1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Bought a tacoma yesterday and have 2 questions

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by smbundy13, Jul 21, 2010.

  1. Jul 21, 2010 at 8:01 AM
    #1
    smbundy13

    smbundy13 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21177
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Birmingham
    hello, I just bought a tacoma double cab yesterday and have two questions.

    first, the gauge lights arent working. I didnt know they werent working until I tried to drive home at night. I checked the fuse under the dash but will look to see if any of the fuses are bad.

    second, there is a rythmic noise that I am hearing when I am coasting. I think it is there all the time, I just cant hear it because of the engine noise. Seems like it could be a bearing going out but I am not sure.

    I am going back to the dealership today to talk to them about the dash lights and the noise I mentioned.

    I appreciate the help from yall.
     
  2. Jul 21, 2010 at 8:04 AM
    #2
    BAP_29

    BAP_29 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Member:
    #14238
    Messages:
    677
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    North Carolina
    Vehicle:
    05 Prerunner DC TRD Sport
    Bilstein 5100s at 2.5" and Toytec 1.5" AAL Eagle Alloy 063 Wheels on 285/60/18 Cooper Zeon LTZ tires Alpine iDA-X305 Head Unit MB Quart DKD 116 Discus-Line 6.5" Front Speakers (Baffles by Marv) Alpine 6-Disk CD Changer Toyota All-Weather Floor Mats Kobalt Low-Profile Toolbox 13" Wicked Flow Muffler w/ Chrome Tip
    make sure you dont have the little dial for the guage lights turned down. its on the left of the steering wheel.
     
  3. Jul 21, 2010 at 8:06 AM
    #3
    smbundy13

    smbundy13 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21177
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Birmingham
    yeah. I have it turned all the way up. the radio and a/c control lights are on and just fine.
    also, the low gas warning lamp and other warning lamps on the dash are working just fine.

    just no gauge lights
     
  4. Jul 21, 2010 at 8:07 AM
    #4
    BAP_29

    BAP_29 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Member:
    #14238
    Messages:
    677
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    North Carolina
    Vehicle:
    05 Prerunner DC TRD Sport
    Bilstein 5100s at 2.5" and Toytec 1.5" AAL Eagle Alloy 063 Wheels on 285/60/18 Cooper Zeon LTZ tires Alpine iDA-X305 Head Unit MB Quart DKD 116 Discus-Line 6.5" Front Speakers (Baffles by Marv) Alpine 6-Disk CD Changer Toyota All-Weather Floor Mats Kobalt Low-Profile Toolbox 13" Wicked Flow Muffler w/ Chrome Tip
    Hmm, thats weird then. You called the dealership yet and told em whats goin on?
     
  5. Jul 21, 2010 at 8:42 AM
    #5
    smbundy13

    smbundy13 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21177
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Birmingham
    yeah i just called and am going up there tomorrow.
     
  6. Jul 21, 2010 at 8:46 AM
    #6
    BAP_29

    BAP_29 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Member:
    #14238
    Messages:
    677
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    North Carolina
    Vehicle:
    05 Prerunner DC TRD Sport
    Bilstein 5100s at 2.5" and Toytec 1.5" AAL Eagle Alloy 063 Wheels on 285/60/18 Cooper Zeon LTZ tires Alpine iDA-X305 Head Unit MB Quart DKD 116 Discus-Line 6.5" Front Speakers (Baffles by Marv) Alpine 6-Disk CD Changer Toyota All-Weather Floor Mats Kobalt Low-Profile Toolbox 13" Wicked Flow Muffler w/ Chrome Tip
    Ok, lets us know what happens.
     
  7. Jul 21, 2010 at 8:57 AM
    #7
    blackhawke88

    blackhawke88 wo ai ni bao bei ^_^

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Member:
    #12478
    Messages:
    16,873
    Gender:
    Male
    SGV, CA
    Vehicle:
    07 TRD Offroad
    did you buy it new or used?
     
  8. Jul 21, 2010 at 2:34 PM
    #8
    smbundy13

    smbundy13 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21177
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Birmingham
    i bought it used with 95k miles on it

    hmm i will have to check my bukbs i guess and the rest of the fuses under the dash. are there any other fuse boxes other than the one under the hood and the one under the drivers side of the dash?

    thanks alot everyone for the help. i will let yall know what the dealer says tomorrow.

    also, i am starting to think the noise i am hearing is something with the front brakes. the dealer said they turned the rotors but they could have taken too much material off. not sure right now though.
     
  9. Jul 21, 2010 at 2:40 PM
    #9
    brettb

    brettb Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Member:
    #26587
    Messages:
    1,527
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brett
    Laramie, Wyoming
    Vehicle:
    '99 Tacoma TRD Offroad sr5
    3" fabtech fox front, 2.5" DAKAR/Bilstein 5100 rear
    When my engine overheated it blew a fuse because my turning signals on the dash stopped working. so i checked all the fuses and the ciggerette one was blown, and after i replaced that one my signal lights worked again. So it might be that an unrelated fuse is blown but that might be stopping the dash lights to work
     
  10. Jul 21, 2010 at 2:43 PM
    #10
    smbundy13

    smbundy13 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21177
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Birmingham
    alright thanks man, i will check all of the fuses in the truck maybe i will find somthing.

    i will keep yall posted.
     
  11. Jul 21, 2010 at 8:33 PM
    #11
    03redtaco

    03redtaco Well-Known Member

    Joined:
    May 10, 2010
    Member:
    #36903
    Messages:
    90
    Gender:
    Male
    First Name:
    Richard
    Myrtle Beach SC/ Starke FL
    Vehicle:
    03 Tacoma Prerunner SR5 DC 3.4L
    When i had that problem it blew a fuse under the hood. Its on the drivers side.
     
  12. Jul 21, 2010 at 8:43 PM
    #12
    mgage10

    mgage10 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Member:
    #11491
    Messages:
    717
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matthew
    Salt Lake City, UT
    Vehicle:
    2010 White Tacoma TRD Sport Long Bed 4x4
    3" Pro Comp Lift 18x9 XD Addicts on 285/60R18 Nitto Terra Grapplers TRD Skid Plate Gray Husky Liners Venture Shield TRD Sport Pedals Seat Belt Alarm Disabled LED Map Lights (Cool White) LED Dome Light (Cool White) LED License Plate Lights (Cool White) White Engine Cover White Grill Badge White Key Fob Debadged Tailgate Fog Light Anytime Mod 30% Window Tint Black Mesh Upper Grillcraft with White Toyota Emblem Black Mesh Lower Grillcraft Black Mesh Grillcraft Triangles Tinted Fog Light Covers Black Fog Light Surround Powder Coated Short White Antenna AFE Stage 2 Pro-Dry S Intake
    Is the clicking noise occurring with you A/C or fan on?
     
  13. Jul 21, 2010 at 8:56 PM
    #13
    smbundy13

    smbundy13 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21177
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Birmingham
    yeah i checked every fuse i could find today and couldnt tell if any of them were blown. now i have seen that the taillamp fuse under the hood has caused similar problems for others but the fuse isnt clear and it is like a 4 prong square fuse. I dont know how to tell if it is blown or not just by sight.
     
  14. Jul 21, 2010 at 9:00 PM
    #14
    smbundy13

    smbundy13 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21177
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Birmingham
    well it isnt really a clicking noise. it is almost a rythmic grindish noise. i think it is something to do with my front brakes like the rotor is slightly warped. the dealership allegedly turned the front rotors when they got the truck so maybe they took off too much material and made them too thin.

    another thing i was thinking of today was that the noise didnt start until I engaged four wheel drive drove forward and backwards and then put it back in 2 high and drove backwards and forwards. not sure if that makes a difference.

    i am going back to the dealer tomorrow because it is difficult to drive when you cant tell how fast you are going.

    i will keep yall posted.
     
  15. Jul 21, 2010 at 10:22 PM
    #15
    mgage10

    mgage10 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Member:
    #11491
    Messages:
    717
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matthew
    Salt Lake City, UT
    Vehicle:
    2010 White Tacoma TRD Sport Long Bed 4x4
    3" Pro Comp Lift 18x9 XD Addicts on 285/60R18 Nitto Terra Grapplers TRD Skid Plate Gray Husky Liners Venture Shield TRD Sport Pedals Seat Belt Alarm Disabled LED Map Lights (Cool White) LED Dome Light (Cool White) LED License Plate Lights (Cool White) White Engine Cover White Grill Badge White Key Fob Debadged Tailgate Fog Light Anytime Mod 30% Window Tint Black Mesh Upper Grillcraft with White Toyota Emblem Black Mesh Lower Grillcraft Black Mesh Grillcraft Triangles Tinted Fog Light Covers Black Fog Light Surround Powder Coated Short White Antenna AFE Stage 2 Pro-Dry S Intake
    Aw I see. The reason I asked about the A/C or fan was because my bearing went out in my fan and made a consistent clicking noise when it was on.

    Good luck getting it all fixed!

    Show the stealership who's boss :smack:
     
  16. Jul 21, 2010 at 10:53 PM
    #16
    MowTaco

    MowTaco Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    Member:
    #22530
    Messages:
    3,811
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    South Dakota
    Vehicle:
    03 GMC Sierra
    Don't let it discourage you... 2 days after we brought mine home it was leaking coolant everywhere and smelled like burnt clutch. Took it back to the stealer and told them to fix it. (We had leverage, as we also bought a suburban at the same time and hadn't taken delivery yet). They got it fixed and haven't had an issue yet.
     
  17. Jul 21, 2010 at 11:21 PM
    #17
    IamJorgeEdward

    IamJorgeEdward Well-Known Member

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Member:
    #24932
    Messages:
    499
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jorge Edward
    Las Vegas
    Vehicle:
    2015 Toyota Tacoma TRD Sport
    Completely stock
    the bulbs in the cluster prob need to be replaced. its a 15 min fix.
     
  18. Jul 22, 2010 at 7:11 AM
    #18
    smbundy13

    smbundy13 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21177
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Birmingham
    i have thought about that but will take it to the dealer to get them to look at it and fix it. i think it is strange that every bulb on the cluster would be blown at the same time. but the warning lamps work. (i.e. low fuel, blinkers, high beams etc.)

    just the guage lights dont work.
     
  19. Jul 22, 2010 at 8:42 PM
    #19
    smbundy13

    smbundy13 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21177
    Messages:
    141
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Birmingham
    ok update. took the truck to the dealership and they ordered new bulbs for the dash. just crazy to me that they all burned out at the same time.

    also, the rythmic noise that i am hearing. the passenger side rotor is warped. i took the tire off and spun the hub. there was a lot of resistance and then not much resistance.

    so, in summary, the dealership i just bought the truck from is replacing the bulbs and the rotor on their dime... even if they dont know that last part yet :)
     
  20. Jul 22, 2010 at 8:46 PM
    #20
    Manlaan

    Manlaan Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2010
    Member:
    #30054
    Messages:
    1,029
    Gender:
    Male
    First Name:
    Greg
    Riverton, Utah
    Vehicle:
    2002 XtraCab SR5 V6 4x4 Black
    See Signature

    It seems to me that the dash lights have a lifetime of about 7 years or so before they go. I had two dead about the same time and replaced them all with LED's. So much better and also, dont have to put up with the orange on the gauges.
     
To Top