1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

CEL after Doug Thorley Install + Way too loud. Help!

Discussion in 'Performance and Tuning' started by sonomacoma, Feb 3, 2011.

  1. Feb 3, 2011 at 12:44 PM
    #1
    sonomacoma

    sonomacoma [OP] I'm in shape. Round is a shape.

    Joined:
    Oct 22, 2010
    Member:
    #45094
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    First Name:
    JB
    Sonoma County
    Vehicle:
    07 TRD Off Road DCSB 4x4, 17 TRD Off Road DCSB 4x4 M6
    DB Customz Grille, AFE Intake
    After DTLT install on 07 4.0L I keep throwing a CEL with code P0402. O2 sims also installed but still throwing CEL code P0402. The code translation is: Excessive EGR flow.

    My question is this, even though I keep clearing the code with my scanguage, will the ECU eventually learn that the new EGR flow is normal and adjust itself accordingly?

    Also, running DTLT's, custom y-pipe that deleted the secondary cats and a Dynomax Straight thru 2 into 1, 18" muffler. It's sounds like I'm running it with open headers. You can litteraly roll a marble down the header and it would drop out the muffler without stopping. Way to f'n loud and tinny sounding. Any suggestions on another muffler that may give a little quieter, lower rumble and not sound so raspy. Thanks all.
     
  2. Feb 3, 2011 at 12:52 PM
    #2
    outlaw7

    outlaw7 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Member:
    #19295
    Messages:
    692
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brandon
    PacNorWest
    Vehicle:
    2010 trd sport
    which y pipe are you running? you might want to add a second mufller to your cat back.
     
  3. Feb 3, 2011 at 12:58 PM
    #3
    Chris(NJ)

    Chris(NJ) Well-Known Member

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Member:
    #29777
    Messages:
    2,940
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Usually in Central Jersey
    Vehicle:
    08 Indigo 4x4 DC OR
    Debadged, GC Mesh Grill, Yellow Fogs, Color Matched Headlights w/ Retros, Diff Breather Mod; mickey thompson classic IIs, 5100s, toytec springs, Dakar Leaf pack, ss brake lines, Lots more...just check the build page.
    Or a resonator.
     
  4. Feb 3, 2011 at 1:05 PM
    #4
    memario1214

    memario1214 Vivid Illumination Vendor

    Joined:
    Oct 1, 2009
    Member:
    #23628
    Messages:
    14,632
    Gender:
    Male
    First Name:
    Colton
    Gillette, WY
    Vehicle:
    05 Dub Cab TRD Sport 4x4
    Yeah, I gots boost
    I highly recommend a resonator... especially if you're getting bad rasp. I am guessing somewhere in the 18" range...
     
  5. Feb 3, 2011 at 1:10 PM
    #5
    sonomacoma

    sonomacoma [OP] I'm in shape. Round is a shape.

    Joined:
    Oct 22, 2010
    Member:
    #45094
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    First Name:
    JB
    Sonoma County
    Vehicle:
    07 TRD Off Road DCSB 4x4, 17 TRD Off Road DCSB 4x4 M6
    DB Customz Grille, AFE Intake
    Custom y-pipe that deleted the secondary cats and tucked up a little further in front of the transfer case to keep the whole exhaust system above the frame rails. So there are no cats anywhere in the system. Headers to straight 2 3/4 y-pipe to muffler to tailpipe ending before rear axle. I think I went too far. :)
    I'm just going to have to try a different muffler, flowmaster or something to quiet it down. If it were 20% quieter, it would be perfect.
     
  6. Feb 3, 2011 at 5:27 PM
    #6
    roxspin72

    roxspin72 Enjoying my addiction

    Joined:
    Feb 9, 2008
    Member:
    #4659
    Messages:
    1,830
    Gender:
    Male
    NC
    Vehicle:
    Speedway Blue, TRD, 4X4,
    Oh Yeah!!!
    and/or,,, is your O2 sim correctly installed?

    I have the APR X-1 controller, it does not read the rear sensors therefore no codes... But, I once forgot to plug back in the rear sensors and threw a similar code.

    Try rechecking all your conections, then disconnect the neg battery cable for 10-30 min. Re-attatch, and see if CEL pops up again 50-100 mile down the line.

    As far as Sound, you should've known that all CATs removed would = LOUD!!!

    j/k... But yeah try the second muffler or resonator. I opted to go back to stock Y-pipe. But now that im Boosted, im looking at runing a test pipe again; and will be running an 18" resonator in front of the Banks muffler.

    Good luck, and congrats on the headers...
     
  7. Feb 3, 2011 at 5:31 PM
    #7
    MotoXdoer

    MotoXdoer taco?

    Joined:
    May 26, 2009
    Member:
    #17677
    Messages:
    1,620
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nate
    San Luis Obispo, Ca
    Vehicle:
    06 Prerunner 4.0 a/c beast
    k&n cai 63 series intake, blacked out headlights, blacked out tailights, magnaflow pro offroad 17115 dumped, URD competetion y-pipe, total chaos 3.5" long travel, fox 2.5x8" remote resevoir shocks, allied 4" spindles, toytec 2" AAL, 20% tint up front and 5% rear, satoshi grille, ddm 50w 6000k hid's. wet okole custom trd seat covers with heaters. 4:56 nitro gears with arb rd129 air locker, arb ckmta12 dual air compressor.
    or you overtightend and broke a 02 sensor
     
  8. Feb 3, 2011 at 8:28 PM
    #8
    06HAOLE

    06HAOLE Well-Known Member

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Member:
    #4102
    Messages:
    3,060
    Gender:
    Male
    Sherman Oaks, CA
    Vehicle:
    2014 Ford Raptor
    I had this issue as well with same headers and y pipe. One of the 02 sensors on the headers wasn't plugged in well so check everything. I also went back to stock headers and y pipe. Sound and smell made me go back to stock.
     
  9. Feb 3, 2011 at 10:34 PM
    #9
    sonomacoma

    sonomacoma [OP] I'm in shape. Round is a shape.

    Joined:
    Oct 22, 2010
    Member:
    #45094
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    First Name:
    JB
    Sonoma County
    Vehicle:
    07 TRD Off Road DCSB 4x4, 17 TRD Off Road DCSB 4x4 M6
    DB Customz Grille, AFE Intake
    Thanks all for the responses. Putting resonator(s) on Monday. That should do the trick.

    Btw..the code i was throwing was P0420...catalyst problem, not P0402...EGR flow...my bad. I'll try unhooking the batt for 30 mins and see how it goes. At least it's not another issue. I sort of expected the CEL might show up. Thanks again.
     

Products Discussed in

To Top