1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Engine cutout at Highway Speeds

Discussion in 'Performance and Tuning' started by Amo-cat3, Jan 26, 2012.

  1. Jan 26, 2012 at 10:51 AM
    #1
    Amo-cat3

    Amo-cat3 [OP] Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    A month ago my V6 4.0 began having harder than normal starting and idling rough. It would also cutout for a 1/10th of a second while driving highway speeds. The cutout is for a split second and only happens at speeds 55-60mph. I notice it more when in cruise control. My rpms dont drop when it cuts out, no check engine lights or codes (scanguageII).

    I cleaned the MAF and throttle body and startup and idle seem to be better, but it still cuts out. I've kept my eye on the rpm gauge when it cuts out and engine doesn't seem to skip a beat. Someone told me it could have something to do with the transmission. Could it have anything to do with supercharger?

    I also put in the walboro 255 pump upgrade - only couple thousand miles on it. Cut out also happens with full tank of gas, cold and warmed up engine. Also thinking it could be the throttle position sensor.
     
  2. Jan 26, 2012 at 10:56 AM
    #2
    Steves104x4

    Steves104x4 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35468
    Messages:
    6,430
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Buffalo NY
    Vehicle:
    2010 RC 2.7 4x4
    BUCKLE UP! It makes it harder for Aliens to pull you out of your Truck.
    I'm leaning towards the Throttle Position Sensor (TPS) Unplug it and plug it back in; could be a little corrosion on the pins. Also check for any pinched or burned wiring especially around the exhaust [​IMG]
     
  3. Jan 26, 2012 at 11:01 AM
    #3
    Amo-cat3

    Amo-cat3 [OP] Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    Will go do that now. Should i throw some dielectric grease in there?
     
  4. Jan 26, 2012 at 11:03 AM
    #4
    chadderkdawg

    chadderkdawg Don't ask questions you don't want the answer to..

    Joined:
    Apr 29, 2011
    Member:
    #55763
    Messages:
    8,184
    Gender:
    Male
    Des Moines, Iowa
    Vehicle:
    09 FX4 F150
    Do you have an aftermarket intake? Some people have trouble with wind buffeting at certain speeds and not getting air into their aftermarket intake.
     
  5. Jan 26, 2012 at 11:03 AM
    #5
    Steves104x4

    Steves104x4 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35468
    Messages:
    6,430
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Buffalo NY
    Vehicle:
    2010 RC 2.7 4x4
    BUCKLE UP! It makes it harder for Aliens to pull you out of your Truck.
    You could. I bet you need a new TPS sensor but see if cleaning the pins to get a good connection works first.
     
  6. Jan 26, 2012 at 11:30 AM
    #6
    Amo-cat3

    Amo-cat3 [OP] Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    Pulled pin connectors on throttle body and MAF and everything was clean and shiny. Blew em out with a can of electronic duster air and replugged. I have a k/n intake but have 20,000 miles prior to this cutout with it installed.
     
  7. Jan 26, 2012 at 11:33 AM
    #7
    Taco Dan

    Taco Dan Well-Known Member

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66435
    Messages:
    1,069
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Tuscaloosa, AL
    Vehicle:
    06 SR5 4x4
    Door sil protectors, rubber bed mat, trimmed mud flaps, WeatherTechs, diff breather relocate, locking gas cap, lighted 4x4 switch, stock radio AUX adapt, eibach with 5100@0 with toytech top plate combo (2.5") suspension lift, arm rests re-upholstered, relentless fab bed bars, hidden cb radio set up, debadged, Total Chaos UCAs
    Fuel Filter?
     
  8. Jan 26, 2012 at 11:39 AM
    #8
    Amo-cat3

    Amo-cat3 [OP] Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    New fuel filter was put in 4500 miles ago when i installed the walboro 255 fuel pump kit. It's weird, it only happens between 55-60 mph at cruise rpms. I can floor it all day and no cutout.
     
  9. Jan 26, 2012 at 11:50 AM
    #9
    Steves104x4

    Steves104x4 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35468
    Messages:
    6,430
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Buffalo NY
    Vehicle:
    2010 RC 2.7 4x4
    BUCKLE UP! It makes it harder for Aliens to pull you out of your Truck.
    I'm still leaning towards a faulty TPS.
     
  10. Jan 26, 2012 at 1:03 PM
    #10
    Amo-cat3

    Amo-cat3 [OP] Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    It looks like the TPS is riveted to the throttle body itself. I take it you need to buy the whole assembly and not just the sensor. I saw a thread on how to test your throttle body with a digimeter by moving the throttle plate manually. I'll have to go research. I haven't used a digi-meter in years, anyone know what setting to use/what to look for to test throttle body?
     
  11. Jan 26, 2012 at 3:35 PM
    #11
    Amo-cat3

    Amo-cat3 [OP] Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    What's this wind buffeting?, about six months ago i cut more of the front inner fender on the passenger side, now there is a big gap. Maybe disrupting the air flow up to the top of the wheel well into the enginge bay? I shall investigate my dear Watson.........(how, I do not know)
     
  12. Jan 26, 2012 at 10:20 PM
    #12
    Steves104x4

    Steves104x4 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35468
    Messages:
    6,430
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Buffalo NY
    Vehicle:
    2010 RC 2.7 4x4
    BUCKLE UP! It makes it harder for Aliens to pull you out of your Truck.
    I'd be looking at changing out the 02 sensor(s) anyway. It could also be an ignition coil going bad; It would be nice if you could try a different coil on each of the plugs to see if that fixes it. Assuming it's not the TPS.

    Again, look around carefully for pinched or burned wiring and brittle vacuum hoses, always.

    I don't think your custom air intake has anything to do with it unless the hoses are loose.
     
  13. Jan 29, 2012 at 7:37 AM
    #13
    Amo-cat3

    Amo-cat3 [OP] Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    One of the little coolant hoses that connects to the back of the throttle body is leaking and some of the coolant is shooting back onto the fuel rails of the injectors. I wonder if this is causing problems. Will change hose out and see. Tuesday i will test TPS, found how to check with digimeter.
     
  14. Feb 1, 2012 at 1:04 PM
    #14
    Blade-Runner

    Blade-Runner Well-Known Member

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27594
    Messages:
    93
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    Las Vegas, NV
    Vehicle:
    08 TRD Sport Prerunner
    Performance: - TRD Supercharger - URD 2.85 Pulley - APR X-1 - Doug Thorley long tube headers - Magnaflow CAT back - Toytec 3" lift Audio: - Damplifier Pro, doors (x2), rear wall, floor, kick panel & firewall - JL 13TW5 - Polk Audio db6501 - Polk Audio db5251 - Alpine PDX 1.600 & 4.100 - Pioneer AVH-P4200DVD
    My truck is doing this too, waiting to hear what the fix is.
     
  15. Feb 1, 2012 at 1:11 PM
    #15
    Steves104x4

    Steves104x4 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35468
    Messages:
    6,430
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Buffalo NY
    Vehicle:
    2010 RC 2.7 4x4
    BUCKLE UP! It makes it harder for Aliens to pull you out of your Truck.
    [​IMG]Do not over tighten the clamp.
     
  16. Feb 1, 2012 at 8:41 PM
    #16
    Amo-cat3

    Amo-cat3 [OP] Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    Changed the small coolant hose and i did use worm gear style hose clamps. The original tube was leaking at both ends with those oem spring clamps.

    Today i had the engine cutout again a few times going 55 mph cruising. I have an appointment on the 14th to meet with a toyota tech and do a test drive and diagnose. I already gave a list of the mods i have and they're cool with it (My 5 yr powertrain warranty will run out this August and only got 33,000 miles so far). Going to put in a bottle of Heet gas treatment to see if there may be some water in the tank. When i put the fuel pump in I probably had 6 gallons in the tank and it looked really white and murky.

    I already had an o2 sensor changed out when my truck was completely stock, so may be related. Still no Check light. My scanguage shows all these pending codes but they all seem to be emission related. No codes that start with "P".

    I did notice today some "very slight" fluctuation in the throtle and actual engine response, and stronger surging at stop light. I'm going to make sure they fully test the Throttle Position Sensor.
     
  17. Feb 1, 2012 at 8:43 PM
    #17
    Blasphemous

    Blasphemous Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2011
    Member:
    #54632
    Messages:
    642
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    San Fernando Valley, CA
    Vehicle:
    2012 TRD Sport DC 4x4
    TRD SC, Stealth Pulley, DTLT Headers, URD MK3 Catback Exhaust, AFE II Intake
    Isn't it common for oiled filters to cause the maf sensor to go bad?

    That's what I would be looking at. Especially if you suspect you might have over oiled it.
     
  18. Feb 2, 2012 at 12:15 PM
    #18
    Amo-cat3

    Amo-cat3 [OP] Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    Cleaned the MAF a couple of weeks ago, was pretty clean already. The K/n filter has not been reoiled since I put it on and that was roughly 24,000 miles ago. Never had a MAF prob before.

    The Iso Heet gas treatment went in this morning (figured why not give it a try), and honestly driving home in stop and go traffic it seemed to run much smoother, especially my idle at stop lights (I'm probably trippin'). We'll see when i hit the highway to town if it cured the cutout. Haven't made time to pull coils and plugs or test tps yet. Something always comes up. I need a cookie....
     
  19. Feb 15, 2012 at 9:58 AM
    #19
    Amo-cat3

    Amo-cat3 [OP] Wizard Sleeve Master

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12980
    Messages:
    411
    Gender:
    Male
    Maui, Hawaii
    Vehicle:
    07 TRD Blown dubcab
    TRD Supercharged, 2.7" URD Pulley, APR X1, AFE Stage II intake, DT Longtubes, MBRP 2.5" dual exhaust w/ Vibrant Ultra resonator, URD Y-pipe w/ vibrant v-bands (Cat free), Walboro 255 fuel pump, SS Oil catch can, Aeroforce gauges, Leeper 2.5 coilover set at 3", 1.5" Alcan aal, Light racing uca, 17x8.5 Fuel Anza 4.5" backspace/-6 mm offset, m/t atz 265/70/17, 1.25 spidertrax, scanguage 2, AMP electric steps, bed extender, Low-pro tonneau cover, 20% tinted windows/headlights/taillights, tacoma seat covers, Image dynamic sound system w/ Pinoneer avh3200 head, assrtd stickers................
    Took truck in to my Toyota dealership and spoke with the tech who was going to work on my truck. 4 hours later they call me and say that they didn't work on it cause it is going to take them atleast a day and they recommended me to someone else to take my truck to. (An ex toyota tech who specializes in modified vehicles). So need to set up another appointment, the funny/frustrating thing is my truck is running great and haven't had the cutout for a week and a half now.

    Someone kick me in the goat ass!
     
  20. Feb 15, 2012 at 10:29 AM
    #20
    Yamaha Dave

    Yamaha Dave Well-Known Member

    Joined:
    Mar 27, 2010
    Member:
    #34080
    Messages:
    2,661
    Gender:
    Male
    ^Isn't that the way it always works lol..
     
To Top