1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

clank noise from front shocks

Discussion in 'Suspension' started by kingtaco, Feb 7, 2010.

  1. Feb 7, 2010 at 5:52 PM
    #1
    kingtaco

    kingtaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 9, 2007
    Member:
    #687
    Messages:
    250
    Gender:
    Male
    San Gabriel Valley
    I have a 3" pro comp lift. Ive put about 5k miles on it since it's been installed. Here is the problem. When I drive over a speed bump, or hit a bump or small pot hole on the road, or even when making the transition from the street to a driveway, I here a clank and a squeak coming from the front suspension. After checking every thing out it seems to be coming from the front shocks. A friend of mine said I need new bushings. With the shock stem being so long he said to put two bushings on each side. He's a Chevy guy so I take what he says with a grain of salt. (haha) I'm not bashing Chevy, I grew up with Chevys. "I'm just saying". If anyone has any suggestions they will be appreciated. Thanks.
     
  2. Feb 7, 2010 at 5:54 PM
    #2
    08pretaco

    08pretaco Almost there

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Member:
    #9502
    Messages:
    9,059
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oliver
    az
    Vehicle:
    2014 Tundra 4x4 CM 5.7L SR5
    AFE pro dry s, Husky X-act Contour
    your shocks are probably bottoming out on the down travel on the bumps, happened with my old lift
     
  3. Feb 7, 2010 at 6:03 PM
    #3
    kingtaco

    kingtaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 9, 2007
    Member:
    #687
    Messages:
    250
    Gender:
    Male
    San Gabriel Valley
    I don't think that's it because I don't think I'm bottoming out hitting a driveway. If I bounce the front end it squeaks and I can here a faint clank or clunk. Thanks for the reply.
     
  4. Feb 7, 2010 at 6:36 PM
    #4
    Byrd32

    Byrd32 "Don't touch it. Don't even look at it."

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Member:
    #26155
    Messages:
    73
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Arkansas
    Vehicle:
    '09 SUPER WHITE
    Tinted windows, 3" Lift, Bull bar, Black Center Caps, Weathertechs, Painted Grill
    I had the EXACT same problem. Squeaks and rattles when hitting any sort of bump, coming from the front driver shock. Turns out, they put the washers and bushings inside the strut backwards from the factory. A bushing had gone out and a washer was busted. I got new bushings and washers, had them put in and no trouble since.

    Heres what the washer looked like after it got busted and worn out:
    [​IMG]
     
  5. Feb 7, 2010 at 7:30 PM
    #5
    kingtaco

    kingtaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 9, 2007
    Member:
    #687
    Messages:
    250
    Gender:
    Male
    San Gabriel Valley
    Thanks I'm going to check that out.
     
  6. Feb 8, 2010 at 4:18 AM
    #6
    Front sight

    Front sight Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Member:
    #10408
    Messages:
    643
    Gender:
    Male
    SW Florida
    Vehicle:
    06 Prerunner TRD Sport
    ProComp 3"lift, LR UCA's,Destination 285/70/17's, 1.25 spidertrax, K&N drop in, 2nd filter removed, Dynomax catback, Weathertech liners,Toyota bed mat, Silverstar Ultra's, reverse lights,Wet Oklee's,bedlights and other small stuff.
    Check your swaybar. Mine was hitting a front shock. I have the procomp lift and mine was just touching on the drivers side. I got the toytec sway bar relocation kit and it moved it out an inch. Problem solved.
     
  7. Feb 8, 2010 at 9:39 AM
    #7
    jr114

    jr114 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Member:
    #26147
    Messages:
    1,176
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    SoCal
    Vehicle:
    Truck
    Icon Ext travel CO, Icon tubular uniball UCAs, Maxtrac Spindles, Icon RR rear w 2"aal.
    ^^^same as above. when i first put that lift on, i heard the same noise and a swaybar relocation bracket was all i needed.
     
  8. Feb 8, 2010 at 7:17 PM
    #8
    kingtaco

    kingtaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 9, 2007
    Member:
    #687
    Messages:
    250
    Gender:
    Male
    San Gabriel Valley
    Would it also make the front end skweek? If I shake the front wheels back and forth I hear a skweek sound from the shock area.
     
  9. Feb 8, 2010 at 9:22 PM
    #9
    Byrd32

    Byrd32 "Don't touch it. Don't even look at it."

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Member:
    #26155
    Messages:
    73
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Arkansas
    Vehicle:
    '09 SUPER WHITE
    Tinted windows, 3" Lift, Bull bar, Black Center Caps, Weathertechs, Painted Grill
    YES! It squeaked like crazy. Get under the truck and push up and down on side where you hear the squeaking ( to make the shock assembly move up and down). If you hear it, i'd check out the nut that screws down on the top of the strut and see if it's screwed down all the way and if everything seems tight. You could actually feel the washer under the nut on my truck and make it rattle.
     
  10. Feb 9, 2010 at 5:55 AM
    #10
    Front sight

    Front sight Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Member:
    #10408
    Messages:
    643
    Gender:
    Male
    SW Florida
    Vehicle:
    06 Prerunner TRD Sport
    ProComp 3"lift, LR UCA's,Destination 285/70/17's, 1.25 spidertrax, K&N drop in, 2nd filter removed, Dynomax catback, Weathertech liners,Toyota bed mat, Silverstar Ultra's, reverse lights,Wet Oklee's,bedlights and other small stuff.
    If your getting lots of squeeking, check your tie rods- outer. Mine went last month. See if there is grease leaking out.
     
  11. Feb 9, 2010 at 12:59 PM
    #11
    Canadianboy

    Canadianboy Taco love in East Van

    Joined:
    Jun 11, 2009
    Member:
    #18308
    Messages:
    892
    Gender:
    Male
    First Name:
    James
    Vancouver, BC
    Vehicle:
    09 TRD Sport S/B 4x4 Auto in Mag Grey
    Icon Stage 3, Goodyear Duratracs and KMC Addicts!
    I have the same kinda noise coming from my truck (minus the squeaking), its like a clank.clunk kinda sound when I hit bumps. I have Icon coilovers and ucas. I've checked and everything seems to be tight and solid. Not too sure what the noise is coming from...:confused:
     
  12. Sep 27, 2010 at 10:11 PM
    #12
    sierrahsky

    sierrahsky Expedition Style

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Member:
    #42021
    Messages:
    1,421
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Reno
    Vehicle:
    09 TRD Tacoma V6 Ex Cab | Extreme Sierra
    I agree with you, mine is crazy loud and have checked everything.... even toyota was not sure. They thought it was a heat shield. Going to post vid.
     
  13. Sep 27, 2010 at 10:15 PM
    #13
    sierrahsky

    sierrahsky Expedition Style

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Member:
    #42021
    Messages:
    1,421
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Reno
    Vehicle:
    09 TRD Tacoma V6 Ex Cab | Extreme Sierra
  14. Sep 27, 2010 at 10:44 PM
    #14
    TexasIslandBoy

    TexasIslandBoy THE RED DRAGON!!

    Joined:
    Jun 10, 2009
    Member:
    #18262
    Messages:
    3,282
    Gender:
    Male
    First Name:
    Andrew
    South Texas. SPI
    Vehicle:
    07' trd offroad 4X4 (For Sale)
    pro comp 6inch lift 35'' tires moto 950's radfo coilovers magnaflow exhaust 5/16" front skidplate usa spec ipod interface tree pin strip mod dry drop in filter full size BFG KM2 spare
  15. Sep 28, 2010 at 8:28 AM
    #15
    sierrahsky

    sierrahsky Expedition Style

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Member:
    #42021
    Messages:
    1,421
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Reno
    Vehicle:
    09 TRD Tacoma V6 Ex Cab | Extreme Sierra
    I agree, I cant figure it out because I have friends with the same truck and no noise no issues. AHHH this is driving me insane!
     
  16. Sep 28, 2010 at 8:38 AM
    #16
    TexasIslandBoy

    TexasIslandBoy THE RED DRAGON!!

    Joined:
    Jun 10, 2009
    Member:
    #18262
    Messages:
    3,282
    Gender:
    Male
    First Name:
    Andrew
    South Texas. SPI
    Vehicle:
    07' trd offroad 4X4 (For Sale)
    pro comp 6inch lift 35'' tires moto 950's radfo coilovers magnaflow exhaust 5/16" front skidplate usa spec ipod interface tree pin strip mod dry drop in filter full size BFG KM2 spare
    sounds like a bad front diff or cv shaft but hell its bad
     
  17. Sep 28, 2010 at 11:09 AM
    #17
    sierrahsky

    sierrahsky Expedition Style

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Member:
    #42021
    Messages:
    1,421
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Reno
    Vehicle:
    09 TRD Tacoma V6 Ex Cab | Extreme Sierra
    Ok I sent that info to Toyota. Truck ha been there since 7am with no word yet. Hopefully someone will have an answer.
     
  18. Mar 9, 2011 at 6:40 AM
    #18
    whamenviro

    whamenviro New Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Member:
    #52236
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    05 DC 4X4 Off Road
    Did you/they ever figure out what that front end noise was? I just installed OME 886 and an ARB bumper and am having the same type noise. It bugs the crap out of me. Mine almost sounds like the front suspension is bottoming out on the down travel.
     
  19. Mar 13, 2011 at 10:31 AM
    #19
    PAlittlematty

    PAlittlematty "the soulless ginger"

    Joined:
    Dec 6, 2010
    Member:
    #47260
    Messages:
    3,970
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Beech Creek, PA
    Vehicle:
    Casper the friendly Taco
    OME Lift, 885 Coils, 13MM Top Spacer, Dakar Leafs, DSM UCAs, Homeroshi Flush Mount Grille, WeatherTech Digifit Mats, Bestop Super Top, Toyota Bed Extender, Clevice Receiver
    my 08 made that noise. factory skidplate was bent a little n rattlin against stuff. bent it away n seemed to fix the problem.
     
To Top