1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Diagnose this! (check engine light on, misfire)

Discussion in 'Technical Chat' started by Singlecab, May 23, 2012.

  1. May 23, 2012 at 6:59 PM
    #1
    Singlecab

    Singlecab [OP] Member

    Joined:
    Nov 12, 2011
    Member:
    #66921
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Ye olde check engine light is on. Truck is a 99 2.7L w/ 4x4. Codes are P0300 Random/Multiple Cylinder Misfire Detected and P0302 Cylinder 2 Misfire Detected. I initially thought it would be an oxygen sensor because the exhaust stinks like there are emission problems.

    Here's what I've done so far: a check of spark plug 2, and it was loose, so I thought that was it, but it wasn't. So then switched spark plugs between cylinders, and it didn't fix it. So then, switched wires between cylinders, didn't fix it. So, bought a new coil, and that made it misfire worse, so I'm assuming its not the coil. (got a refund on the part).

    Any other suggestions? Fuel Injection? Any electrical further up the line to look out for? I'm hoping to drive this 600 miles this weekend. It runs ok, but I don't want to damage the engine, etc.

    Any help appreciated.
     
  2. May 23, 2012 at 7:02 PM
    #2
    medic2230

    medic2230 Ditch Doctor

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Member:
    #9942
    Messages:
    26,608
    Gender:
    Male
    First Name:
    Murph
    Bama! Roll Tide
    Vehicle:
    2011 Taco 4x4 DCLB
    20% Tint, OME 3"complete lift with Dakar's, Light Racing UCA's, 285/75/16 Nitto Terra Grapplers, 10 HP TW sticker, Ultraguage, B.A.M.F. Rock Sliders, MedicFab Bed Rack, Relentless front bumper
    What kind of plugs are you running and how long has it been since you changed them?
     
  3. May 23, 2012 at 7:05 PM
    #3
    Singlecab

    Singlecab [OP] Member

    Joined:
    Nov 12, 2011
    Member:
    #66921
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Thanks for the reply. Plugs are 3 years old, have maybe 20K on them. I think they are NGK's, but I forget. I'll check tomorrow in the daylight (it is pouring rain now too!) and let you know. If you got a suggestion on plug type I should use, I'm all ears. I might as well change the plugs to new, as that is so cheap.
     
  4. May 23, 2012 at 7:11 PM
    #4
    medic2230

    medic2230 Ditch Doctor

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Member:
    #9942
    Messages:
    26,608
    Gender:
    Male
    First Name:
    Murph
    Bama! Roll Tide
    Vehicle:
    2011 Taco 4x4 DCLB
    20% Tint, OME 3"complete lift with Dakar's, Light Racing UCA's, 285/75/16 Nitto Terra Grapplers, 10 HP TW sticker, Ultraguage, B.A.M.F. Rock Sliders, MedicFab Bed Rack, Relentless front bumper
    Well my 2000 with the 2.7 did the same thing with the misfire but I had recently put platinum plugs in it from toyota. I knew there was one engine that the platinums would not work in and got reminded right quickly which one it was. :D I usually put Denso's in mine but this last time when I figured it out I just put NGK's in it and it ran fine.

    You haven't washed the engine lately have you? Pull the plug wires and check down in there around the plugs to see if there is water shorting the plugs out. (Yup did that too.) Other than that IDK. I hope you can get it figured out. That's all I got.
     
  5. May 23, 2012 at 7:12 PM
    #5
    Leggo

    Leggo slow is smooth, and smooth is fast.

    Joined:
    Dec 16, 2010
    Member:
    #47805
    Messages:
    2,420
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Newton,Ma.
    Vehicle:
    10 TRD Sport AC 4x4 MGM
    Kenwood HU,Infinity Kappa speakers (x4), Infinity reference tweeters(x2),10" Kicker sub, Box by Subthump, Infinty Five channel amp,DVD anytime bypass, DTRL Mod, Xtang trifecta, Fogs anytime Mod, Bed Mat,Westin running boards, Console vault, Maglite mod, Weathertechs,Autopage remote starter, Power tailgate lock, HID Bi Zenon, Hella Supertones,Rain guards,Rear leaf TSB,Steering shaft TSB, Fisher Homesteader plow, 886 reverse lights mod, Redline Hood struts, Hankook Dynapro ATM LT265/70R17, power sliding rear window, Auto dimming/on anytime Bed lights, Blue Sea fuse panel & 100amp Breaker, de- badged,Rear headrest's removed, imMrYo mirror relocation,Homeroshi grill
    Do you know if the plug is misfiring? have you looked at the spark with the plug out? does it look strong? Fuel delivery in that cylinder and all cylinders might be suspect. check fuel pressure.
     
  6. May 23, 2012 at 7:13 PM
    #6
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,056
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
    Is there a distributor on that year? Cap and rotor?
     
  7. May 23, 2012 at 7:28 PM
    #7
    medic2230

    medic2230 Ditch Doctor

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Member:
    #9942
    Messages:
    26,608
    Gender:
    Male
    First Name:
    Murph
    Bama! Roll Tide
    Vehicle:
    2011 Taco 4x4 DCLB
    20% Tint, OME 3"complete lift with Dakar's, Light Racing UCA's, 285/75/16 Nitto Terra Grapplers, 10 HP TW sticker, Ultraguage, B.A.M.F. Rock Sliders, MedicFab Bed Rack, Relentless front bumper
    I believe the 99's had coil packs like the 2000
     
  8. May 24, 2012 at 4:40 AM
    #8
    Ga tacoguy

    Ga tacoguy Well-Known Member

    Joined:
    Mar 2, 2012
    Member:
    #74020
    Messages:
    311
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rudy
    Augusta Ga.
    Vehicle:
    Extended cab Base model 4 cyl
    Tailgate mod, horn mod,storage door mod
    :( I am sorry that you still have this problem. You may want to look at the intake for a vacuum leak. A hose or a gasket could be leaking and giving the code. You may want to look at the throttle body and see if it dirty. If it is dirty, use some intake manifold cleaner to make it run better. You could also have a EGR problem that will make the code trigger. It is a lot to do for this problem, because the P0 code is a general misfire code and not a specific one, so you have to look at many different things. Good Luck.
     
To Top