1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

factory radio issues

Discussion in 'Audio & Video' started by rv210, Aug 29, 2010.

  1. Aug 29, 2010 at 10:36 AM
    #1
    rv210

    rv210 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Member:
    #42122
    Messages:
    137
    Gender:
    Male
    First Name:
    robert
    san antonio
    Vehicle:
    ***HAD***05 quadcab 4x4 taco
    bed cover, piaa led's, bfg a/t tires,17' pro comp 6089 rims,billies 5100's in front set at 1.75'
    i have a 2005 double cab 4x4 with the factory unit. so i put in aftermarket 6x9's in the door and new 6 1/2's for the back doors but when i hooked everything up using the factory radio it sounded worse than than before even more so with the ipod hook up. what is the problem? is it the lousy factory radio or should i just hook up an amp to all speakers? HELP
     
  2. Aug 29, 2010 at 10:39 AM
    #2
    Rocketball

    Rocketball If The World Didn't Suck, We'd All Fall Off

    Joined:
    Mar 18, 2009
    Member:
    #14869
    Messages:
    1,517
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Westminster, MD
    Vehicle:
    08 Speedway Blue DC Sport 4x4
    Pioneer head unit, PAC steering wheel control modual, Hard wired Sirius radio, Hard wired radar detector, Hella Supertone horns, Blacked out badges, Smoked Tails, BHLM (color matched Speedway Blue), T-Rex Eyelids, Black Powder Coated Billet Grill, Color Matched Engine Cover, Lund in channel vent visors, FJ Cruiser wheels, Leer 100XQ shell, OEM bed mat, Piezo beeper for locking doors, Tinted front side windows, Black Westin bull bar, Aires tube steps, Mini Maglite Mod, D-Cell Maglite Mod, Weathertech Digifit Floor Mats
    I'm not an audio expert by any means, but I would say it's the crappy factory HU not being strong enough to push the new speakers....

    Did you happen to look at the magnets on the back of the factory speakers? About the size of a quarter...... Very wimpy. Doesn't take a bunch of power to push those. :cool:
     
  3. Aug 29, 2010 at 10:48 AM
    #3
    rv210

    rv210 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Member:
    #42122
    Messages:
    137
    Gender:
    Male
    First Name:
    robert
    san antonio
    Vehicle:
    ***HAD***05 quadcab 4x4 taco
    bed cover, piaa led's, bfg a/t tires,17' pro comp 6089 rims,billies 5100's in front set at 1.75'
    i do not want to lose the wheel controls as well as make my truck more prone to being broken into with an after market head unit
     
  4. Aug 29, 2010 at 10:57 AM
    #4
    Toyota Truck

    Toyota Truck Well-Known Member

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Member:
    #10925
    Messages:
    1,942
    Gender:
    Male
    First Name:
    JT
    Texas
    Vehicle:
    2008 Prerunnner
    Magnaflow Muffler-TSB springs-Nuvi 265wt-aFe pro dry s filter-Husky Liners-Blue dome light-extra d-rings-OME 90000 sport struts-885 coils-N182 shocks-TSB AAL-LR UCAs-procomp black alloy rims- nitto terra grapplers-20% tint
  5. Aug 29, 2010 at 11:07 AM
    #5
    rv210

    rv210 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Member:
    #42122
    Messages:
    137
    Gender:
    Male
    First Name:
    robert
    san antonio
    Vehicle:
    ***HAD***05 quadcab 4x4 taco
    bed cover, piaa led's, bfg a/t tires,17' pro comp 6089 rims,billies 5100's in front set at 1.75'
    non jbl unit
     
  6. Aug 29, 2010 at 11:08 AM
    #6
    rv210

    rv210 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Member:
    #42122
    Messages:
    137
    Gender:
    Male
    First Name:
    robert
    san antonio
    Vehicle:
    ***HAD***05 quadcab 4x4 taco
    bed cover, piaa led's, bfg a/t tires,17' pro comp 6089 rims,billies 5100's in front set at 1.75'
    punch 150 2 channel amp for front 6x9's only
     
  7. Aug 29, 2010 at 11:13 AM
    #7
    rv210

    rv210 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Member:
    #42122
    Messages:
    137
    Gender:
    Male
    First Name:
    robert
    san antonio
    Vehicle:
    ***HAD***05 quadcab 4x4 taco
    bed cover, piaa led's, bfg a/t tires,17' pro comp 6089 rims,billies 5100's in front set at 1.75'
    should i break down and get a new 4 channel amp to power all the speakers?
     
  8. Apr 9, 2011 at 7:28 PM
    #8
    csjumper2003

    csjumper2003 Jumper's Leds Vendor

    Joined:
    Apr 8, 2011
    Member:
    #54596
    Messages:
    5,023
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    La Mesa
    Vehicle:
    2014 SSM Trd Off Road 4x4 Auto
    aftermarket speakers are made to amp the factory headunit governs that so u cant blow factory speakers but means to u that not even no where near enough power for them. and if you went aftermarket PAC makes a module so that u dont loose your steering controls however its like 80 bucks
     
To Top