1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Clutch or Transmission Problem???

Discussion in 'Technical Chat' started by S-Runner '01, Jun 22, 2010.

  1. Jun 22, 2010 at 11:17 PM
    #1
    S-Runner '01

    S-Runner '01 [OP] Elderly Gentleman - Junior Member

    Joined:
    Jul 15, 2008
    Member:
    #7943
    Messages:
    65
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jerry
    Yakima "the Palm Springs of Central Washington"
    Vehicle:
    BSP '01 S-Runner
    Garmin 260W - GPS Scanguage II K&N FIPK Kit Delta Low Profile Toolbox Fumoto Oil Drain Valve New Toyota Front Mats B&M Short Throw shifter New Tokico Gas Shocks Compustar Anti Theft Alarm System Redline Elite Hood Struts Phase Linear DVD/MP3/CD Player Professionally Detailed
    I'm having an intermittent problem shifting my '01 S-Runner 5spd manual. Sometimes it feels like I don't have any clutch. About 1 in every 7/8 times I try to shift into 1st gear, I have to shut the engine off to put it into gear. When that happens I also can't put it into reverse or any other gear either.
    After I stop, shut off the engine, put it into 1st gear and restart the engine it usually works perfectly for 2 or 3 shifts and then it starts going bad again.
    Sometimes it is real hard to pull it out of 1st and equally hard to put it into 2nd. I usually don't have much trouble with 3rd, 4th or 5th.
    An advisor told me that the problem was with my clutch master/slave system so I replaced both, bled the system and it worked perfectly for about two days and then started to screw up again.
    The clutch doesn't slip or grab; although it does seem to have a rumble feel from about 25 to 29 MPH.
    Another advisor said that the problem could be with the tranny being low on gear oil or that the gear oil was needing replacement so I completely drained and refilled the tranny with 75/90wt gear oil. This didn't do anything to help the problem either.
    And yet another advisor says that the problem could be with the syncros in my transmission. I'm just about to the point of replacing my flywheel, clutch and transmission but I hate to spend all that money so I'm looking for advice. (Free Advice)
    jj
     
  2. Jun 22, 2010 at 11:22 PM
    #2
    xroller

    xroller Blowin by em sideways

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36060
    Messages:
    2,361
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Albuquerque New Mexico
    Vehicle:
    2006 Toyota Tacoma Xrunner Speedway Blue
    1 hp mod
    CLUTCH! :) I want pics of my little brother! (s-runner)
     
  3. Jun 23, 2010 at 8:18 AM
    #3
    FreeHeel

    FreeHeel Not Dead But Definitely Dying

    Joined:
    Mar 4, 2010
    Member:
    #32553
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    Rambler
    Vehicle:
    2006 Reg Cab 4x4
    Sounds like the syncros to me.
     
  4. Jun 23, 2010 at 5:20 PM
    #4
    xroller

    xroller Blowin by em sideways

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36060
    Messages:
    2,361
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Albuquerque New Mexico
    Vehicle:
    2006 Toyota Tacoma Xrunner Speedway Blue
    1 hp mod
    nah. it's a clutch. a clutches main thing is engange and disengage a transmission. If it was just in one gear it's more than likely a syncro. All gears it's a clutch.
     
  5. Jun 24, 2010 at 8:08 AM
    #5
    FreeHeel

    FreeHeel Not Dead But Definitely Dying

    Joined:
    Mar 4, 2010
    Member:
    #32553
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    Rambler
    Vehicle:
    2006 Reg Cab 4x4
    Agreed. Generally the syncros go out in gears you downshift into the most.

    ^^^To me, this sounds like syncros

    ^^^And this sounds more like a bad clutch. Maybe he's got issues with both...
     
  6. Jun 24, 2010 at 5:08 PM
    #6
    xroller

    xroller Blowin by em sideways

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Member:
    #36060
    Messages:
    2,361
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Albuquerque New Mexico
    Vehicle:
    2006 Toyota Tacoma Xrunner Speedway Blue
    1 hp mod
    Good eye bro. I must have skipped over that 3rd, 4th, and 5th gear thing.
     
To Top