1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Code p0441 and wont start w/ full tank of gas etc HELP

Discussion in '4 Cylinder' started by snoozeworm, Apr 6, 2010.

  1. Apr 6, 2010 at 11:03 AM
    #1
    snoozeworm

    snoozeworm [OP] taco king

    Joined:
    Mar 17, 2010
    Member:
    #33432
    Messages:
    218
    Gender:
    Male
    wheeling,wv
    Vehicle:
    2004 regular cab 4x4 5 speed
    Extra leaf springs in rear Pioneer head unit fj cruiser wheels 1in coil spacers siren
    I have a 2004 tacoma 4cyl 5 speed regular cab with 46,000 miles. In december it threw the evap purge code p0441, i took it to the dealer and payed 360 for them to "fix" it. Now just the other day i cranked it and it didnt start, i cranked a second time and it barley started and took 20 seconds to get to idle. Then it threw the p0441 code again, since then it randomly takes 2-3 cranks to start. I cleared the code, the light went away for 2 weeks but the starting issue persisted, now the code is back.

    NOTE** The truck NEVER starts after i fill it up with gas, and NO, I DO NOT OVERFILL. When the pump stops for the first time i quit filling, and do not go a penny over.

    So does anyone have an idea what could be wrong?
     
  2. Apr 6, 2010 at 11:04 AM
    #2
    macgyver

    macgyver Well-Known Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Member:
    #21173
    Messages:
    3,603
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brad
    Canton, GA
    Vehicle:
    '13 Tundra double cab SR5 4x4
    Bad gas cap?
     
  3. Apr 6, 2010 at 1:05 PM
    #3
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,164
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    A code P0441 could mean one or more of the following has happened:
    • Bad vacuum switch
    • Broken or damaged EVAP line or canister
    • Open in PCM purge command circuit
    • Open or short in Voltage feed circuit to Purge Solenoid
    • Faulty purge solenoid
    • Restriction in EVAP solenoid, line or canister
    • Corrosion or resistance in purge connector
    • Bad PCM
    With a P0441 OBD-II trouble code, diagnosis can be tricky at times. Here are some things to try:

    Repair damaged EVAP lines or canister
    • Repair open or short in voltage feed circuit to Purge Solenoid
    • Repair open in PCM purge command circuit
    • Replace purge Solenoid
    • Replace vacuum switch
    • Repair restriction in Evap line or canister or soleniod
    • Repair resistance in purge connector
    • Replace PCM
    http://www.ncttora.com/fsm/2003/Repair_Manual/03tacoma/di/eg2rzfe3/cip0441p.pdf

    Simple things first. Get a replacemnet gas cap.
     
  4. Nov 3, 2010 at 3:43 AM
    #4
    snoozeworm

    snoozeworm [OP] taco king

    Joined:
    Mar 17, 2010
    Member:
    #33432
    Messages:
    218
    Gender:
    Male
    wheeling,wv
    Vehicle:
    2004 regular cab 4x4 5 speed
    Extra leaf springs in rear Pioneer head unit fj cruiser wheels 1in coil spacers siren
    bump for some answers, this is an ongoing problem. I removed all the vsv's and they worked on the bench test. Which vsv lets fumes into the engine, my guess is it sticks open, lets fumes into the engine, the engine has to much vapor (air) and therfor when i put my foot on the gas while cranking it gives it more gas to = out the air and will start.
     
  5. Mar 27, 2011 at 7:56 PM
    #5
    Jax Fresco

    Jax Fresco New Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Member:
    #53848
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Jacksonville, FL
    Vehicle:
    03 PreRunner
    Can anyone help with this? I also have the exact same problem with my 03 PreRunner 2.7 4cyl. It doesn't start after sitting for a few hours or when I fill up with gas. Cranks over fine but just won't fire unless I give it gas. Once its started I can shut it off and it will fire right back up. Once running it runs great. It also gave code P0441
     
  6. Mar 28, 2011 at 5:28 AM
    #6
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,164
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    The CCV and EVAP VSV's both let excess vapor back into the motor. The CCV vents into the air box and the EVAP vents into the throttle body behind the butterfly plate.

    This system's sole purpose is to keep excess gas vapor from getting into the atmosphere. To do this it relies on the vacuum system. I would suggest you two go over all of you vacuum lines and connections to insure there are no leaks.
     
To Top