1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Failed My Emission test

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by gmata, Nov 30, 2009.

  1. Nov 30, 2009 at 12:04 PM
    #1
    gmata

    gmata [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2009
    Member:
    #22574
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gonzalo
    Tucson
    Vehicle:
    2002 TRD 4x4
    I went to take the emission test today, to register my 2002 Tacoma that i just bought.

    I had problems.

    First of all the Engine Light is not turning on.

    Does anybody know how to check this? maybe is the Light bulb or a cable that is disconnected.

    Also i got 2 codes:

    P0300: Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
    P0301: Cylinder 1 Missfire Detected.

    Please Help I need to register my truck ASAP.
     
  2. Nov 30, 2009 at 1:13 PM
    #2
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,163
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    X2 to change the plugs and wires. Does the CEL come on when you turn the key to the ON position (not actually starting it)?
     
  3. Nov 30, 2009 at 1:34 PM
    #3
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    104,117
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    X3. And gap both sides of the plug to .040 to .042
     
  4. Nov 30, 2009 at 1:48 PM
    #4
    gmata

    gmata [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2009
    Member:
    #22574
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gonzalo
    Tucson
    Vehicle:
    2002 TRD 4x4
    The funny thing is that the Fuel light nor the CEL come on when i turn the key to the on position.
     
  5. Nov 30, 2009 at 1:50 PM
    #5
    gmata

    gmata [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2009
    Member:
    #22574
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gonzalo
    Tucson
    Vehicle:
    2002 TRD 4x4
    I will change the spark plugs, I am not very familiar with this truck since i've only had it for 5 days, my other car is a 67 mustang and the sparkplugs are so easy to change.

    Is there a manual to change the spark plugs for this truck? also do i need to reset something after i do that? Thanks
     
  6. Nov 30, 2009 at 1:54 PM
    #6
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,163
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Fairly straight forward. Do them one at a time to avoid mis wiring them. There is nothing that will need reset.
     
  7. Nov 30, 2009 at 1:56 PM
    #7
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,163
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
  8. Nov 30, 2009 at 1:57 PM
    #8
    gmata

    gmata [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2009
    Member:
    #22574
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gonzalo
    Tucson
    Vehicle:
    2002 TRD 4x4
    Ok thanks i will try that. Any suggestions about the Check Engine Light ?
     
  9. Nov 30, 2009 at 1:59 PM
    #9
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,163
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    I think there are a few bulbs in there that might need replaced. It's been a while since I have had one of them apart.
     
  10. Nov 30, 2009 at 2:02 PM
    #10
    gmata

    gmata [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2009
    Member:
    #22574
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gonzalo
    Tucson
    Vehicle:
    2002 TRD 4x4
    Ok i will try to take it apart and replace the bulbs and see what happens.

    Also i got another code the other day.

    "System to rich" This didn't came up today in the emission test but it came out the day i bought this truck could this be related to the other codes?
     
  11. Nov 30, 2009 at 2:09 PM
    #11
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,163
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    It is possible that it through that code due to the misfire.
     
  12. Nov 30, 2009 at 2:10 PM
    #12
    gmata

    gmata [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2009
    Member:
    #22574
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gonzalo
    Tucson
    Vehicle:
    2002 TRD 4x4
    Ok i will change the spark plugs, change the CEL light bulb clean the MAF and see what happens.
     
  13. Nov 30, 2009 at 2:13 PM
    #13
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,163
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Sounds like a good plan.
     
  14. Nov 30, 2009 at 2:16 PM
    #14
    L8ight

    L8ight Active Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Member:
    #24337
    Messages:
    33
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brad
    Ft Walton BEach Fl
    Vehicle:
    2002 Tacoma SR5 V6
    Stands to reason if the plugs are fouled. They wouldn't burn all the fuel, and the result would be a rich condition.
     
  15. Nov 30, 2009 at 2:24 PM
    #15
    fletch aka

    fletch aka www.BeLikeBrit.org

    Joined:
    Jan 4, 2009
    Member:
    #12223
    Messages:
    7,122
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gary
    Left Coast
    Vehicle:
    09 Magnetic Gray TRD OffRoad
    TRD cat back exhaust, TRD Cold Air Intake, differential breather mod' Hellwig rear sway bar, 16x8 TRD Ivan Stewart's, Michelin LTX A/T2, DTRL Stealth Mode Mod, custom "Texas Edition" shift knob, Sock's "Classic" bedside decals, MetalMiller custom grill emblem, 20% front tinted windows, tinted taillights, Viper alarm, ScanGauge II, Flyzeye Designs V2W Tacoma Interior LED lighting, de-mud flapped, de-badged, extra D-rings under bed bolts, WeatherTech ED floor mats, G4 Elite Fold a Cover ,Toyota bed mat, tailgate theft deterrent device and absolutely no plasti-dip!
  16. Dec 1, 2009 at 6:20 AM
    #16
    swise

    swise TRIFECTA!!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24716
    Messages:
    371
    Gender:
    Male
    ohio
    Vehicle:
    08 4x4 dbl cab, TRD offroad
    Whats an emissions test??

    The only cool thing about ohio is no emission testing bullsh*t, at least not all counties.
     
  17. Dec 1, 2009 at 8:29 AM
    #17
    gmata

    gmata [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2009
    Member:
    #22574
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gonzalo
    Tucson
    Vehicle:
    2002 TRD 4x4
    One more thing before i take my dash apart, Would i be able to find the light bulbs dor the CEL and the Gas Light at an AutoZone? or do i need to order them from somewhere else?
     
  18. Dec 2, 2009 at 12:47 PM
    #18
    gmata

    gmata [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2009
    Member:
    #22574
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gonzalo
    Tucson
    Vehicle:
    2002 TRD 4x4
    All right guys this is really frustrating.

    I took the dash apart and found out the CEL bulb was completly missing, they removed it on purpose :mad:

    So that problem is fixed, then i changed the sparkplugs they weren't that bad, they were all double's expept for one, Cylinder number "1" i got the Code P03001 Cylinder 1 missfire detected. So i was pretty sure that was the problem. I got the scnanner hooked up and cleared all the codes :D.

    I started driving to the Emission test center and literally as soon as i was going thru the Check Engine light comes on again :eek:. Exactly 19.6 Miles.

    I went to Autozone and i they checked it for me, again the exact same codes. P0300 and P0301.

    So my question is, what else can i do? i want to start by the cheap solutions since i don't have alot of money. But i need some help fast, i can't register my car if i don't fix this and this is my only vehicle.

    Thanks!
     
  19. Dec 2, 2009 at 2:33 PM
    #19
    L8ight

    L8ight Active Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Member:
    #24337
    Messages:
    33
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brad
    Ft Walton BEach Fl
    Vehicle:
    2002 Tacoma SR5 V6
    Hmm, the next thing I would check is the spark plug wire for that cylinder.
     
  20. Dec 2, 2009 at 4:03 PM
    #20
    gmata

    gmata [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2009
    Member:
    #22574
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gonzalo
    Tucson
    Vehicle:
    2002 TRD 4x4
    Yes, I do get 60 days to register the vehicle, i have replaced all spark plugs with Bosh Dual Platinium.

    The wires Uhm i will check on that they look pretty good, i will check them anyways.

    I have also celaned the MAF just in case, see what happens.
     

Products Discussed in this Thread

To Top