1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

engine tick

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by PoorANDStupid, Mar 31, 2012.

  1. Mar 31, 2012 at 5:27 PM
    #1
    PoorANDStupid

    PoorANDStupid [OP] Member

    Joined:
    Mar 28, 2012
    Member:
    #75813
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Aurora, CO
    Vehicle:
    05 access cab, 4x4, SWB
    Crap. Just bought a 2005 with 160k. Test drove it for a solid 15 minutes and the motor sounded fine afterward. Drove it home (about 30 min) and the top end is ticking. Wtf? Any ideas? Bought it "as is", so can't go to the dealer for help...
     
  2. Mar 31, 2012 at 5:29 PM
    #2
    DrewH

    DrewH Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2010
    Member:
    #46791
    Messages:
    15,053
    Gender:
    Male
    Normal. Its the Tacoma tick.
     
  3. Mar 31, 2012 at 5:29 PM
    #3
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,195
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Ticking can be the VSV valve, lifters, injectors, etc.. The engine is all aluminum, which is a great sound conductor, and there is little to no sound dampening for teh engine systems. In other words.....its normal.
     
  4. Mar 31, 2012 at 7:13 PM
    #4
    PoorANDStupid

    PoorANDStupid [OP] Member

    Joined:
    Mar 28, 2012
    Member:
    #75813
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Aurora, CO
    Vehicle:
    05 access cab, 4x4, SWB
    Whew...that's a relief.
     
  5. Mar 31, 2012 at 10:44 PM
    #5
    WilsonTheDog

    WilsonTheDog Kylie's dad

    Joined:
    Nov 17, 2007
    Member:
    #3496
    Messages:
    4,837
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Myrtle Beach SC
    Vehicle:
    07 Prerunner SR5 DC/SB V6
    Magnaflow 12576 muffler & chrome tip, Westin step bars, 27% tint, Pop N Lock, AFE ProdryS, bed mat, Husky liners, D-rings added, Access Literider tonneau, Pioneer 4-ways all around, GY Wrangler Duratracs 265/75/16, 5100's @ 1.75", 1.5" AAL
    Welcome to Tacoma ownership lol
     
  6. Apr 1, 2012 at 2:01 PM
    #6
    2011whitetaco

    2011whitetaco Active Member

    Joined:
    Jan 25, 2012
    Member:
    #71423
    Messages:
    26
    Gender:
    Male
    Ontario, Canada
    Vehicle:
    '11 White SR5
    TACO TICK! Mine ticked after 15 minutes... brand new!
     
  7. Apr 1, 2012 at 2:04 PM
    #7
    TrdSurgie

    TrdSurgie revised

    Joined:
    Feb 19, 2012
    Member:
    #73132
    Messages:
    3,531
    Gender:
    Male
    SoCal
    Get exhaust,intake, some mud tires and you wont here it anymore.
     
  8. Apr 1, 2012 at 2:05 PM
    #8
    hitmans.army

    hitmans.army Just a guy.

    Joined:
    Jul 23, 2011
    Member:
    #60399
    Messages:
    1,739
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Myrtle Creek, OR
    Vehicle:
    '07 PreRunner & '40 Chrysler Coupe
    Bilstein 5100s up front with OME 885s, rear Add-A-Leaf, LED lights (tails, dome, map, plate lights), Kicker 8" in custom fiberglass enclosure under back seat, Kicker speakers throughout and Kicker amp for sub, Pioneer DVD Player, Satoshi Grille with Devil Horns, Leer 100XQ.
    Mine ticks, in conjunction with an exhaust leak at the collector on my DTLT (URD ring gasket failed). My old '90 4runner had the Yota Tick for all 750k+ miles my family put on it and was still running good when we sold it to a family friend. I miss my 4runner :(
     
  9. Apr 1, 2012 at 5:16 PM
    #9
    MRW

    MRW Well-Known Member

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Member:
    #43529
    Messages:
    1,286
    Gender:
    Male
    First Name:
    Marco
    Sunny San Diego
    Vehicle:
    2006 DCSB PreRunner
    See my build page!
    I got the tsb done that replace manifolds and ticking is now minimal!
     
  10. Apr 1, 2012 at 5:19 PM
    #10
    WilsonTheDog

    WilsonTheDog Kylie's dad

    Joined:
    Nov 17, 2007
    Member:
    #3496
    Messages:
    4,837
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Myrtle Beach SC
    Vehicle:
    07 Prerunner SR5 DC/SB V6
    Magnaflow 12576 muffler & chrome tip, Westin step bars, 27% tint, Pop N Lock, AFE ProdryS, bed mat, Husky liners, D-rings added, Access Literider tonneau, Pioneer 4-ways all around, GY Wrangler Duratracs 265/75/16, 5100's @ 1.75", 1.5" AAL
    THIS
     
  11. Apr 1, 2012 at 5:33 PM
    #11
    JTyfz450

    JTyfz450 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 12, 2012
    Member:
    #72677
    Messages:
    732
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeryck
    SoCal
    Vehicle:
    2012 TRD Sport DCSB MGM
    Glad to know it's normal. Was wondering the same with my 2012. Guess there are a few "normal" things I have to get use to with the Taco like the little lunge forward when at a complete stop.
     
  12. Apr 1, 2012 at 8:31 PM
    #12
    TrdSurgie

    TrdSurgie revised

    Joined:
    Feb 19, 2012
    Member:
    #73132
    Messages:
    3,531
    Gender:
    Male
    SoCal
    Yup.
     
To Top