1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Can't get up to 75 MPH!

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by campintruck, Feb 27, 2012.

  1. Feb 27, 2012 at 5:01 PM
    #1
    campintruck

    campintruck [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Member:
    #31759
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Cleveland, MS
    Vehicle:
    01 4x4 TRD Limited
    ARE camper shell, AAL, Hella 500's, Deckplate MOD,
    Please help! My problems started 9 months ago when my family were on a canoe trip in Arkansas. My truck stuttered a couple of times on flat land but as soon as we started going up steep hills, the truck slowed way down. I pressed the pedal to the floor but nothing happened. I also can't reach 75 MPH. My truck accelerates good up to 60 mph until overdrive comes on. Then I have to press on the gas and that's when the passing gear kicks in. It's slow getting to 70 mph and then I press the pedal all the way to the floor and nothing happens. I replaced my o2 sensor and my air/fuel sensor, spark plug wires, plugs and fuel filter and cleaned my MAS air filter. I live in the Mississippi Delta and don't have any steep hills to go up to see if this all helped. I checked my c/c this morning after running it hard and it wasn't glowing. Can a bad ECU cause this?
     
  2. Feb 27, 2012 at 5:02 PM
    #2
    fireturk41

    fireturk41 I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,804
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    how many miles? any CEL's?

    it could be a clogged cat converter
     
  3. Feb 27, 2012 at 5:03 PM
    #3
    tostidos

    tostidos Well-Known Member

    Joined:
    Dec 24, 2010
    Member:
    #48149
    Messages:
    4,766
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Apple Valley, CA
    Vehicle:
    07 LT 6spd
    Is it running rough? I know you just replaced you spark plugs but it almost seems like you arent firing on a cylinder or more than one.
     
  4. Feb 27, 2012 at 5:09 PM
    #4
    campintruck

    campintruck [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Member:
    #31759
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Cleveland, MS
    Vehicle:
    01 4x4 TRD Limited
    ARE camper shell, AAL, Hella 500's, Deckplate MOD,
    157,000 miles, It threw a bad o2 sensor so I changed both. The truck seems to accelerate a lot better since I changed wires and plugs. Does the catalytic convertor glow when it is clogged?
     
  5. Feb 27, 2012 at 5:11 PM
    #5
    fireturk41

    fireturk41 I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,804
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    it can but not always...usually they have restricted flow that can bog down the engine, did your code happen to be P0240 i think?
     
  6. Feb 27, 2012 at 5:14 PM
    #6
    campintruck

    campintruck [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Member:
    #31759
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Cleveland, MS
    Vehicle:
    01 4x4 TRD Limited
    ARE camper shell, AAL, Hella 500's, Deckplate MOD,
    It was po420
     
  7. Feb 27, 2012 at 5:14 PM
    #7
    Leggo

    Leggo slow is smooth, and smooth is fast.

    Joined:
    Dec 16, 2010
    Member:
    #47805
    Messages:
    2,420
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Newton,Ma.
    Vehicle:
    10 TRD Sport AC 4x4 MGM
    Kenwood HU,Infinity Kappa speakers (x4), Infinity reference tweeters(x2),10" Kicker sub, Box by Subthump, Infinty Five channel amp,DVD anytime bypass, DTRL Mod, Xtang trifecta, Fogs anytime Mod, Bed Mat,Westin running boards, Console vault, Maglite mod, Weathertechs,Autopage remote starter, Power tailgate lock, HID Bi Zenon, Hella Supertones,Rain guards,Rear leaf TSB,Steering shaft TSB, Fisher Homesteader plow, 886 reverse lights mod, Redline Hood struts, Hankook Dynapro ATM LT265/70R17, power sliding rear window, Auto dimming/on anytime Bed lights, Blue Sea fuse panel & 100amp Breaker, de- badged,Rear headrest's removed, imMrYo mirror relocation,Homeroshi grill
    will it rev up high when in park? if so, the convertor is okay. My truck did a similar thing (2003 v-6) and it was the mass air flow sensor (maf) the dealer would not warranty it under drive rain.
     
  8. Feb 27, 2012 at 5:15 PM
    #8
    fireturk41

    fireturk41 I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,804
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    yeah i get numbers mixed up :eek:



    id check your cat, especially if that code pops back up

    P0420 Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1)
     
  9. Feb 27, 2012 at 5:22 PM
    #9
    campintruck

    campintruck [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Member:
    #31759
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Cleveland, MS
    Vehicle:
    01 4x4 TRD Limited
    ARE camper shell, AAL, Hella 500's, Deckplate MOD,
    Just tried it. Truck revs up to 5000 rpm just fine. Is there any way to check the cat?
     
  10. Feb 27, 2012 at 5:31 PM
    #10
    hard2kill

    hard2kill Well-Known Member

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Member:
    #55714
    Messages:
    3,859
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Rhinebeck NY
    Vehicle:
    06 4door trd sport white 6spd
    ...315's,2in bora wheel spacers,safari snorkel,wheel spacers,bruteforcefab rear bumper and sliders,afe filter,hi-lift jack,5100 with OME 886 & 1/2in spacer,allpro expo's,icon 10in rear shox,flip kit,ss brake lines,cobra cb,fog light mod,yellow fogs,weathertech mats,fullsize spare tire and extra sport rim,tinted windows,aeroturbine 2525 muffler dumped over axle...rear diff breather mod...removed factory spare...removed 2nd air filter...THULE roof rack and fairing....bud builts front to back,allpoo front bumper,BAMF lca skids,overland Offroad roof and bed racks,
    just get rid of the cat and you wont have to question it :)
     
  11. Feb 27, 2012 at 5:33 PM
    #11
    campintruck

    campintruck [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Member:
    #31759
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Cleveland, MS
    Vehicle:
    01 4x4 TRD Limited
    ARE camper shell, AAL, Hella 500's, Deckplate MOD,
    If you get rid of the cats, will the sensors get mixed signals?
     
  12. Feb 27, 2012 at 6:00 PM
    #12
    scotrinaf

    scotrinaf Well-Known Member

    Joined:
    Jan 24, 2012
    Member:
    #71311
    Messages:
    1,503
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Blountville, TN
    Vehicle:
    04 PreRunner TRD SR5 4x2 2.7L
    Leer 100XQ, Yakima Roof Racks
    This happened on my mom's car once many years ago, it was the cat converter... Strangest thing ever, just clogged up and ran really rough... Replaced it and it was right as rain...
     
  13. Feb 27, 2012 at 6:56 PM
    #13
    fireturk41

    fireturk41 I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,804
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    you can get a URD 02 simulator to fix that, are you in an emissions state/county?
     
  14. Feb 27, 2012 at 6:59 PM
    #14
    babytruck

    babytruck Babytruck, babytruck...I've got a babytruck :)

    Joined:
    May 17, 2011
    Member:
    #56797
    Messages:
    8,997
    Gender:
    Female
    NorCal
    Vehicle:
    2010 Barcelona AC 4x4 4.0 6spd
    Have you been using fuel injection additives in your gas tank? Some really tear up the converter unless it says on the label that it is SAFE for catalytic converters. This lady I knew messed up four of them because of this.
     
  15. Feb 27, 2012 at 7:58 PM
    #15
    campintruck

    campintruck [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Member:
    #31759
    Messages:
    29
    Gender:
    Male
    First Name:
    Frank
    Cleveland, MS
    Vehicle:
    01 4x4 TRD Limited
    ARE camper shell, AAL, Hella 500's, Deckplate MOD,
    I'm not in an emissions state( all they inspect is the windshield, headlights brakes and turn signals and cost only $5.00). I added Amsoil fuel additive only once two weeks ago. I'll check into the URD o2 simulator.
     
  16. Feb 27, 2012 at 9:06 PM
    #16
    x2468

    x2468 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 19, 2009
    Member:
    #19879
    Messages:
    1,646
    Gender:
    Male
    Tallahassee
    Vehicle:
    '02 TRD 4wd V6 Xcab Sr5
    The the tach go sky high but the speed isn't increasing? or the revs won't even increase?
     
To Top