1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Belived it or not - Strange sound from engine

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Bob Steward, Oct 12, 2009.

  1. Oct 12, 2009 at 10:53 AM
    #1
    Bob Steward

    Bob Steward [OP] New Member

    Joined:
    Oct 12, 2009
    Member:
    #24179
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Oro Valley, AZ
    Vehicle:
    SR5 4x4 Tacoma
    This is my second Toyota Truck. First was a '88 Hi-Lux - name before they started using Tacoma. I do wish I still had the '88 sometimes as it was so simple and cheap. Had 264k on it when I sold it and running strong.

    I now own a 2007 Tacoma Double Cab 4x4. I live north of Tucson, AZ, in Oro Valley. I use the K&N airfilter so I can clean it rather than buying a new one. Seems to use lots of airfilters in the desert. Last Fall 2008, when it was getting cooler, when I started the truck it rumbled like something was loose under the hood. The noise dissapates when the truck warms up. Warmed up in the spring and the noise was gone at start up.

    Now that it is around 60 in the mornings, the noise has returned. Last year I would use the K&N grease around the airfilter but it did not make any difference. I really don't know what is causing the noise but assume it is the K&N airfilter since everything else is OE.

    Any suggestions like maybe a loose engine cover?
     
  2. Oct 12, 2009 at 11:12 AM
    #2
    Hoyal

    Hoyal Whiskey bent and hell bound.

    Joined:
    May 14, 2009
    Member:
    #17221
    Messages:
    18,114
    Gender:
    Male
    First Name:
    Devin
    N 39.2249 W -106.16974
    Vehicle:
    2000 4runner
    OME 3 inch suspension lift Toytec 1in body lift Rodger brown diff drop ARB front bumper Big tires, but want bigger! :) Xrc 8000 winch Hella3000 lights Deck plate mod Diff breather relocate Cb radio 1st gen roll bar Addicted sliders Spider trax wheel spacers.
    I had a sound that I thought as a lose engine cover and it was a bracket on the intake pipe they put a different bracket on mine and I have not heard it since. It was funny because I took it to the dealer like 3 times for the noise and every time I would get there then noise would stop so I left my truck and they drove it first thing in the morning heard it and found it.
     
  3. Oct 12, 2009 at 11:21 AM
    #3
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,192
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Welcome to TW!

    It could be the VSV (Vacuum Switching Valve), amongst other things.
     
  4. Oct 12, 2009 at 11:24 AM
    #4
    Asgard

    Asgard Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Member:
    #6078
    Messages:
    1,093
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Vehicle:
    06 PreRunner DC SR5 w/LSD

    It's normal check out this thread : http://www.toyotanation.com/forum/showthread.php?t=285993
     
  5. Oct 12, 2009 at 11:27 AM
    #5
    Bob Steward

    Bob Steward [OP] New Member

    Joined:
    Oct 12, 2009
    Member:
    #24179
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Oro Valley, AZ
    Vehicle:
    SR5 4x4 Tacoma
    Thanks. Will check it out.
     
To Top