1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Continuous Power Steering Issues...

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by AlphaEcho2k5, Jul 19, 2012.

  1. Jul 19, 2012 at 9:03 PM
    #1
    AlphaEcho2k5

    AlphaEcho2k5 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Mar 2, 2011
    Member:
    #52220
    Messages:
    1,842
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    Warren AFB, WY Originally: Spartanburg, SC
    Vehicle:
    '02 4Runner
    BLUF:

    I've purchased one Power Steering pump already as a replacement. I've since rebuild that pump and also added a cooler in the return line.

    I've noticed the reservoir gets extremely hot and there is some seeping right below the reservoir. A few spots of fluid will end up on the side of my airbox and on the underside of the hood directly above the pump. I have 275/75/16 tires and understand that may put strain on the system; however I'm really getting tired of having to replace / rebuild a pump every 4-6 months. I've read of issues with some 1st Gens and the P.S system, you guys have any recommendations? As always appreciate any ideas.

    Edit: I've been using Mobil 1 ATF in the system.
     
  2. Jul 21, 2012 at 2:06 AM
    #2
    tsab916

    tsab916 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Member:
    #42144
    Messages:
    265
    Gender:
    Male
    Sacramento
    Vehicle:
    02 DC 4x4
    Maybe bad rack and pinion? You've already changed/rebuild the pump a few times already.
     
To Top