbiii Well-Known Member

    Joined:
    May 3, 2016
    Member:
    #186002
    Messages:
    1,193
    Gender:
    Male
    First Name:
    Robert
    Tx
    Vehicle:
    '09 6T8 ACLB 5spd PreRunner & '13 3R3 DCSB 6spd 4x4
    '09: leer 100r & ARB bumper '13: stock
    Welcome aboard!:thumbsup:
     
    MusicSOB likes this.
  16. Aug 18, 2017 at 5:59 AM
    #16
    lynyrd3

    lynyrd3 Strength ,Determination ,Merciless,Forever

    Joined:
    Apr 9, 2008
    Member:
    #5848
    Messages:
    980
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    New York ,upstate, Columbia county
    Vehicle:
    2008 SR5 AC SUPER WHITE V6 4x4
    Bilstein 6112s at top setting ,1/4" top plate spacer driver side,Total Chaos UCAs ,SS extended brake lines ,Rear 4 leaf Suspension TSB,Wheelers 2" AAL, bilstein 5125s , SS extended brake lines , Toytec dif drop , Hayden high performance transmission fluid cooler,aFe pro dry filter , ,Powerstop drilled and slotted rotors.N-Fab light bar with 4 Hella OR lights , Devil horns by Andres ,Weathertecs , American Racing wheels Baja 17x8,4.5 BS , 285/70 Falken Wildpeaks AT/3W .Body Armor rear bumper . ,
    Welcome to TW ....hang on to your wallet :D
     
    MusicSOB and rjbiii like this.
To Top