1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

constant beeping while driver's side door is open

Discussion in 'Technical Chat' started by kooltacoma, May 7, 2012.

  1. May 7, 2012 at 9:04 PM
    #1
    kooltacoma

    kooltacoma [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Member:
    #20267
    Messages:
    25
    Gender:
    Male
    Las Vegas
    Vehicle:
    08 Prerunner
    I just got my car back from the body shop last week, and noticed there is a constant beeping sound that keeps going while my driver's side door is open. this happens if the key is in the ignition or not, but when i turn it to the start position, the beeping sound lasts for a couple seconds then stops. not sure if my truck was always like that, but i am only noticing that constant beeping sound now.

    Also, im not sure if this is related, but my keyless entry fob does not lock/unlock. It was working before i took it to the shop. It has a new battery and i even tried the 2nd keyless fob that came with the truck that i never used before, still nothing. So i tested the panic alarm on both fobs, and that works like a charm.

    I know i could probably just take it back to the shop and have them fix it, but i really dont want to spend "hours" at the shop waiting for them to fix this if its something simple and i can just do on my own.

    Thanks in advance for your response.
     
  2. May 7, 2012 at 9:06 PM
    #2
    TrdSurgie

    TrdSurgie revised

    Joined:
    Feb 19, 2012
    Member:
    #73132
    Messages:
    3,526
    Gender:
    Male
    SoCal
    Sounds like something is amiss with you wiring.
     
  3. May 7, 2012 at 9:07 PM
    #3
    kooltacoma

    kooltacoma [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Member:
    #20267
    Messages:
    25
    Gender:
    Male
    Las Vegas
    Vehicle:
    08 Prerunner
    one more thing, the beeping sound only happens when the driver's side door is open. it doesn't beep if any of the other doors are left open. It seems like the truck thinks the key is in the ignition when the door is open when in fact the key isn't even in the ignition.
     
  4. May 7, 2012 at 9:21 PM
    #4
    Country101

    Country101 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Member:
    #76429
    Messages:
    443
    Gender:
    Male
    NW Arkansas
    Vehicle:
    08 tacoma access cab V6 4x4 manual
    dirty truck mod, custom trailer scratch on tailgate, husky floorliners, OME Lift
    Just asking a stupid question here, but does it do it when your lights are on? Or does it matter?
     
  5. May 7, 2012 at 10:16 PM
    #5
    kooltacoma

    kooltacoma [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Member:
    #20267
    Messages:
    25
    Gender:
    Male
    Las Vegas
    Vehicle:
    08 Prerunner
    it beeps with the lights on or off. i dont know if this is totally related, but i also replaced my car battery today. Now that i think of it, it didnt do this with the factory battery before it died. I replaced it with an everstart maxx 24F from walmart. I wonder if it blown a couple fuses???

    I also have an aftermarket viper alarm that locks/unlocks/remote start that has been installed for three years. Both viper and factory fobs worked fine before going into the shop and before replacing the battery...
     
  6. May 7, 2012 at 10:26 PM
    #6
    F75gunslinger

    F75gunslinger Ka like a wheel

    Joined:
    Mar 27, 2012
    Member:
    #75759
    Messages:
    907
    Gender:
    Male
    First Name:
    Christian
    Rochester,NY
    Vehicle:
    SWB '10 Doublecab TRD Sport 4x4
    Cluster and Radio LED swap,Westin bull bar,2nd set of bed tie downs,URD SS,K&N filter,weathertechs
    Take it back and tell them to fix it. I wouldn't want to try to find/fix someone else's screw-up.
     
  7. May 7, 2012 at 10:34 PM
    #7
    Country101

    Country101 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Member:
    #76429
    Messages:
    443
    Gender:
    Male
    NW Arkansas
    Vehicle:
    08 tacoma access cab V6 4x4 manual
    dirty truck mod, custom trailer scratch on tailgate, husky floorliners, OME Lift
    could it be something that has been turned off(like the option for seat belt chime) and once the battery was disconnected it was reset?
     
  8. May 7, 2012 at 10:54 PM
    #8
    kooltacoma

    kooltacoma [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Member:
    #20267
    Messages:
    25
    Gender:
    Male
    Las Vegas
    Vehicle:
    08 Prerunner
    Do you guys think something could be wrong with the ignition? im thinking the truck thinks the key is still in the ignition which is causing the constant beeping sound, therefore making my factory keyless entry fob not to work preventing the truck to not lock while the key is in the ignition...
     
  9. May 7, 2012 at 11:09 PM
    #9
    Country101

    Country101 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Member:
    #76429
    Messages:
    443
    Gender:
    Male
    NW Arkansas
    Vehicle:
    08 tacoma access cab V6 4x4 manual
    dirty truck mod, custom trailer scratch on tailgate, husky floorliners, OME Lift
    possibly. What did the body shop do?

    Could it be a wiring issue? I've heard of grounding problems making things act really wierd.
     
  10. May 7, 2012 at 11:10 PM
    #10
    brian

    brian Another Traitor

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Member:
    #16011
    Messages:
    7,557
    Gender:
    Male
    Elizabeth City, NC
    Vehicle:
    2008 F-350 Powerstroke
    Do you have a remote start? Some of the immobilizer bypasses keep a key in the vehicle.


    Otherwise sounds to me like something is wrong in the ignition/immobilizer chip, and yeah, it thinks theres a key in it at all times. Try disconnecting the battery thus resetting the truck.
     
  11. May 7, 2012 at 11:40 PM
    #11
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,056
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
    Sounds like the part of the ignition cylinder that detects the key is stuck. Keyless entry fob doesn't work with key in the ignition.

    Not sure where to direct you to for more info. I'd need a service manual to go any further.
     
  12. May 8, 2012 at 6:16 PM
    #12
    kooltacoma

    kooltacoma [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Member:
    #20267
    Messages:
    25
    Gender:
    Male
    Las Vegas
    Vehicle:
    08 Prerunner

    Disconnecting the battery worked! I re-connected it and now its back to normal. No constant beeping and factory key fob works. Thanks Brian.

    But now my remote start doesnt work. When i press the start button on the viper alarm, the truck kicks, but does turn over/start. It does this three times then remote start command just disables. I may have to re-sync the key immobilizer with my remote, but i totally forgot what the installer did when he first installed it on my truck 3 yrs ago. Oh well...

    Thanks for helping me out guys.
     
To Top