1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Every now and again trouble starting.

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by luk8272, Mar 17, 2010.

  1. Mar 17, 2010 at 7:29 PM
    #1
    luk8272

    luk8272 [OP] Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,842
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    Just recently I have had trouble starting my truck. Turns over an excessive amount, I mean more than normal. About 4-5 months ago I had my battery replaced, had a dead cell, and coouldn't handle the load of starting. Everything was going fine until about 2 weeks ago. I tried starting my truck and it took 3 trys, it would turn over but not start. Took a second to relax and tried it again truck acted fine. Went like that for a few days. Just today it did it again. Any thoughts.
     
  2. Mar 17, 2010 at 7:44 PM
    #2
    OCTaco

    OCTaco Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2010
    Member:
    #29321
    Messages:
    1,733
    Gender:
    Male
    OC
    Vehicle:
    05 PreRunner SR5 TRD
    Does your battery ever drain? Have you checked the voltage on on your battery? Also maybe your fuel pump is going out, or fuel filter is dirty. Could be that one of the hoses in your intake system is lose, craked, or has a leak somewhere. All these would be good things to check.
     
  3. Mar 17, 2010 at 7:46 PM
    #3
    Shamesbum

    Shamesbum Member

    Joined:
    May 16, 2009
    Member:
    #17282
    Messages:
    9
    Gender:
    Male
    British Columbia
    Vehicle:
    09 TRD sport
    I am not sure of the cause, but I can tell you that i have had that happen with my 09 dc twice. Truck runs fine after it finally fires (usually 2nd try it will fire up). Hopefully its nothing serious
     
  4. Mar 17, 2010 at 7:46 PM
    #4
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Lead, follow, or get the hell o Staff Member

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,351
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '13 Silverado ext cab
    if your battery and alternator are good.....they may need to reflash the ecu. there was an "intermittent/extended cranking" tsb,a dn they reflashed the ecu to remedy it.
     
  5. Mar 17, 2010 at 7:53 PM
    #5
    luk8272

    luk8272 [OP] Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,842
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    Thanks for the replys. Battery is fine as is altenator. I only have 33k miles on my truck so I would expect the fuel filter to be fine. I would hope the fuel pump is also. Fuel pressure is fine while it is running and the issue happens at random intervals sometimes weeks apart. It also doesn't throw any codes. Since it was new this has happended maybe 5-7 times. Got the truck in 07 with 18 miles. I know the truck pretty well. Just curios as when you don't know whats wrong with it you start planning in advance for the day it quits and you can find the actual problem.
     
  6. Mar 17, 2010 at 7:55 PM
    #6
    luk8272

    luk8272 [OP] Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,842
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    I think you have to take it to the dealer to reflash it. If it were as simple as removing the negative mine would have reflashed itself, my battery was replace and took the damn dealer over 30 minutes. Drove me nuts.
     
  7. Mar 17, 2010 at 8:00 PM
    #7
    snowmansgarage

    snowmansgarage Well-Known Member

    Joined:
    Jan 24, 2009
    Member:
    #12925
    Messages:
    82
    Gender:
    Male
    Portland, OR
    Vehicle:
    '06 TRD Offroad AC Tacoma
    Just brought mine to the dealer for the re-program. There is a bulletin that applies to an intermittent crank but no start condition.
     
  8. Mar 17, 2010 at 8:03 PM
    #8
    blazze2005

    blazze2005 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2010
    Member:
    #29594
    Messages:
    711
    Gender:
    Male
    South Jersey
    Vehicle:
    05 Tacoma Pre-Runner Sport
    Fuel Off-Road Octane Wheels,Yokohama Geolander ATS 265/65/17.Grillcraft,Borla Exhaust,Truxedo Lo Pro Tonneau Cover,Pop n Lock Tailgate Security,Custom Wet Okle TRD Seat Covers,Catch-All Matts,Gatorback Belt,Shorty Antenna,Toyota Bed Matt,Sirius Radio,Vent Sades,20% Lumar Window Tint
    My 05 use to do that

    Hasn't done it since I replaced the factory mix of NGK and Denso plugs:)
     
  9. Mar 17, 2010 at 8:04 PM
    #9
    luk8272

    luk8272 [OP] Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,842
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
  10. Mar 17, 2010 at 8:11 PM
    #10
    OffroadToy

    OffroadToy The dog did it...I swear!

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Member:
    #22680
    Messages:
    5,061
    Gender:
    Male
    High Desert... land of junipers, sage brush, and l
    Vehicle:
    07 TRD OFFROAD 4x4 VSC/TRAC/DAC/HAC
    snugtop supersport canopy, black westin bullbar/tube steps, piaa offroad lights, weathertech floor mats, oem bed mat, trd seat covers, avs inchannel vent visors, 2" suspension lift, front diff drop, rear differential breather extension, oil filter drain hose, a/c drain hose extention & reroute, front window tint, cat theft protection plate, tailgate clamp mod, xpel headlight/foglight protecters, oem block heater, bfg 265/75R/16 a/t k/o's, cabin air rodent protection screen, rcbs illuminated 4X4 switch mod
    Yep, I had the same thing done on my 07 about a week after I bought it...never had a problem since.
     
  11. Mar 17, 2010 at 8:13 PM
    #11
    blazze2005

    blazze2005 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2010
    Member:
    #29594
    Messages:
    711
    Gender:
    Male
    South Jersey
    Vehicle:
    05 Tacoma Pre-Runner Sport
    Fuel Off-Road Octane Wheels,Yokohama Geolander ATS 265/65/17.Grillcraft,Borla Exhaust,Truxedo Lo Pro Tonneau Cover,Pop n Lock Tailgate Security,Custom Wet Okle TRD Seat Covers,Catch-All Matts,Gatorback Belt,Shorty Antenna,Toyota Bed Matt,Sirius Radio,Vent Sades,20% Lumar Window Tint
    I went with the OEM Denso's from the dealer

    When I removed the plugs from the engine, I found that the NGK plugs were in allot worse shape then the Denso's
     
  12. Mar 17, 2010 at 8:16 PM
    #12
    luk8272

    luk8272 [OP] Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,842
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    Thanks gents. I'll wait to change my plugs, and will swing by the dealer to have a reflash done. Would hate for the truck to decide the day it doesn't want to start to be on the trails.
     
  13. Mar 17, 2010 at 8:21 PM
    #13
    applawman

    applawman Well-Known Member

    Joined:
    Aug 5, 2009
    Member:
    #20719
    Messages:
    51
    Gender:
    Male
    OBX
    Vehicle:
    '12 DC SB Pre-Runner
    my 09 does this sometimes too. It seems to do it if I start the truck and don't move it, or let it run for just a few seconds, then when I go to start it again, it turns over and over, then usually starts and spits out a little puff of smoke and you can smell some burning oil coming from the tailpipe
     
  14. Mar 17, 2010 at 8:23 PM
    #14
    JayJay

    JayJay Well-Known Member

    Joined:
    Feb 28, 2010
    Member:
    #32305
    Messages:
    48
    Gender:
    Male
    Pacific Northwest
    Vehicle:
    08'Taco.DC,SR5.TRD. Off Road,Manual 6Spd.
    3 inch lift Rev Tek Bilstien shocks .Westin crome side nerf bars (steps) Toyo 285-16" , HID High/Low 4300k ,yellow fogs 3000k, Lear cap 100 XQ , Thule Tracker 2 roof rack , Bed Rug bed liner ....
    You should Invest in a OBD II Code Reader , Its about 80 bucks .... it will read codes and reset them as needed , we use in the body shop all the time ..... u can find at local parts stores , like pep boys ,Auto zone .... Google it .... Enjoy .....
     
  15. Mar 17, 2010 at 8:25 PM
    #15
    luk8272

    luk8272 [OP] Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,842
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.

    ^ I already have that covered. No codes have been thrown.

    Wow that sounds bad. I don't have that issue. Is it blue smoke?
     
  16. Mar 17, 2010 at 8:29 PM
    #16
    MarineTacoDriver

    MarineTacoDriver Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2010
    Member:
    #29836
    Messages:
    343
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Cherry Point
    Vehicle:
    09 SR5 4x4
    ARB front bumper, Warn M8000, ATO front/transmission/transfer case skids, Icon ext travel coilovers, Total Chaos UCA's, OME Dakar leaf springs, Bilstein/RCD 5100 3-4" lift shock, extended stainless brake lines, DrewFab shackle flip, rear ARB Airlocker, ARB air compressor
    They said it wasn't throwing any codes.


    Edit: he beat me!
     
  17. Mar 17, 2010 at 8:29 PM
    #17
    applawman

    applawman Well-Known Member

    Joined:
    Aug 5, 2009
    Member:
    #20719
    Messages:
    51
    Gender:
    Male
    OBX
    Vehicle:
    '12 DC SB Pre-Runner
    Wow that sounds bad. I don't have that issue. Is it blue smoke?[/quote]

    yeah, blue smoke. Did it on my 04 as well. And I traded in my 98 Tacoma for the same reason, minus the smoke.
     
  18. Mar 17, 2010 at 8:35 PM
    #18
    JayJay

    JayJay Well-Known Member

    Joined:
    Feb 28, 2010
    Member:
    #32305
    Messages:
    48
    Gender:
    Male
    Pacific Northwest
    Vehicle:
    08'Taco.DC,SR5.TRD. Off Road,Manual 6Spd.
    3 inch lift Rev Tek Bilstien shocks .Westin crome side nerf bars (steps) Toyo 285-16" , HID High/Low 4300k ,yellow fogs 3000k, Lear cap 100 XQ , Thule Tracker 2 roof rack , Bed Rug bed liner ....
    if you had a OBD II code reader you can leave hooked all the time so when this happens you can read whats going on , if and when it throws a code ..... just a thought ..... Good luck .....80 dollars and you can read anybodies codes 96' and up and recoop some money or just be nice to people ,friends .... Works on any car 96' and up .... enjoy !!!!!
     
  19. Mar 17, 2010 at 8:36 PM
    #19
    luk8272

    luk8272 [OP] Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,842
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    I know you said it smelled of burnt oil and smoked I was just curious if the smell was coming from the engine compartment or actually out of the exhaust.

    lol, good call. I have my reader hooked up 24/7 it doesn't throw any codes.
     
  20. Mar 18, 2010 at 8:15 PM
    #20
    MarineTacoDriver

    MarineTacoDriver Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2010
    Member:
    #29836
    Messages:
    343
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Cherry Point
    Vehicle:
    09 SR5 4x4
    ARB front bumper, Warn M8000, ATO front/transmission/transfer case skids, Icon ext travel coilovers, Total Chaos UCA's, OME Dakar leaf springs, Bilstein/RCD 5100 3-4" lift shock, extended stainless brake lines, DrewFab shackle flip, rear ARB Airlocker, ARB air compressor
    Odd, I read this thread last night, this morning I had this problem with the startup, and again tonight after getting back from my flight.
     
To Top