1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

creeking noise

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by PnoyBOS5, Mar 13, 2010.

  1. Mar 13, 2010 at 11:24 PM
    #1
    PnoyBOS5

    PnoyBOS5 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Member:
    #29087
    Messages:
    709
    Gender:
    Male
    First Name:
    kevin
    CA
    Vehicle:
    2013 PRERUNNER
    Maxtrac 4'' Spindes -Bilsteins 5100 @ 1.75" - All Pro Expo Leaf Pack - Extended Rear Shocks - PC 5001 wheels - 285/70/17 Goodyear Duratracs - Debadged -Red emblem - AFE Pro Dry-S Filter
    hey all bro's! got a problem

    the front end of my truck, wether i push it up or down there is a creeking noise also when i turn the steering wheel left and right, im sure its the not powersteering! what is this creeking sound? i cna post a vid if necessary. thanks
     
  2. Mar 14, 2010 at 10:37 AM
    #2
    dylandercole

    dylandercole Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Member:
    #20547
    Messages:
    1,372
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dylan
    Santa Cruz Mountains, CA
    Vehicle:
    03 SR5 TRD 4x4 5-speed
    sway-a-way 2.0 coilovers, 1.5'' AAL, 1'' toytec shackle lift, Go-Rhino 3000 Grille Guard, Kicker KS6502 speakers, JVC KD-S24 Head unit, billstein 5125 rear shocks, Deck Plate mod, K&N air filter, Wheelers offroad front and rear braided brake lines, diff breather mod, power slot rotors, ebc yellow stuff pads
    leaf springs are either a)dirty b)rusting slightly or c)both a and b
     
  3. Mar 14, 2010 at 10:51 AM
    #3
    bwood_usmc

    bwood_usmc Wiskey Tango Foxtrot....

    Joined:
    Sep 19, 2008
    Member:
    #9341
    Messages:
    552
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Clayton Ga / Clemson SC
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD Off Road package
    3" Trux Lift, 285-75-R16 BFG All Terrains, K&N Cold Air Intake

    The OP said it was his front end creeking so unless he did SAS.... i doubt its his leafs:D I would start off pressure washing the front end real well and see if that helps
     
  4. Mar 14, 2010 at 10:57 AM
    #4
    PnoyBOS5

    PnoyBOS5 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Member:
    #29087
    Messages:
    709
    Gender:
    Male
    First Name:
    kevin
    CA
    Vehicle:
    2013 PRERUNNER
    Maxtrac 4'' Spindes -Bilsteins 5100 @ 1.75" - All Pro Expo Leaf Pack - Extended Rear Shocks - PC 5001 wheels - 285/70/17 Goodyear Duratracs - Debadged -Red emblem - AFE Pro Dry-S Filter
    thanks guys, and yes it prolly dirty when ever i see puddles i go in them entertain my little one !

    i will pressure wash it !
     
  5. Mar 14, 2010 at 1:27 PM
    #5
    PnoyBOS5

    PnoyBOS5 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Member:
    #29087
    Messages:
    709
    Gender:
    Male
    First Name:
    kevin
    CA
    Vehicle:
    2013 PRERUNNER
    Maxtrac 4'' Spindes -Bilsteins 5100 @ 1.75" - All Pro Expo Leaf Pack - Extended Rear Shocks - PC 5001 wheels - 285/70/17 Goodyear Duratracs - Debadged -Red emblem - AFE Pro Dry-S Filter
    i went down under and it is still making creeking sound, i pressure washed it and all... any other thoughts?

    also to be more specific it is on the passenger side
     
  6. Mar 14, 2010 at 1:35 PM
    #6
    bwood_usmc

    bwood_usmc Wiskey Tango Foxtrot....

    Joined:
    Sep 19, 2008
    Member:
    #9341
    Messages:
    552
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Clayton Ga / Clemson SC
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD Off Road package
    3" Trux Lift, 285-75-R16 BFG All Terrains, K&N Cold Air Intake
    I dont know if your model tacoma has any kind of greese points up front.... maybe someone can chime in on that... You could take a can of WD 40 and spray it on any metal to metal contacts.... That might help
     
  7. Mar 14, 2010 at 3:13 PM
    #7
    PnoyBOS5

    PnoyBOS5 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Member:
    #29087
    Messages:
    709
    Gender:
    Male
    First Name:
    kevin
    CA
    Vehicle:
    2013 PRERUNNER
    Maxtrac 4'' Spindes -Bilsteins 5100 @ 1.75" - All Pro Expo Leaf Pack - Extended Rear Shocks - PC 5001 wheels - 285/70/17 Goodyear Duratracs - Debadged -Red emblem - AFE Pro Dry-S Filter
    thanks, its a 97 taco lx,
     
  8. Mar 14, 2010 at 3:34 PM
    #8
    jvandelft

    jvandelft Member

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Member:
    #32946
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
    Victoria, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    Tacoma TRD
    K&N CAI, TBS, Custom Cat-back Exhaust(Comes out before Rear Tire), 3" Lift (TC UCA), 33" Hancooks, Grey wire mod, Rear Diff breather relocation.
    if you have aftermarket control arms, it probably has a uniball which is different than the stock and you might have to get that replaced as the teflon wears down eventually and its just metal on metal.
     
  9. Mar 14, 2010 at 5:02 PM
    #9
    takern

    takern Well-Known Member

    Joined:
    Aug 9, 2009
    Member:
    #20905
    Messages:
    1,368
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tanner
    Virginia
    Vehicle:
    03 TRD Offroad stepside
    Deckplate mod, sliders, uniden cb, toolbox, dakar leaf pack, in search of coilovers, 255/85 16 bfg m/t waiting to go on
    possibly just squeaky springs. its gettin up there in age. i really wouldnt worry about it unless there are vibrations or something
     
  10. Mar 14, 2010 at 5:05 PM
    #10
    takern

    takern Well-Known Member

    Joined:
    Aug 9, 2009
    Member:
    #20905
    Messages:
    1,368
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tanner
    Virginia
    Vehicle:
    03 TRD Offroad stepside
    Deckplate mod, sliders, uniden cb, toolbox, dakar leaf pack, in search of coilovers, 255/85 16 bfg m/t waiting to go on
    another though that idk if it is even possible to happen though

    if the bushing in your shock is worn out it could be slipping up and down a little bit.... just another random thought though. im still going with squeaky springs though
     
  11. Mar 14, 2010 at 6:29 PM
    #11
    ricktaco

    ricktaco Active Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Member:
    #27726
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    Oregon
    Vehicle:
    96 Tacoma 4x4
    I've got a 96 and mine creeks like hell. Mines problem is a bad lower shock bushing. Driver side. Take some silicone spray and try spraying your bottom bushing and see if it stops. How I know it's bad is (outside the creeking) is if I turn my wheel to one side, the shock turns in the mount at the bottom. The other shock doesn't do that.
     
  12. Mar 14, 2010 at 10:48 PM
    #12
    PnoyBOS5

    PnoyBOS5 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Member:
    #29087
    Messages:
    709
    Gender:
    Male
    First Name:
    kevin
    CA
    Vehicle:
    2013 PRERUNNER
    Maxtrac 4'' Spindes -Bilsteins 5100 @ 1.75" - All Pro Expo Leaf Pack - Extended Rear Shocks - PC 5001 wheels - 285/70/17 Goodyear Duratracs - Debadged -Red emblem - AFE Pro Dry-S Filter
    much appriciated to all of you, its stock as well.

    will spray some wd40 n silicon
     
  13. Mar 14, 2010 at 10:52 PM
    #13
    dylandercole

    dylandercole Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Member:
    #20547
    Messages:
    1,372
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dylan
    Santa Cruz Mountains, CA
    Vehicle:
    03 SR5 TRD 4x4 5-speed
    sway-a-way 2.0 coilovers, 1.5'' AAL, 1'' toytec shackle lift, Go-Rhino 3000 Grille Guard, Kicker KS6502 speakers, JVC KD-S24 Head unit, billstein 5125 rear shocks, Deck Plate mod, K&N air filter, Wheelers offroad front and rear braided brake lines, diff breather mod, power slot rotors, ebc yellow stuff pads
    sorry about that, I didnt read it good enough. But by random chance I have the same thing! but got coilovers 8 months ago so I didnt think it was the springs. Mine started doing that after I put on new brake lines.... Its gone away though. for whatever reason it got better when I retorqued my lug nuts. try that
     
  14. Mar 15, 2010 at 11:41 AM
    #14
    PnoyBOS5

    PnoyBOS5 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Member:
    #29087
    Messages:
    709
    Gender:
    Male
    First Name:
    kevin
    CA
    Vehicle:
    2013 PRERUNNER
    Maxtrac 4'' Spindes -Bilsteins 5100 @ 1.75" - All Pro Expo Leaf Pack - Extended Rear Shocks - PC 5001 wheels - 285/70/17 Goodyear Duratracs - Debadged -Red emblem - AFE Pro Dry-S Filter
    i just got new tires installed, and it was tourqued to 76 lb . that is the proper amount right?!
     
  15. Mar 15, 2010 at 12:24 PM
    #15
    dylandercole

    dylandercole Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Member:
    #20547
    Messages:
    1,372
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dylan
    Santa Cruz Mountains, CA
    Vehicle:
    03 SR5 TRD 4x4 5-speed
    sway-a-way 2.0 coilovers, 1.5'' AAL, 1'' toytec shackle lift, Go-Rhino 3000 Grille Guard, Kicker KS6502 speakers, JVC KD-S24 Head unit, billstein 5125 rear shocks, Deck Plate mod, K&N air filter, Wheelers offroad front and rear braided brake lines, diff breather mod, power slot rotors, ebc yellow stuff pads
    I dont know what the proper torque is. I got new wheels and tires about 2 months ago. I know that mine started when I did my brake lines (took my wheels/tires off and put back on), it was really bad so I was out inspecting it and saw I had lost a lugnut. SO I went to my tire place and they gave me a new lugnut and retorqued everything. So it was definantly better after that but slowly came back. Then last weekend I adjusted my coilovers and had to take my wheels and tires off again and now the noise is gone. So i havnt diagnosed it but heres my data.
     
  16. Mar 15, 2010 at 4:46 PM
    #16
    trucklover63

    trucklover63 Active Member

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Member:
    #29947
    Messages:
    37
    Gender:
    Male
    illinois
    Vehicle:
    04 PreRunner sr5
    if you have a sway bar,loosen the bushing clamps and spray some silicone on the rubber bushings and retighten. if that helps,you may need new sway bar bushings.
     
  17. Mar 17, 2010 at 9:03 PM
    #17
    PnoyBOS5

    PnoyBOS5 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Member:
    #29087
    Messages:
    709
    Gender:
    Male
    First Name:
    kevin
    CA
    Vehicle:
    2013 PRERUNNER
    Maxtrac 4'' Spindes -Bilsteins 5100 @ 1.75" - All Pro Expo Leaf Pack - Extended Rear Shocks - PC 5001 wheels - 285/70/17 Goodyear Duratracs - Debadged -Red emblem - AFE Pro Dry-S Filter
    Ok, So can someone pin point the source of the creeking sound? ive been told its the struts? if it is i am just going to replace it anyone got a good OEM part site ? thanks
     
  18. Mar 22, 2010 at 2:39 PM
    #18
    scrapedface

    scrapedface Well-Known Member

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Member:
    #11268
    Messages:
    131
    Gender:
    Male
    vacaville, ca
    Vehicle:
    2008 2.7 liter 4wd tacoma
    ipod charger and aux cable, scanguage 2, wet okole seat covers, 35% tint, toytec ultimate set at 2.5"
    Sway bar could have shifted and be rubbing on ur coils. Might need to recenter with heavier duty clamps
     
  19. Mar 22, 2010 at 2:49 PM
    #19
    PnoyBOS5

    PnoyBOS5 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Member:
    #29087
    Messages:
    709
    Gender:
    Male
    First Name:
    kevin
    CA
    Vehicle:
    2013 PRERUNNER
    Maxtrac 4'' Spindes -Bilsteins 5100 @ 1.75" - All Pro Expo Leaf Pack - Extended Rear Shocks - PC 5001 wheels - 285/70/17 Goodyear Duratracs - Debadged -Red emblem - AFE Pro Dry-S Filter
    ty for responses, i just got it fixed like 10 minutes ago!, the ball joints were dry and they needed more grease added, done deal!
     
  20. Mar 22, 2010 at 5:34 PM
    #20
    SRQ TACO

    SRQ TACO "You've Got Red on You"

    Joined:
    May 6, 2009
    Member:
    #16879
    Messages:
    1,443
    Gender:
    Male
    First Name:
    Damon
    Sarasota, Florida
    Vehicle:
    00 RegularCab 5lug
    16'' 5zigen Streetfighters w/ 245/55R16 General Altimax HP's, K&N Filter w/ deckplate mod, Dynomax Super Turbo Muffler with turndown before the axle, 01-04 Tail lights tinted, Dual BMW M3 horns, JVC Headunit, JVC 6.5'' door Speakers, Pioneer Shallow Mount 1000W 12'' Sub, 1000W Amp, Monroe Gasmatics front and rear, 1.5'' Daystar Coil Spacer, JDM Smoked Headlights/Corners,2001 Bench Seat, Led swapped gauge cluster and AC controls, Ignition Light mod with blue led, OEM All weather Floor Mats, LED Dome Light, 6000K DDM Tuning HID's, Street Scene Grille and Valance inserts, Clear bumper lights with the fog light mod and JDM Yellow led's, Window Tint: 25% sides and 5% back, TRD Blue Oil Cap.
    Check your upper ball joints they may be worn. Mine are worn out and they creek when I take corners slow.
     
To Top