1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Engine running poorly

Discussion in '4 Cylinder' started by 94FlatTracker, Dec 6, 2008.

  1. Dec 6, 2008 at 4:22 PM
    #1
    94FlatTracker

    94FlatTracker [OP] New Member

    Joined:
    Dec 6, 2008
    Member:
    #11339
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    Hagerstown
    Vehicle:
    98 Tacoma 4x4 SR5
    My 1998 Tacoma just started to run poorly this week. I ran the codes and it came up with: TPS/ throttle position malfunction and catylist above threshold bank 1. I replaced the TPS sensor and cleaned the throttle body out, that did nothing, also replaced fuel filter and that did not help. Anyone have any pointers. Im starting to think it may be ignition related. Thanks Curtis Fisk
     
  2. Dec 6, 2008 at 5:14 PM
    #2
    AUDITECH

    AUDITECH Carolina Alliance: LAZY DIVISION

    Joined:
    Feb 10, 2007
    Member:
    #875
    Messages:
    840
    charlotte nc
    Vehicle:
    07 double cab prerunner
    none
    do you have a 6 cyl or 4cyl sounds like you might have an o2 sensor that might be going bad. if the o2 sensor is reading wrong you could be running rich or lean.
     
  3. Dec 6, 2008 at 5:17 PM
    #3
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    105,564
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    He has the 2.7

    OP, Post up the code/s your getting so we can help.
     
  4. Dec 7, 2008 at 7:46 PM
    #4
    piratesvarsity22

    piratesvarsity22 SickTacoFoSho

    Joined:
    Sep 10, 2008
    Member:
    #9136
    Messages:
    59
    Gender:
    Male
    florida
    Vehicle:
    1995 Tacoma
    smoked taillights, thrush glasspack muffler, hollowed out cat. K&n intake,2 12' infinity subwoofers. sony xplod cd player
    again same problem. o2 is bad. replace it and watch the difference in gas mileage and performance
     
  5. Dec 7, 2008 at 7:50 PM
    #5
    genxer36

    genxer36 Lord of Tomfoolery

    Joined:
    Nov 13, 2007
    Member:
    #3442
    Messages:
    10,607
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Bethlehem,GA
    Tow package, XM Satellite radio, K & N Air filter, & Channel Vent Visors
    Welcome to TW!
     
  6. Dec 7, 2008 at 7:53 PM
    #6
    JJ Customs

    JJ Customs Supreme Leader!

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4935
    Messages:
    1,110
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Sparks, NV
    Vehicle:
    2011 TX TRD 4x4 DC
    OME Lift W/886 Coils LR UCA's Daker Leaf Packs 265/75/16 Duratracs N-Fab Steps UWS low pro box Carhartt Seat Covers/Door Inserts/Console Cover Relentless Fab Rear Bumper/Tailgate Skin Bed Mat DB Fab Grille Insert with Baja Designs Cube LED's Bulletproof Fab Engine Tray/Lower Grille Insert .50 Cal Antenna/Valve Stem Covers Custom Fab Console Lock Box Custom Shift Knob Dash Mat Window Tint Rugged Ridge Floor Mats Blacked Out Emblems Color Matched Grill Surround OEM Front Aluminum Skid Plate G-Tek Door Sill Protectors Wheelskins Steering Wheel Cover EGR In Channel Vent Visors FJ emblem on the tailgate Fab Fours front bumper Northstar battery TRD battery tie down
    On my 97 2.7 the TPS went out. The problem I was having was the RPM's would jump up and down at idle. As stated before, the O2 sensor can have the same effect.
     
To Top