1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Do longbed db have less vibs?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by old and lifted, Feb 8, 2010.

  1. Feb 8, 2010 at 5:18 PM
    #1
    old and lifted

    old and lifted [OP] Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Member:
    #19322
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    black dc
    Was interested in hearing if longbed double cabs have less vibrations issiues because of the longer wheelbase and less driveline angles when lifted.I have driven many new trucks all models and have noticed less vibs and take off shudder with longbeds.
     
  2. Feb 8, 2010 at 5:44 PM
    #2
    mgrande

    mgrande iKill

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Member:
    #15830
    Messages:
    5,357
    Gender:
    Male
    Orlando
    Vehicle:
    2011 TRD off road
    Kings, AP 3" leaf pack, timbrens front and rear, TC UCA's, pro comp 7189's, baja ATZ's, CBI sliders and rear, relentless front, dynomax catback
    Good question. I was thinking about this the other night when ordering my lift. I wasnt sure if I should go with 3 or 2.5 degree shims because of the longer drivline, which would make the angles different. Would the fact that the height being changed over a longer distance make it less likely to get vibes or more?
     
  3. Feb 8, 2010 at 5:47 PM
    #3
    ktmrider

    ktmrider Senior Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Member:
    #19933
    Messages:
    4,969
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 DCLB 4x4 Sport S/C
    Junk
    good point, i ordered my lift without shims so ill tell you in a week if i have vibes
     
  4. Feb 9, 2010 at 9:26 AM
    #4
    Fmsvandal

    Fmsvandal Well-Known Member

    Joined:
    Jun 9, 2009
    Member:
    #18242
    Messages:
    298
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Ormond Beach, FL
    Vehicle:
    09 DC/LB TRD Sport
    Toytec Ultimate 3" Lift, Light Racing UCA's, N-Fab Steps, Black Headlight Mod, Satoshi Thin Lip Grille, Painted Hood Scoop, Debadged, Bakflip G2 Cover, Pop/Lock, Alpine HU, Kicker Door Speakers, RE Audio Subs, Arc Audio Amps
    shims......? I have the OME 3" on my DC Longbed and it seems to have a slit rub/vib feel when turning.
     
  5. Feb 9, 2010 at 9:30 AM
    #5
    DTacoms

    DTacoms Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2007
    Member:
    #1844
    Messages:
    657
    Gender:
    Male
    Frisco, Texas
    Vehicle:
    05 4x4 DC LB BSP
    I am not experiencing any vibes at all. I have TSB+1.5" AAL and no shims.
     
  6. Feb 9, 2010 at 10:26 AM
    #6
    A7XT

    A7XT Reppin UWYO

    Joined:
    May 1, 2009
    Member:
    #16656
    Messages:
    343
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kyle
    WYOMING
    Vehicle:
    '09 TRD Sport V6 Silver
    BRUTEFORCE FAB HYBRID BUMPER!, 1.5 AAL, 5100 at 2.5" in front, foglight and DRL mod, fully de-badged, diff-breather mod, aux backup lights, rear view switch on mod, full husky floor liners, yellow wire mod, black action packer toolbox, Rockford P3SD412 sub on a hifonics Zues, Pioneer 4200DVD, hitch recovery shackle, Toyota Ski racks over bed, 55W Bixenon 6000K, Rigid 4" LED bars on bumper, Black Ultra Thunder 17" rims
    All i have is the rear TSB and 5100's at 1.75 in front and 0 vibes so far. I was thinking the same thing when I was getting my lift
     
  7. Feb 9, 2010 at 9:22 PM
    #7
    mgrande

    mgrande iKill

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Member:
    #15830
    Messages:
    5,357
    Gender:
    Male
    Orlando
    Vehicle:
    2011 TRD off road
    Kings, AP 3" leaf pack, timbrens front and rear, TC UCA's, pro comp 7189's, baja ATZ's, CBI sliders and rear, relentless front, dynomax catback
    what set up for the rear did you get? I ordered the OME springs, so we'll see what happens with the 2.75" or so of lift I get.
     
  8. Feb 9, 2010 at 9:25 PM
    #8
    ktmrider

    ktmrider Senior Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Member:
    #19933
    Messages:
    4,969
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 DCLB 4x4 Sport S/C
    Junk
    i just got the toytec aal, i cant afford the pack right now, supercharger purchase really drains funds pretty good. yea i didnt get the top plate spacer cause i wasnt getting UCAs so i think ill be good on my alighnment.
     
  9. Feb 9, 2010 at 9:44 PM
    #9
    DIVERMAN

    DIVERMAN Well-Known Member

    Joined:
    Jan 23, 2010
    Member:
    #29888
    Messages:
    460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Cullen
    Louisiana
    Vehicle:
    2012 Pyrite Mica 4x4 TRD O/R SWB
    Tailgate theft prevention, Locking rear window, Blind spot mirrors, Fogs on anytime, Rear diff breather relocated, Bed storage locks, LEDs in/out, Relocated trailer plug(custom!), OEM bed mat, OEM running boards, OEM bed divider, Bed lights, Rev lights, Raptor lights, WeatherTech floor mats and window vents, Extra D-rings, ImMrYo Bracket, UWS low pro black toolbox, Carhartt seat covers,
    subscribed
     
  10. Feb 9, 2010 at 10:01 PM
    #10
    mgrande

    mgrande iKill

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Member:
    #15830
    Messages:
    5,357
    Gender:
    Male
    Orlando
    Vehicle:
    2011 TRD off road
    Kings, AP 3" leaf pack, timbrens front and rear, TC UCA's, pro comp 7189's, baja ATZ's, CBI sliders and rear, relentless front, dynomax catback
    I'm not putting top plate spacers on right away, chris says the new 885's will give a full 3" up front, I'm not sure on whether or not I want to remove one of the leafs or put them all in.
     
  11. Feb 9, 2010 at 10:06 PM
    #11
    ktmrider

    ktmrider Senior Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Member:
    #19933
    Messages:
    4,969
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 DCLB 4x4 Sport S/C
    Junk
    trial and error.. haha i think you are going to have a pretty good rake still if you do the full 2.75 in the rear
     
  12. Feb 9, 2010 at 10:08 PM
    #12
    SLOH

    SLOH Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7980
    Messages:
    299
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Los Angeles
    Vehicle:
    07 SR5, dc long bed speedway blue
    2.5 Icon c/o's and 3" AllPro rear suspension kit, 17" XD Series Addict w/ 285/70/R17 BFG KM2's, K&N 63 Series CAI, 12'' Rockford Fosgate sub and 500w amp, limo tint all around, cat back banks exhaust with no muffler or tip, shorty antenna, Kenwood DNX5120, blue dash light mod, "taco" 3rd brake light mod, blue dome-light mod, cb radio and 4' firestik antenna, blacked out hoodscoop(thanks randy), Total Chaos UCA's
    i have 2.5 icons upfront and 3" all pro rear suspension kit and i've had zero vibes, the only issues i had was going form A/T's to MT's and got rubbing issues that i had to fix. Prior to this i had the OME 3" lift and also had zero vibe issues. My front is set up to 2.75" and my back is 3". All the pictures that have my black XD series rims have this set up if you want to take a look, the rake isn't really noticeable at all. I have 4x4 so i can't crank up my front to 3"
     
  13. Feb 9, 2010 at 10:10 PM
    #13
    Jedi7Taco

    Jedi7Taco Well-Known Member

    Joined:
    Oct 22, 2008
    Member:
    #10161
    Messages:
    122
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Ventura CA
    Vehicle:
    07 4x4 DC LB sport Indigo Ink
    Stuff...
    I have had my lift on for almost 5,000 miles, (Icon set at 2.75", TC UCA's, toytec AAL, 5100's) I don't have any vibes at all. I just started getting a very low growl or slight clunk when backing up, but no vibes. It goes away when I start going forward, seems like it's coming from the passenger wheel well, (wheels are teflon chambers and BFG AT 285/75/16) I will look into it when I have the time.

    Hope that helps
     
  14. Feb 9, 2010 at 10:19 PM
    #14
    mgrande

    mgrande iKill

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Member:
    #15830
    Messages:
    5,357
    Gender:
    Male
    Orlando
    Vehicle:
    2011 TRD off road
    Kings, AP 3" leaf pack, timbrens front and rear, TC UCA's, pro comp 7189's, baja ATZ's, CBI sliders and rear, relentless front, dynomax catback
    would you say it was less or more than stock rake?
     
  15. Feb 9, 2010 at 10:36 PM
    #15
    SLOH

    SLOH Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7980
    Messages:
    299
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Los Angeles
    Vehicle:
    07 SR5, dc long bed speedway blue
    2.5 Icon c/o's and 3" AllPro rear suspension kit, 17" XD Series Addict w/ 285/70/R17 BFG KM2's, K&N 63 Series CAI, 12'' Rockford Fosgate sub and 500w amp, limo tint all around, cat back banks exhaust with no muffler or tip, shorty antenna, Kenwood DNX5120, blue dash light mod, "taco" 3rd brake light mod, blue dome-light mod, cb radio and 4' firestik antenna, blacked out hoodscoop(thanks randy), Total Chaos UCA's
    i'd say less, it looks level to me, you can't tell the front is off .25 of an inch, its not enough of a difference, i thought there'd be some rake getting the AP 3" set up in back and was hesitant to even get it for this reason, i was surprised when i didn't see any noticeable rake after the install though
     
  16. Feb 9, 2010 at 10:41 PM
    #16
    mgrande

    mgrande iKill

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Member:
    #15830
    Messages:
    5,357
    Gender:
    Male
    Orlando
    Vehicle:
    2011 TRD off road
    Kings, AP 3" leaf pack, timbrens front and rear, TC UCA's, pro comp 7189's, baja ATZ's, CBI sliders and rear, relentless front, dynomax catback
    good to hear:)
     
  17. Feb 9, 2010 at 11:02 PM
    #17
    mountainwolfpup

    mountainwolfpup Ford Guy (Formerly known as a Toyota Guy)

    Joined:
    Jan 1, 2009
    Member:
    #12116
    Messages:
    980
    Gender:
    Male
    Vancouver, WA
    Vehicle:
    2015 Ford F150 Lariat FX4 3.5l Eco
    First month of ownership... This month I'm removing front air dam, and also Rhino lining the bed.
    I'v e got an effective 2.5+ inch OME lift on my 07 Access cab and put in then took off the 1/2in shim kit for the driveline. Have no issues with shaking, shimmy, noise or vibrations at all. It's perfect, better then the stock setup in every way.

    Your best bet is to attempt to troubleshoot vibrations after you have them, so you know what you're trying to fix.

    1) Extend the brake lines. I did this and although not necessary I recommend it. Steel lines will improve braking response/feel.

    2) Rear Axle Shims to stop any potential vibration. Put them in and everything was fine, took them out and same thing. Left them out.

    3) DriveShaft carrier drop in conjunction with the Shims. Yes, I put in a front diff drop 1/2in shim. I think it'll help take some strain off the front axle angles and maybe save my IFS some wear and tear?
     
To Top