1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Did I screw something up?

Discussion in 'Wheels & Tires' started by Dexter1028, Apr 7, 2012.

  1. Apr 7, 2012 at 4:02 PM
    #1
    Dexter1028

    Dexter1028 [OP] Member

    Joined:
    Feb 26, 2012
    Member:
    #73669
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kirk
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2011 DC/SB OFFROAD
    2.5" Leveling Kit
    I have a 2011 TRD Offroad with a 2.5" leveling kit. Today I put on a 1.5" AAL from Toytec and 17X9 XD Addicts with 265/70/17 General Grabbers AT2. Wheels have -12 offset. Now I am rubbing the plastic up front. Did I screw something up? From what I have read that size tire shouldn't be causing any rubbing. Anyone have any ideas?
     
  2. Apr 7, 2012 at 4:03 PM
    #2
    medic2230

    medic2230 Ditch Doctor

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Member:
    #9942
    Messages:
    10,817
    Gender:
    Male
    First Name:
    Murph
    Columbus, Ga
    Vehicle:
    2011 Taco 4x4 DCLB
    20% Tint, OME 3"complete lift with Dakar's, Light Racing UCA's, 285/75/16 Nitto Terra Grapplers, 10 HP TW sticker, Ultraguage, B.A.M.F. Rock Sliders, MedicFab Bed Rack, Relentless front bumper
    Had an alignment lately?
     
  3. Apr 7, 2012 at 4:09 PM
    #3
    Dexter1028

    Dexter1028 [OP] Member

    Joined:
    Feb 26, 2012
    Member:
    #73669
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kirk
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2011 DC/SB OFFROAD
    2.5" Leveling Kit
    I had an alignment when I got the leveling kit installed. That was about 1000 miles ago.
     
  4. Apr 7, 2012 at 4:55 PM
    #4
    Large

    Large Red

    Joined:
    Sep 10, 2011
    Member:
    #63268
    Messages:
    15,740
    Gender:
    Male
    Convert the -12 offset to inches, if it's around 4.5" it shouldn't rub but I think that's your problem although I'm not very savvy with the wheel info.
     
  5. Apr 7, 2012 at 5:04 PM
    #5
    Dexter1028

    Dexter1028 [OP] Member

    Joined:
    Feb 26, 2012
    Member:
    #73669
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kirk
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2011 DC/SB OFFROAD
    2.5" Leveling Kit
    It's 4.52" back spacing. I checked all these threads and thought what I was getting would be good. I'm just wondering if putting on the AAL screwed something up.
     
  6. Apr 7, 2012 at 5:17 PM
    #6
    TMW

    TMW Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2011
    Member:
    #55300
    Messages:
    307
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Bakersfield, CA
    Vehicle:
    04 Tacoma 4x4 SR5
    Light bar and bumper guard, 3/16 steel skid plates for engine, tranny and transfer box, OME 881 springs with 5100 shocks at mid clip. AAL in rear. Positraction rear diff.
    Adding a leaf in the rear will not cause you to rub in the front. When you say you are rubbing plastic in the front do you mean the inside plastic, when the wheels are turned . If so you need a spacer.
     
  7. Apr 7, 2012 at 5:26 PM
    #7
    09 Redneck

    09 Redneck Reaper

    Joined:
    Jan 17, 2009
    Member:
    #12668
    Messages:
    271
    Gender:
    Male
    Ga
    Vehicle:
    2015 SR5 Prerunner
    5100s front, OME 885s, Wheelers 3 leaf AAL, Icon 2.0 rears, Dropstars 17x9, -12 offset, Toyo 265-70-17 AT2s
    I have the same rims and same tire size and rubbed on the mud flaps. Took them off, I have 5100s with Eibach coils set at 0. Also have T/C upper control arms.
     
  8. Apr 7, 2012 at 5:27 PM
    #8
    Dexter1028

    Dexter1028 [OP] Member

    Joined:
    Feb 26, 2012
    Member:
    #73669
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kirk
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2011 DC/SB OFFROAD
    2.5" Leveling Kit
    Yeah when I am at full lock it rubs. What kind of spacer. Wheel or lift? I thought staying with a smaller tire I wouldn't run into any rubbing.
     
  9. Apr 7, 2012 at 5:43 PM
    #9
    KPT

    KPT sees what you did there.

    Joined:
    Sep 3, 2009
    Member:
    #22227
    Messages:
    32,399
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    09 Prerunner
    Katskin leather interior, Satoshi grille, Bilstein 5100's @ 1.75, rear leaf TSB, magnaflow exhaust, 18x9 BBS RW's, 275/65/18 Nitto TG's, black headlights, black taillights, Hella Supertones, weathertechs, EFX tri-fold tonneau, n-Fab steps
    Where exactly is it rubbing, can you post a picture?
     
  10. Apr 7, 2012 at 6:01 PM
    #10
    Dexter1028

    Dexter1028 [OP] Member

    Joined:
    Feb 26, 2012
    Member:
    #73669
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kirk
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2011 DC/SB OFFROAD
    2.5" Leveling Kit
    I was hoping you would stop in here KPT. It's rubbing lower center of front and just the top of flap. I will try and post a picture tomorrow.
     
  11. Apr 7, 2012 at 6:07 PM
    #11
    KPT

    KPT sees what you did there.

    Joined:
    Sep 3, 2009
    Member:
    #22227
    Messages:
    32,399
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    09 Prerunner
    Katskin leather interior, Satoshi grille, Bilstein 5100's @ 1.75, rear leaf TSB, magnaflow exhaust, 18x9 BBS RW's, 275/65/18 Nitto TG's, black headlights, black taillights, Hella Supertones, weathertechs, EFX tri-fold tonneau, n-Fab steps
    Sorry I was out of town for the last 4 days. The flap part isn't all that surprising since your 265s are going to be stretched wider by the 9" wheel.
     
  12. Apr 8, 2012 at 3:00 PM
    #12
    Dexter1028

    Dexter1028 [OP] Member

    Joined:
    Feb 26, 2012
    Member:
    #73669
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kirk
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2011 DC/SB OFFROAD
    2.5" Leveling Kit
    I trimmed the front plastic out of the way. Now I need to trim the top of the mud flap a bit. But now I have a shake in the wheel.
     
  13. Apr 8, 2012 at 3:07 PM
    #13
    OffroadToy

    OffroadToy The dog did it...I swear!

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Member:
    #22680
    Messages:
    5,061
    Gender:
    Male
    High Desert... land of junipers, sage brush, and l
    Vehicle:
    07 TRD OFFROAD 4x4 VSC/TRAC/DAC/HAC
    snugtop supersport canopy, black westin bullbar/tube steps, piaa offroad lights, weathertech floor mats, oem bed mat, trd seat covers, avs inchannel vent visors, 2" suspension lift, front diff drop, rear differential breather extension, oil filter drain hose, a/c drain hose extention & reroute, front window tint, cat theft protection plate, tailgate clamp mod, xpel headlight/foglight protecters, oem block heater, bfg 265/75R/16 a/t k/o's, cabin air rodent protection screen, rcbs illuminated 4X4 switch mod
    steering wheel? Might need to get the tires balanced.
     
  14. Apr 8, 2012 at 3:15 PM
    #14
    Dexter1028

    Dexter1028 [OP] Member

    Joined:
    Feb 26, 2012
    Member:
    #73669
    Messages:
    21
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kirk
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2011 DC/SB OFFROAD
    2.5" Leveling Kit
    Yeah that's what I thought. I got a package from tire rack so they were already mounted and balanced. I'm going to call them and see if they want me to take them into one of their installers.
     
To Top