1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Battery question

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Radelix, Nov 20, 2008.

  1. Nov 20, 2008 at 6:52 PM
    #1
    Radelix

    Radelix [OP] Runs with Scissors

    Joined:
    Oct 9, 2008
    Member:
    #9845
    Messages:
    489
    Gender:
    Male
    Los Angeles
    Vehicle:
    Silver 05 PreRunner
    Debadged, Satoshi, and a light foot
    So I got out of work about 3 hours ago and have a quick cig with a co-worker and stroll to my truck. Dome lights come on, dash lights up, turn the key and the motor turns very slowly and doesn't start. I get out and take a look at the battery and the little eye thing is still green. So I push it out of the spot and start pushing as fast as I can and she starts fine that way. I know thats not the best way but when no one has cables I dont have many options. Drive for 2 hours and its running fine and its not throwing any lights. Get home and shut er down for about 30 seconds and try to start her again and......slow turn and wonk kick over. It is the original battery in there, just want make sure there is nothing I am overlooking.


    ideas?
     
  2. Nov 20, 2008 at 6:55 PM
    #2
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Enforcer

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,258
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '16 Tundra TRD Pro
    getting there....
    get yourself a new battery. since you have an 05 tacoma...and its the original battery, its ran its course. they are good for around 4 years, then they get to where they wont hold a charge/cells go bad.
     
  3. Nov 20, 2008 at 6:59 PM
    #3
    Radelix

    Radelix [OP] Runs with Scissors

    Joined:
    Oct 9, 2008
    Member:
    #9845
    Messages:
    489
    Gender:
    Male
    Los Angeles
    Vehicle:
    Silver 05 PreRunner
    Debadged, Satoshi, and a light foot
    figured as much. Finish my PBR and time to take a stroll to the autozone
     
  4. Nov 20, 2008 at 7:05 PM
    #4
    Roland

    Roland My other ride has sails

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Member:
    #4149
    Messages:
    2,401
    Gender:
    Male
    Rhode Island
    Vehicle:
    06 Impulse Red I4 2WD Access Cab
    UnderCover Tonneau, Bed mat, Bug Deflector, aFe Pro Dry S, Secondary Air Filter removed, Synthetic 5W-30 oil, Scanguage II with blendmount, WeatherTech floorliners, Toyota seat covers, Installed OEM intermittent wipers, TacomaWorld sticker, Defrost without AC mod, Hidden Hitch
    Check the battery cables. One of them being loose or corrosion on the terminals can do the same thing.
     
  5. Nov 20, 2008 at 7:07 PM
    #5
    Brunes

    Brunes abides.

    Joined:
    May 31, 2008
    Member:
    #7011
    Messages:
    17,641
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rotorhead
    DC or New Jersey - Depends on the day....
    Vehicle:
    08 Red/Graphite and Satin Black
    Inside: Tint, Wet Okole 1/2 Piped Red/Black Covers, Black Weathertech Digital Fit Mats, URD Short Throw w/ TWM Weighted Knob, USA Spec iPod adapter. Outside: 4300K Retro w/ Angel Eyes and Red Shrouds, 5000K Blazer Fog Light Retrofit, Debadge, Bed Locking Handle, Satin Black Rims Performance: TRD/Steigmeier Blower w/ 2.7 Pulley. 668 Injectors and 320 LPH AEM Fuel pump. URD UCON and 7th Injector. DTLT Headers, URD Y-Pipe, Wicked Flow Muffler. Suspension: Both: OME Shocks Front: 886X's and TC UCAs Rear: Dakars Armor: Relentless Front Bumper Relentless High Clearance Rear w/ Tire/Rotopax Swing Out Relentless Front, Mid, and TCase skids BAMF Diff Skid Recovery and Spares: Fullsize Spare Tire 2x2 gal Rotopax 1x1 gal Rotopax 1x1 gal Water Rotopax Warn 9.5XP-S Winch Hi-Lift Extreme 60" Ironman Off-Road Recovery Kit
    Yeah...Worth a look at the cables...but I'm guessing the battery just ain't got enuf of it any more.
     
  6. Nov 20, 2008 at 7:22 PM
    #6
    w8n4mud

    w8n4mud There's a mod for that!

    Joined:
    May 23, 2008
    Member:
    #6831
    Messages:
    6,204
    Gender:
    Male
    First Name:
    Albert
    San Diego, CA
    Vehicle:
    2015 Subaru WRX
    Bilsteins 5100's (Front & Rear), GrillCraft, Line-X'ed Skid Plate & Bumper Valence, Blacked out hood scoop, Avid Light Bar and much more.
    Believe it or not, Im experiencing the same thing right now. It's sluggish when I go to turn it on. Then when I least expect it, it turns over. I haven't gotten stuck yet. It's been two day with this now. Just waiting for the moment I need to call AAA. I have the original battery at 65k miles. I checked the cables...good. I checked the battery itself (the little display)...and it's green as well. Even when I have someone else turn it on, Im looking at the battery and the icon stays green the whole time. I was thinking it would change color during ignition. Im in the same boat!
     
  7. Nov 20, 2008 at 7:29 PM
    #7
    Radelix

    Radelix [OP] Runs with Scissors

    Joined:
    Oct 9, 2008
    Member:
    #9845
    Messages:
    489
    Gender:
    Male
    Los Angeles
    Vehicle:
    Silver 05 PreRunner
    Debadged, Satoshi, and a light foot

    Yeah the first time it turned over slow was last night but started when I was leaving the coffee shop and this morning it was slow too. and today nothing
     
  8. Nov 20, 2008 at 7:32 PM
    #8
    w8n4mud

    w8n4mud There's a mod for that!

    Joined:
    May 23, 2008
    Member:
    #6831
    Messages:
    6,204
    Gender:
    Male
    First Name:
    Albert
    San Diego, CA
    Vehicle:
    2015 Subaru WRX
    Bilsteins 5100's (Front & Rear), GrillCraft, Line-X'ed Skid Plate & Bumper Valence, Blacked out hood scoop, Avid Light Bar and much more.
    I'll probably catch your cold tomorrow. Thanks. LOL. I need to go find some wood to knock on. I'll be back...
     
To Top