1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Engine vibration

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by JSTACO, Nov 30, 2011.

  1. Nov 30, 2011 at 8:45 PM
    #1
    JSTACO

    JSTACO [OP] New Member

    Joined:
    Nov 30, 2011
    Member:
    #68003
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    TRD
    I own a 2012 TRD V6 Auto. I am getting vibration at idle in park. Vibration (feels like a rumble) comes and goes as you sit park. Any one have thougts or know a fix? Should I be concerned?
     
  2. Apr 21, 2012 at 11:34 AM
    #2
    CantSitStill

    CantSitStill Well-Known Member

    Joined:
    Feb 25, 2012
    Member:
    #73601
    Messages:
    1,037
    Gender:
    Male
    First Name:
    FTR
    CNY
    Bump. Me too. WTF? my FJ had no issues. Anyone?
     
  3. Apr 21, 2012 at 2:14 PM
    #3
    Maticuno

    Maticuno Weapon Mechanic

    Joined:
    May 26, 2011
    Member:
    #57287
    Messages:
    2,225
    Gender:
    Male
    California High Deserts
    Vehicle:
    08 DCLB Sport
    Pioneer AVIC-D3, SWI-PS, Sirius Satellite Radio, 2X In-Cab 110V Outlets, Constant Fog Light Mod, Inverter Always 400W Mod, Anti-Pack-Rat-In-Intake Mod, Eibachs on 5100's, 2" Toytec AAL, B.A.M.F Rear Diff Skid, 265/70R17 Goodyear Wrangler Authority tires
    Is your A/C running when this happens?
     
  4. Apr 21, 2012 at 2:59 PM
    #4
    CantSitStill

    CantSitStill Well-Known Member

    Joined:
    Feb 25, 2012
    Member:
    #73601
    Messages:
    1,037
    Gender:
    Male
    First Name:
    FTR
    CNY
    Does it either on or off. Not RPM sensitive either.
     
  5. May 8, 2012 at 1:02 PM
    #5
    Gaffer

    Gaffer New Member

    Joined:
    Mar 22, 2012
    Member:
    #75364
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gaffer
    Coastal Maine
    Vehicle:
    4x4 work truck
    My 2012 Tacoma has a 2.7L 4 cyl and it vibrates between 1500 and 1700 rpm. Has been back to the dealer and they say nothing wrong. Anyone have contact info for a Toyota technical expert that may be willing to help. It is my first Toyota and it will be my last if this goes on forever.
     
  6. May 9, 2012 at 7:41 AM
    #6
    JSTACO

    JSTACO [OP] New Member

    Joined:
    Nov 30, 2011
    Member:
    #68003
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    TRD
    I was told by the dealer to watch the issue and if the check engine light comes on to come in. If you find out what the problem is, please post it so I can force my dealer to fix the issue.

    Also, the vibration no longer just happens in park. It occurs whenever I am not moving. It could be in park or drive at a stop light.
     
  7. May 9, 2012 at 7:44 AM
    #7
    BAMFTACO

    BAMFTACO Pabst Blue Ribbon on ice

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Member:
    #30639
    Messages:
    9,732
    Gender:
    Male
    First Name:
    JUAN
    Malibu, CA
    Vehicle:
    Taco
    Lift- stock suspension with light racing uppers,tc coil bucket gusset, timbern bumps ,defined extended shackles with shackle brace. Armor- custom tube bumper, kr fab rear bumper,trail gear wiy 78 in sliders Performance-intake manifold spacer, vibrant resonator Random stuff- kenwood head unit,b&m t shifter, hood bug deflector.
    Mine did that but one of my motor mount bolts was broken and barely on this but you have a 2012 should be good
     
  8. May 9, 2012 at 12:08 PM
    #8
    Asgard

    Asgard Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Member:
    #6078
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Vehicle:
    06 PreRunner DC SR5 w/LSD
    OP I have had that problem for a while too. If I use a gas treatment it goes away for a while so I think I might have to change my filter but you have a 2012 so your filter should be good.
     
  9. May 9, 2012 at 4:16 PM
    #9
    CantSitStill

    CantSitStill Well-Known Member

    Joined:
    Feb 25, 2012
    Member:
    #73601
    Messages:
    1,037
    Gender:
    Male
    First Name:
    FTR
    CNY
    Running higher octane (93)and Startron and it went away. Dropped the Startron this past tank and still no vibration yet. Filling tomorrow with 89--- will see what happens.
     
  10. May 9, 2012 at 7:50 PM
    #10
    iroh

    iroh Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2011
    Member:
    #65439
    Messages:
    1,320
    Gender:
    Male
    michigander
    Vehicle:
    07 AC SR5 2.7 5MT 4x4
    tonneau
    Mine will do that if I drive conservatively for a while. It's always the same symptoms - the throttle gets dampened, the engine ticks a little louder when it's cold, and it has that bit of a recurring tunk feeling that just barely can be felt at idle. Kinda reminds me of the way the idle of an old 8N feels, just much more subtle.

    If I get on it a couple times it will behave normally for a while. I chalk it up to carbon buildup.

    It was much worse before the engine computer was done with all its learning, which seemed to take about a thousand miles before everything ran consistently.
     
To Top