1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Engine noise

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by milorsm1, Nov 15, 2011.

  1. milorsm1

    milorsm1 [OP] Active Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Member:
    #67059
    Messages:
    32
    Gender:
    Male
    First Name:
    Robby
    Louisiana
    Vehicle:
    01 SR5 4x4 TRD
    Just upgraded to bilstein 5100s front and back
    Getting a ticking noise from the engine right now anyone know what that could be? This is my first Taco.
     
  2. TacoMX

    TacoMX TW's Official anti body-lift pundit

    Joined:
    Aug 24, 2011
    Member:
    #62240
    Messages:
    4,836
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Deltona, Florida
    Vehicle:
    '13 Tacoma TRD Sport DCLB 4x4
    stock.....for now...
    We need a lot more info to help you out:

    What motor do you have?

    Mileage?

    Does it do it cold or hot or on startup?

    At idle only, or at speed?

    Can you be more specific about the location of the tick?
     
  3. milorsm1

    milorsm1 [OP] Active Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Member:
    #67059
    Messages:
    32
    Gender:
    Male
    First Name:
    Robby
    Louisiana
    Vehicle:
    01 SR5 4x4 TRD
    Just upgraded to bilstein 5100s front and back
    I have the 3.4 v-6 with 113,000 miles on it. Sounds like it coming from the front. And its a faster tick when reved up.
     
  4. Jvajda

    Jvajda Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Member:
    #63696
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    York, PA
    Vehicle:
    01 Tacoma TRD DC 4WD
    Current Modifications Exterior: aFe Stage II intake, Gibson cat back exhaust, Eagle 197 18" wheels, Toyo Open Country AT 32" tires, Bilstein adjustable 5100 (front), 5100 (rear), OME 881 springs, Wheeler's 5 leaf pack, Wheeler's braided SS brake lines, EBC Sports Roters and Green 7000 brake pads, Westin bull bar, PIAA ATP 520 lights. Sound: Kenwood KDC-994 head unit, Kenwood KAC 9105D Amplifier, Eclipse EA4200 Amp, RF P2 10" subs (x2) in custom enclosure, KFC-X1730P separates, and Boston Acoustics SC85 (rears).
    I have the same tick (same engine, 140,000 miles) and it sounds like metal on metal. It's all the time, but easiest to hear idling. I've never changed the timing belt... Maybe that could be it. I checked the spark plugs to make sure the pistons were not hitting them too.
     
  5. Digiratus

    Digiratus Adventurer

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Member:
    #34006
    Messages:
    10,587
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    the Pacific Northwest, Exploring
    Vehicle:
    The RedHead
    King ET Coilovers Camburg Uniball UCAs Alcan 8-Leaf Rear Spring Packs Fox 2.0 Resi Rear Shocks FrankenFab Rear Shock Relocate Trail Gear U-bolt Flip Toytec 1" Extended Shackle 4.88 Nitro Gears ARB Front Locker OBA ARB Twin Comp 15x8 D Window Steelies 33" BFG KM2s Limited Edition Elite Front Bumper Smittybilt X2O 10K Winch PIAA 510 SMR Fog Lights Lightforce 170s Badland Sliders FrankenFab Tire Carrier Swingout bumper w/kitchen BudBuilt Front & Bellypan Skids BAMF Rear Diff Skid Whynter 65 qt. Fridge/Freezer CVT Mt Bachelor RTT Badland Custom Bed Rack GM 140 amp alternator Optima Yellow Top battery Magnaflow 18" Muffler Braided Steel Brake Lines K&N Drop-in air filter ScanGauge II OBDII Scanner Uniden 520xl CB radio 3’ Firestik Adjustable tip antenna Pioneer DEH-P9400BH HU Alpine Amps & Type R components (F) and coaxials (R) Wet Okole Seat Covers Weathertech Digital Liners Deck Plate Mod 1” Diff Drop Carrier Bearing Drop
    It is a common noise if it is the one I'm thinking about. Mine does it and it is annoying. I've read on here that is has something to do with the emission control aperatus on the 3.4L but I think they all do it for the later 1st gen model years.
     
  6. x2468

    x2468 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 19, 2009
    Member:
    #19879
    Messages:
    1,636
    Gender:
    Male
    Tallahassee
    Vehicle:
    '02 TRD 4wd V6 Xcab Sr5
    Did you check your oil level?

    When do these motors need valve clearance adjustments?
     
  7. Jvajda

    Jvajda Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Member:
    #63696
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    York, PA
    Vehicle:
    01 Tacoma TRD DC 4WD
    Current Modifications Exterior: aFe Stage II intake, Gibson cat back exhaust, Eagle 197 18" wheels, Toyo Open Country AT 32" tires, Bilstein adjustable 5100 (front), 5100 (rear), OME 881 springs, Wheeler's 5 leaf pack, Wheeler's braided SS brake lines, EBC Sports Roters and Green 7000 brake pads, Westin bull bar, PIAA ATP 520 lights. Sound: Kenwood KDC-994 head unit, Kenwood KAC 9105D Amplifier, Eclipse EA4200 Amp, RF P2 10" subs (x2) in custom enclosure, KFC-X1730P separates, and Boston Acoustics SC85 (rears).
    Oil level on mine is good, and the engine doesn't burn any oil. I never had to add a drop between oil changes. I have to take it in for it's annual inspection anyway so I'll see what they say and let you guys know what I find out in about two weeks.
     
To Top