1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

engine check light how can i reset that

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by asiantacoma, Sep 26, 2011.

  1. Sep 26, 2011 at 3:44 PM
    #1
    asiantacoma

    asiantacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Member:
    #62364
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    asiantacoma
    boston
    Vehicle:
    08 gray double cab
    1.25spacer
    i have a 2008 toyota tacoma and just changed my cluster light on my odometer and after installing it i have the check engine light stays on??? anyone have a answer please!! need help
     
  2. Sep 26, 2011 at 3:49 PM
    #2
    krimson

    krimson Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,412
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    Press and hold the trip button when the ignition is on, while you hold it turn the ignition off then turn it back on. After that it should beep a couple times, then it will reset. I know this works for the maintenance light is on so it should be the same for the check engine light. If this doesn't work, then owners manual will tell you how :cool:
     
  3. Sep 26, 2011 at 3:53 PM
    #3
    DeeKay21

    DeeKay21 Lieutenant Dan.

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10651
    Messages:
    14,188
    Gender:
    Male
    Nevada/Utah
    Vehicle:
    06' TRD Sport 4x4
    X2. I believe this should work. It should come on when its telling you its getting close to get an oil change.
     
  4. Sep 26, 2011 at 3:53 PM
    #4
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    The only way to reset the CEL is with an OBDII reader or pulling the neg battery cable for a few seconds.
     
  5. Sep 26, 2011 at 4:15 PM
    #5
    asiantacoma

    asiantacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Member:
    #62364
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    asiantacoma
    boston
    Vehicle:
    08 gray double cab
    1.25spacer
    that didn't work
    ... its the malfunction indicator lamp???
     
  6. Sep 26, 2011 at 4:20 PM
    #6
    asiantacoma

    asiantacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Member:
    #62364
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    asiantacoma
    boston
    Vehicle:
    08 gray double cab
    1.25spacer
    that says check and have a engine symbol at the top
     
  7. Sep 26, 2011 at 4:20 PM
    #7
    asiantacoma

    asiantacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Member:
    #62364
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    asiantacoma
    boston
    Vehicle:
    08 gray double cab
    1.25spacer
    please help!!! this is killing me!!
     
  8. Sep 26, 2011 at 4:21 PM
    #8
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Yes. It goes by the name Check Engine Light (CEL) or Malfunction Indicator Light (MIL). Are you sure you hooked everything back up?
     
  9. Sep 26, 2011 at 4:22 PM
    #9
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    [​IMG]

    Looks like this correct?
     
  10. Sep 26, 2011 at 4:25 PM
    #10
    asiantacoma

    asiantacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Member:
    #62364
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    asiantacoma
    boston
    Vehicle:
    08 gray double cab
    1.25spacer
    yup it looks like that ... and yes i hooked everything back up
     
  11. Sep 26, 2011 at 4:27 PM
    #11
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    If it doesn't go away after disconnecting the neg battery cable, you'll have to have it read (scanned with an obdII scanner). You should be able to hita local parts store like advanced or O'rielly's. They will normally do it for free. Make sure you write the code down and post it up.
     
    beachingtaco likes this.
  12. Sep 26, 2011 at 4:29 PM
    #12
    asiantacoma

    asiantacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Member:
    #62364
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    asiantacoma
    boston
    Vehicle:
    08 gray double cab
    1.25spacer
    cool let me try that brother!!:)
     
  13. Sep 26, 2011 at 4:38 PM
    #13
    asiantacoma

    asiantacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Member:
    #62364
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    First Name:
    asiantacoma
    boston
    Vehicle:
    08 gray double cab
    1.25spacer
    you are the f'n man!!! it works!!!!!!!!!!!!!!thanks big time bro!!!!!!!
     
  14. Sep 26, 2011 at 4:43 PM
    #14
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
  15. Sep 26, 2011 at 4:43 PM
    #15
    2010Tacoma4x4

    2010Tacoma4x4 "Man Ho"

    Joined:
    Jan 19, 2011
    Member:
    #49556
    Messages:
    644
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Jacksonville, Fl
    Vehicle:
    2010 4x4 SR5
    Tinted windows, Bug deflector, Rain guards, Bed mat, Rear leaf TSB, Bilsteins front & rear (front set @ 1.75), 16x8 chrome Helo wheels, Toyo open country AT P265/75/R16 tires. CBI bolt on sliders. BSP color matched M1 Satoshi grill. BHLM. UWS low profile black powder coat crosover truckbox. Pioneer DVD/CD head unit - 4 channel amp - front mids & highs - 8" sub box.
    I know with my first gen you could pull the ECM fuse to reset the check engine light.

    May work for a second gen also...worth a try if it happens again.
     
  16. Sep 26, 2011 at 4:44 PM
    #16
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Yes, that does the same thing. Good way to keep the radio presets too.
     
To Top