1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Engine doesn't start right away.

Discussion in 'Technical Chat' started by fivejmpchmp, Jun 22, 2011.

  1. Jun 22, 2011 at 8:19 PM
    #1
    fivejmpchmp

    fivejmpchmp [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Member:
    #4376
    Messages:
    52
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Garden Ridge, TX
    Vehicle:
    '17 Tacoma DC TRD OR
    Stock!
    Ok, here's what's going on. In the morning when I go start my truck, it doesn't start right away. At first I thought it was the battery, but the engine turns over pretty good. After a few attemps and letting it turn over for a few seconds it starts up and is fine after that. Any ideas what it could be? It also happens when I get off work, seems like after it sits for a while it does this. Don't really work on cars much, just looking for some ideas of what it could be before I go out and spend a bunch of money getting it fixed. Thanks for the help!!
     
  2. Jun 22, 2011 at 8:21 PM
    #2
    krimson

    krimson Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,412
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    It's prob the battery. Mine was doing that exactly right before it went out. How old is the battery you currently have?
     
  3. Jun 22, 2011 at 8:24 PM
    #3
    tsab916

    tsab916 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Member:
    #42144
    Messages:
    264
    Gender:
    Male
    Sacramento
    Vehicle:
    02 DC 4x4
    Sounds like:
    -timing is off (timing belt could of jumped a tooth)
    -not getting enough fuel (fuel pump going out/ clogged fuel line)
    -bad spark plugs/wires
     
  4. Jun 22, 2011 at 8:28 PM
    #4
    97Blk_one

    97Blk_one Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5970
    Messages:
    731
    Gender:
    Male
    Memfrica
    Vehicle:
    not so low
    A whole lot,But not satify
    Your starter about to quit on you. Is it sometime started right of,and sometime doesn't? Just to be sure take it let it be checked.
     
  5. Jun 22, 2011 at 8:29 PM
    #5
    ds46000

    ds46000 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2011
    Member:
    #51206
    Messages:
    213
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 PreRunner TRD Sport
    Five, there is a TSB for this. http://www.empirepao.com/tsb/T-EG011-07.pdf

    and it should still be covered even if your 3 year 36,000mile warranty is up. it has something to do with emissions or something...anyway, check out that link.

    PS, search for "hard start" or something to that effect
     
  6. Jun 22, 2011 at 8:29 PM
    #6
    fivejmpchmp

    fivejmpchmp [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Member:
    #4376
    Messages:
    52
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Garden Ridge, TX
    Vehicle:
    '17 Tacoma DC TRD OR
    Stock!
    It's the origional battery, going on 4 1/2 years old. I hope it's the battery, that would be a cheaper fix than the other things mentioned. Thanks for the replies fellas. I'm gonna stop by autozone tomorrow, and have them check it out.
     
  7. Jun 22, 2011 at 8:31 PM
    #7
    krimson

    krimson Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,412
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    Damn, you got lucky with that OEM battery. Mine barley lasted 2 years... I'd put my money on the battery going out.. Let's just hope it's just that and nothing else...
     
  8. Jun 22, 2011 at 8:34 PM
    #8
    97Blk_one

    97Blk_one Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5970
    Messages:
    731
    Gender:
    Male
    Memfrica
    Vehicle:
    not so low
    A whole lot,But not satify
    On my 97 the battery last for 6 years. Since I have the truck I went thru two batteries. The reason I said the starter,coz that what happen with mine. Got it checked,replaced running fine.
     
  9. Jun 22, 2011 at 8:35 PM
    #9
    fivejmpchmp

    fivejmpchmp [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Member:
    #4376
    Messages:
    52
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Garden Ridge, TX
    Vehicle:
    '17 Tacoma DC TRD OR
    Stock!
    Thanks for the recall info ds!! I guess I'll have to take it in to my service guy. Thanks for the link, at least I have something to show them.
     
  10. Jun 22, 2011 at 8:36 PM
    #10
    krimson

    krimson Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,412
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    1st gens are bullet proof..
     
  11. Jun 22, 2011 at 8:39 PM
    #11
    fivejmpchmp

    fivejmpchmp [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Member:
    #4376
    Messages:
    52
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Garden Ridge, TX
    Vehicle:
    '17 Tacoma DC TRD OR
    Stock!
    I love that I can get on here and get help and questions answered. Thanks everyone!!
     
  12. Jun 22, 2011 at 8:39 PM
    #12
    97Blk_one

    97Blk_one Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5970
    Messages:
    731
    Gender:
    Male
    Memfrica
    Vehicle:
    not so low
    A whole lot,But not satify
    Ha...ha... Not quite, my hood to cracked seem like when they painted ,there alot of air bubbles now look like mini-popcorn .
     
  13. Jun 22, 2011 at 8:40 PM
    #13
    97Blk_one

    97Blk_one Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5970
    Messages:
    731
    Gender:
    Male
    Memfrica
    Vehicle:
    not so low
    A whole lot,But not satify
    Tacoma world for sho' :D
     
  14. Jun 23, 2011 at 7:53 AM
    #14
    BlueT

    BlueT Well-Known Member

    Joined:
    Mar 30, 2009
    Member:
    #15341
    Messages:
    5,645
    Gender:
    Male
    NorthEast
    Vehicle:
    07 Dbl Cab LB with LSD
    I moded 1999 Taco so much it had turned to Land Cruiser
    With exception to frame ...:D
     
  15. Jun 23, 2011 at 10:43 AM
    #15
    krimson

    krimson Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,412
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    Im cruious to know whats wrong... keep us posted OP
     
  16. Jun 24, 2011 at 12:45 PM
    #16
    fivejmpchmp

    fivejmpchmp [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Member:
    #4376
    Messages:
    52
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Garden Ridge, TX
    Vehicle:
    '17 Tacoma DC TRD OR
    Stock!
    I had the battery checked today and it's bad. Was going to buy an Optima Red Top from Advanced AutoParts online (there's a $30 off promotion), and pick it up at the store but they don't have any. They do have the yellow top. Any thoughts on the yellow top vs. the red top?
     
  17. Jun 24, 2011 at 12:49 PM
    #17
    ktmrider

    ktmrider Senior Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Member:
    #19933
    Messages:
    4,969
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 DCLB 4x4 Sport S/C
    Junk
    either will be fine, the yellow is just a deep cycle
     
  18. Jun 24, 2011 at 6:21 PM
    #18
    fivejmpchmp

    fivejmpchmp [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Member:
    #4376
    Messages:
    52
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Garden Ridge, TX
    Vehicle:
    '17 Tacoma DC TRD OR
    Stock!
    Got a new Optima Yellow Top battery and sure enough it starts right up. It barely even cranks before starting. Thanks for the help y'all! I'm glad I got this taken care if before it ruined something else.
     
  19. Jun 25, 2011 at 11:43 PM
    #19
    Night

    Night Well-Known Member

    Joined:
    Feb 21, 2011
    Member:
    #51613
    Messages:
    981
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Canada
    Vehicle:
    '11 TRD OR AC MagGrey
    Banks Monster Exhaust, aFe ProGuard 7, 3M Film, UnderCoating, alpine 920 headunit, alpine 6.5 components, 20% tint all around, JL Stealthbox, PDX-V9 Amp, Avid Lightbar, Avid Sliders, Full Metal JackRabbit Tonneau, TRD S/C
    I thought we had a chain for the timing belt?
     
To Top