1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Blue smoke!!!!

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by 07nctaco, Jan 16, 2009.

  1. Jan 16, 2009 at 2:05 PM
    #1
    07nctaco

    07nctaco [OP] Active Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Member:
    #10951
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    nc
    Vehicle:
    07-DC prerunner
    :mad: I have about a second of blue smoke at start up!!! I know this is some sort of oil issue but the truck only has 23k on it. Any ideas or anyone with this issue?
     
  2. Jan 16, 2009 at 2:13 PM
    #2
    wes

    wes Well-Known Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Member:
    #4014
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    Atlanta
    Vehicle:
    07 DC sport silver V6 auto
    URD CAI,URD Y-Pipe,,Wet-okle covers,Silverstar headlgt bulbs,Undercover bed cover,black nerf bars,Alpine 9883 Alpine speakers,Pioneer 10" sub,SIRIUS sat. Redline hood struts, white gauge led and shifter light "mod"
    does the truck burn oil at all(is the level ever low).if so it may be a valve guide seal or broken piston ring(s).i am not real familiar with the internal details of these 4.0's so
    this is my first guess.
     
  3. Jan 16, 2009 at 2:23 PM
    #3
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,131
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Are you SURE its "Blue"? It could be the richening circuit. When it gets really cold, the ECU squirts more fuel in the engine. The result of this is a "puff" of smoke on start up.
     
  4. Jan 16, 2009 at 2:54 PM
    #4
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    14,253
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2016 GMC Canyon SLT w/ LineX and....
    Not blue smoke, but I've seen white smoke come outta mine the other day.

    The truck gets driven every day. The other day, it sat for a day (I got the jeep outta the garage). The next day I started it up, a bunch of white smoke came out at start-up. That cleared up almost instantly - then it turned into the usual cold-air white puffin'(?)

    Mine's about 2 years old with only 14k on it.
     
  5. Jan 16, 2009 at 3:22 PM
    #5
    Roland

    Roland My other ride has sails

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Member:
    #4149
    Messages:
    2,401
    Gender:
    Male
    Rhode Island
    Vehicle:
    06 Impulse Red I4 2WD Access Cab
    UnderCover Tonneau, Bed mat, Bug Deflector, aFe Pro Dry S, Secondary Air Filter removed, Synthetic 5W-30 oil, Scanguage II with blendmount, WeatherTech floorliners, Toyota seat covers, Installed OEM intermittent wipers, TacomaWorld sticker, Defrost without AC mod, Hidden Hitch
    Did you have a recent oil change. I had this happen when there was too much oil in the engine.
     
  6. Jan 16, 2009 at 3:25 PM
    #6
    HerNameIsLucy

    HerNameIsLucy I miss Lucy. :-(

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8256
    Messages:
    3,042
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Equador. Don't know why.
    Vehicle:
    RIP Lucy.
    She's gone but not forgotten.
    If you're sure it's blue, have somebody else start it while you get a whif of it. If it's oil, you'll know it.

    Overfilled oil will do it. It could also be coming in through a stuck open PVC valve. Worst case is it's leaking by your valve seals.
     
  7. Jan 16, 2009 at 4:04 PM
    #7
    1 bad tacoma

    1 bad tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2008
    Member:
    #11766
    Messages:
    109
    Gender:
    Male
    rustburg Va
    Vehicle:
    05 trdsport 4x4
    grapics, 6" fabtech lift, volant intake with ram air scoop, cleared head lights, chrome kit, westin bull bar and steps, custom toyota emblem, throttle body spacer, flomaster 40 series, dick cepeck black and sliver dc1s, trd seat covers, thrid brake light cover, chrome tail lights
    if its over filled with oil it would smoke all the time wouldn't it, or till it burns the excess oil out
     
  8. Jan 16, 2009 at 4:09 PM
    #8
    CRFan1

    CRFan1 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Member:
    #12357
    Messages:
    180
    Gender:
    Male
    Northwest Indiana
    Vehicle:
    Tacoma Pre-Runner
    DNX5120, Audsion AMp, Hertz Speakers
    How many miles? Sounds like valve seal or seals may be leaking. Smoke on start up is typical of that.:(
     
  9. Jan 16, 2009 at 4:18 PM
    #9
    07nctaco

    07nctaco [OP] Active Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Member:
    #10951
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    nc
    Vehicle:
    07-DC prerunner
    The truck is not driven daily so it does sit a few days without being driven.It only has 23k on it.I did just do a oil change and used 5.5 quarts and I know its blue because I used my remote start and stood behind it to make sure!!
     
  10. Jan 17, 2009 at 6:52 AM
    #10
    CRFan1

    CRFan1 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Member:
    #12357
    Messages:
    180
    Gender:
    Male
    Northwest Indiana
    Vehicle:
    Tacoma Pre-Runner
    DNX5120, Audsion AMp, Hertz Speakers

    Sounds like valve seals. I wouldn't be overly concerned but with that many miles it should be a warranty issue no?
     
  11. Aug 23, 2009 at 9:39 PM
    #11
    VixTacom

    VixTacom SYC TACO

    Joined:
    Jun 15, 2009
    Member:
    #18474
    Messages:
    334
    Gender:
    Male
    First Name:
    Victor
    Wayne, NJ
    Vehicle:
    PreRunner SR5 TRD
    LED's and Neon Glow inside, Blacked out front end, 4X4 with Locking Diff, 5spd Manual, TRD package, CB Radio, Gray Wire Mod, Thrush exhaust system, Tinted marker lights, tailights, interior lights
    i get white smoke from time to time if i don't drive the truck for a day or so (usually happens when i drive my dads car for a day or two). usually it clears up to just the same thing a cold engine puff. i wuld still take the truck to the dealer if its under warentee

     
  12. Aug 23, 2009 at 9:52 PM
    #12
    shook0002

    shook0002 "The Fuzz"

    Joined:
    May 29, 2008
    Member:
    #6957
    Messages:
    223
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Philly
    Vehicle:
    '08 Doublecab 4X4 SR5
    Def. sounds like valve guide seals. You should be covered under waranty, I'd take it back to the dealer. They can do a leakdown test and pinpoint where the oil is going.
     
  13. Nov 21, 2009 at 12:01 PM
    #13
    it's in coma

    it's in coma Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2008
    Member:
    #6047
    Messages:
    630
    in the desert
    Vehicle:
    06 trd off road
    intake and exhaust
    reviving this from the dead because i have seen this happen to my truck, and i was searching for similar problems. It has happened when parked uphill on my driveway and nowhere else that i am aware.
     
To Top