1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Driveshaft noise

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by mar_ga_rita, Oct 10, 2011.

  1. Oct 10, 2011 at 11:57 AM
    #1
    mar_ga_rita

    mar_ga_rita [OP] Head of the MASTERS CIRCLE

    Joined:
    Jan 29, 2009
    Member:
    #13069
    Messages:
    363
    Gender:
    Male
    New Orleans
    Vehicle:
    2003 Tacoma SR5 PreRunner TRD
    BUG SHIELD BULL BAR OFF-ROAD LIGHTS 4-RUNNER FOG LIGHT SWITCH K&N EYE OF THE TIGER ON THE BACK GLASS TONNEAU COVER
    Alright.....been a little bit since I have been on here.....my truck is making a chirping sound when I give it gas until about 25-30, then when it gets back below 30. I checked all the suspension, brakes, and greased the u-joints.......I put her up on jackstands and dropped it into gear with and without the tires and drums off and hear the sound.......sounds like the rear driveshaft.....anyone else had this issue....if so what did you do to fix.....
     
  2. Oct 10, 2011 at 12:07 PM
    #2
    goomba

    goomba It is a Fluid Situation

    Joined:
    Sep 3, 2010
    Member:
    #42666
    Messages:
    1,216
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    San Antonio Fl
    Vehicle:
    96 White Ex. Cab Tacoma TRD 4X4
    3" lift Up front(Donahoe Racing ext. travel coil overs, Camburg UCA's), 1.5-2" lift in the back(aal and some billy 10" stroke short bodies), Bushwhacker Cut-Out fender flairs, 16"x10" Procomp Street locks, and 305/70 Procomp X-Terrains.
    Have you tried to grease the u-joints? It fixed mine.
     
  3. Oct 10, 2011 at 12:54 PM
    #3
    mar_ga_rita

    mar_ga_rita [OP] Head of the MASTERS CIRCLE

    Joined:
    Jan 29, 2009
    Member:
    #13069
    Messages:
    363
    Gender:
    Male
    New Orleans
    Vehicle:
    2003 Tacoma SR5 PreRunner TRD
    BUG SHIELD BULL BAR OFF-ROAD LIGHTS 4-RUNNER FOG LIGHT SWITCH K&N EYE OF THE TIGER ON THE BACK GLASS TONNEAU COVER
    yea I did that, all 30 of them.....seemed like every time I thought I was done, I found another one.....
     
  4. Oct 10, 2011 at 1:01 PM
    #4
    jjsask

    jjsask Well-Known Member

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Member:
    #43975
    Messages:
    46
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Regina, Saskatchewan, Canada
    Vehicle:
    2002 XtraCab 4x4 TRD
    I had the same thing on my truck and it drove me nuts for a week. I greased and checked all the U joints and I was sure they were OK but a good mechanic I took it to found that the rear U joint was bad. Made for a cheap fix, especially since I was worried it may have been the double cardan joint.
     
  5. Oct 10, 2011 at 1:37 PM
    #5
    mar_ga_rita

    mar_ga_rita [OP] Head of the MASTERS CIRCLE

    Joined:
    Jan 29, 2009
    Member:
    #13069
    Messages:
    363
    Gender:
    Male
    New Orleans
    Vehicle:
    2003 Tacoma SR5 PreRunner TRD
    BUG SHIELD BULL BAR OFF-ROAD LIGHTS 4-RUNNER FOG LIGHT SWITCH K&N EYE OF THE TIGER ON THE BACK GLASS TONNEAU COVER
    yea.....I checked all the joints......even changed the one on the shaft to rear end hoping it was that.......hoping its nothing bad......
     
  6. Oct 10, 2011 at 2:27 PM
    #6
    TacoMX

    TacoMX TW's Official anti body-lift pundit

    Joined:
    Aug 24, 2011
    Member:
    #62240
    Messages:
    4,834
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Deltona, Florida
    could be the carrier bearing. Check it by looking at how low the drive shaft is hanging in the bearing. If the bearing looks to be sagging in the rubber its suspended in, its worn out.

    You said that you greased the U-joints, did you also grease the slip-yoke?
     
  7. Oct 10, 2011 at 5:21 PM
    #7
    mar_ga_rita

    mar_ga_rita [OP] Head of the MASTERS CIRCLE

    Joined:
    Jan 29, 2009
    Member:
    #13069
    Messages:
    363
    Gender:
    Male
    New Orleans
    Vehicle:
    2003 Tacoma SR5 PreRunner TRD
    BUG SHIELD BULL BAR OFF-ROAD LIGHTS 4-RUNNER FOG LIGHT SWITCH K&N EYE OF THE TIGER ON THE BACK GLASS TONNEAU COVER
    yea......I even re-greased everything........I was told by Toyota that at the slip joint on the rear end side of the carrier bearing could be the cause......if so it may end up meaning I have to pony up the 300 for a new shaft.....I found the center carrier for 50 online....so if I have to replace the shaft everything is getting changed.....joints, fittings and bearing....just wondering if anyone else had better luck as far as testing goes...
     
To Top